Så utmanar hon sina vassaste matteelever
Cherie May Frydkjær är lärare i förskoleklass på Gullviksskolan i Malmö.
Lektionstipset
För att utmana sina starkaste matteelever intog Cherie May Frydkjær rollen som elev och lät eleverna vara lärare.
– Barnen är vana att få lösningar serverade på silverfat, men den här uppgiften fick dem att tänka själva, säger hon.
När Cherie May Frydkjær var liten var matte inte hennes favoritämne.
– Jag tyckte det var jobbigt. Det var som att de andra pratade grekiska på mattelektionerna, säger hon.
I dag arbetar hon som lärare i förskoleklass och möter barn, som likt henne, kämpar med matematiken. Men hon har också elever som redan vid skolstarten har ett väldigt välutvecklat matematiskt tänkande.
Höstterminens obligatoriska kartläggning i matematik visar ofta på en stor spridning i klassen och för en del lärare kan det kännas oöverstigligt att säkerställa att alla utmanas, berättar hon.
– Jag brinner verkligen för att alla elever ska få utvecklas, även om de är på väldigt olika nivåer. Det är en utmaning, som kan upplevas svår när man är en eller två lärare i en stor klass, säger Cherie May Frydkjær.
Cherie May Frydkjær
Namn: Cherie May Frydkjær.
Ålder: 55 år.
Bor: Flyttade från Danmark till Malmö för 13 år sedan.
Gör: Lärare i förskoleklass på Gullviksskolan i Malmö.
Fritid: ”Tycker om att springa, yoga, resa, läsa och att vara med barnbarnet.”
Det bästa med att vara lärare: ”Att se barns glada utveckling.”
Det kan vi lära av skolan i Danmark: ”Hur de arbetar med erkännande pedagogik. Just nu skriver jag en bok på det temat.”
För att verkligen se de individuella behoven stressar hon inte igenom kartläggningen, utan för noggranna anteckningar för varje elev. Sedan skapar hon individanpassade elevmappar med uppgifter i varierande svårighetsgrad, som barnen får jobba med i sin egen takt.
Eleverna fick henne att tänka om
För några år sedan utmanades hennes arbetssätt av en grupp elever som betade av uppgift efter uppgift i ett högt tempo. De kunde också förklara vad de lärt sig och varför. De klarade kort sagt betydligt mer än vad som förväntades av dem i förskoleklass.
Det fick Cherie May Frydkjær att inse att hon behövde tänka om. En dag när eleverna bad om fler uppgifter svarade hon därför att de själva skulle samarbeta om att skapa en matteuppgift.
– Eleverna såg först på mig med undran, men när de förstod att jag inte skojade så svarade de ”okej, men då ska du lösa uppgiften”.
Cherie May Frydkjær köpte upplägget och eleverna satte genast i gång. De intog ett grupprum och hängde upp en ”stör ej”-skylt. Tillsammans skrev och ritade de uppgifter som skulle utmana deras lärare och vid dagens slut lämnade de över läxan till Cherie May Frydkjær.
Gjorde medvetet fel
Nästa dag fick hon redovisa sina lösningar. Medvetet hade hon gjort fel, eftersom hon märkt att barn som nyss börjat skolan ofta är väldigt oroliga för just det.
– För mig är det viktigt att de får en naturlig och balanserad förståelse för att det är okej att göra fel ibland. Och när vi bytte roller, och jag var den som skulle lära mig, såg jag att elevernas axlar åkte ned.
Utöver att barnen utmanade sig själva och på egen hand befäste sina mattekunskaper var en annan vinst att upplägget spred en nyfikenhet i hela klassen.
– Motivationen smittade och flera elever blev sugna på att testa att göra egna uppgifter. Det var en rolig process som eleverna pratade om länge. Jag har återkommit till grundidén flera gånger, men anpassat den utifrån elevernas kunskaper.
Cheries fem tips
Så kan du utmana elever i den tidiga matteundervisningen.
- Låt kartläggningen i matematik ta tid. Lyssna på varje elev. Var nyfiken på vad hen behöver för utmaning.
- Om elever ska skapa en matteuppgift själva måste du bestämma vad syftet är. Ska de till exempel utveckla sin förmåga att resonera eller befästa mattebegrepp?
- Bestäm vilket material eleverna får använda, hur lång tid de har på sig och hur de ska samarbeta. Låt dem sedan lösa uppdraget själva.
- Avgör om det är bäst att eleverna får förklara hur de löser uppgiften eller om du som lärare ska lösa den.
- Var beredd på kaos. Att göra en egen matteuppgift är nytt för eleverna. Det är okej om resultatet inte blir perfekt.
LÄS ÄVEN
Kartläggningen i matematik leder lärarna fel
Tidiga mattegarantin sätter lärarna i en svår situation