Experten: Därför går vi i föräldrarnas fotspår
Högskolan Många, bland annat lärare, väljer samma yrke som sina föräldrar. Pedagogikprofessorn Camilla Thunborg förklarar varför.
Foto: privat
Fiskare toppar listan på yrken som går i arv med 37 procent. Men många grundskollärare har också tagit efter föräldrarna – 8,4 procent har valt samma yrke som en förälder. Motsvarande siffra för gymnasielärare var 6,2 procent och 4,7 procent för förskollärare och fritidspedagoger.
– Att barn går i sina föräldrars fotspår är inget nytt oavsett om det handlar om läkare, hantverkare, egna företagare eller kulturarbetare, säger Camilla Thunborg, professor i pedagogik, Stockholms universitet.
När det gäller yrken som kräver högskolestudier har rekryteringen sett ungefär likadan ut i 30 år. De flesta som börjar har föräldrar som också är högskoleutbildade.
– En förklaring som ofta anges är att föräldrars intresse och kunskap liksom tillgången till böcker påverkar barnens intresse. En annan är att föräldrar med en hög social position också förväntar sig att denna position upprätthålls i nästa generation.
– Jag har till exempel mött studenter med annan etnisk bakgrund som gett uttryck för att deras föräldrar ser deras studier som viktiga för att återerövra familjens sociala status i det nya landet, säger Camilla Thunborg.
Färsk statistik visar att 60 procent av högskolestudenterna är kvinnor och 40 procent män. Kvinnor är i majoritet på samtliga utbildningar utom tekniska där de ändå ökar i andel.
Hon spår en förändring framöver.
– Genom att arbetslivet blir alltmer specialiserat kommer unga generationer att ha mer att välja på vilket förmodligen kommer att innebära att de som går i sina föräldrars fotspår blir allt färre.