Så stor andel av lärarna är män respektive kvinnor i olika verksamheter. Siffrorna kommer från Skolverket och avser läsåret 2021/22. Illustration: Elisabetta Calabritto
Därför är kvinnorna i kraftig majoritet i skolan
Jämställdhet I stort sett alla lärargrupper är kvinnodominerade. Vi bad forskaren Eva Gannerud lista de viktigaste orsakerna till att det är så.
Om man bortser från yrkeslärarna är kvinnorna överrepresenterade i alla stadier och lärargrupper. Att arbeta med små barn eller med barn i behov av extra stöd lockar ytterst få män.
84,4 procent av lågstadielärarna är kvinnor. Motsvarande siffra bland speciallärarna är 90,4 procent. Enligt Eva Gannerud, docent i pedagogik, är en av de bakomliggande orsakerna att vi fortfarande har en föreställning om att män och kvinnor har olika inverkan på barn.
– Dessutom kan män fortfarande bli lite misstänkliggjorda om de vill arbeta med små barn. Många kopplar ihop mäns kontakt med barn med sexualitet. Och det avskräcker.
Tappar i status
Att överskrida könsmaktsordningen är ett stort steg för en man, konstaterar hon.
– Då finns det risk att man tappar i status, vilket tyvärr handlar om att vi lever i ett samhälle där framgång räknas i pengar.
En ytterligare anledning till den ojämna könsfördelningen är att läraryrket har förändrats.
– Tidigare var det ett självständigt yrke med mycket frihet. I dag är det mer styrt och män vill inte gå i ledband.
Vad betyder det för yrkets status i stort att kvinnorna är i så kraftig majoritet?
– Om man ställer frågan så, så bygger den på ett förgivettagande av att kvinnor är mindre värda än män. Varför skulle det annars påverka yrkets status?
Hela listan: Så ser det ut hos dig
LÄS ÄVEN
Flickorna har gått om pojkar i alla ämnen
Forskaren: Därför presterar pojkar sämre i skolan
Här får pojkarna bättre betyg – vart tredje år