Ny studie: Tittandet som försämrar barnens svenska

Anett Sundqvist är forskare vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet.

Barn som tittar på spelstreaming, filmer, videoklipp, serier, eller likande på engelska får sämre språkutveckling i svenska. Det visar forskning vid Linköpings universitet.
– Vi kan inte stirra oss blinda på hur mycket barn använder skärmar. Det spelar också stor roll vad de tittar på, säger forskaren Anett Sundqvist.

I studien vid Linköpings universitet har forskare undersökt den digitala mediekonsumtionen hos 89 femåringar med fokus på hur det svenska språket har utvecklats.

Resultatet visar att filmer och spel på nätet påverkar både ordförråd och grammatik. Ju mer barnen tittar på engelskt innehåll, desto mer negativ påverkan blir det på språkutvecklingen i svenska.

– I grammatiken så påverkas bland annat hur barnen klarar av att bygga meningar, säger Anett Sundqvist, som är forskare vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet.

”Negativa konsekvenser”

Mediekonsumtionen har kodats utifrån olika kategorier till exempel hur pedagogiskt det är och vad filmerna handlar om.

– Skrämmande och läskiga filmerna har oftast färre samtal i handlingen. Program som handlar om sociala relationer innehåller ofta mer meningar och grammatik. Då blir det lättare för barnet att förstå mer och lära sig mer. 

Så bra digitalt innehåll på svenska kan vara språkutvecklande?

– Ja, det är det vi ser. När vi satte in aspekter som om det är utbildande program och program där barn pratar svenska så försvann den negativa påverkan skärmtiden hade för språkutvecklingen i svenska. Program på engelska är ofta på Youtube och tenderar att ha sämre pedagogisk kvalitet, säger Anett Sundqvist.

En orsak till att föräldrar vill att barn ska se på engelskt innehåll kan vara att de tidigt ska komma i kontakt med det språket.

– Det kan ses som positivt att lära sig engelska tidigt. Men det vi ser är att det får negativa konsekvenser för det svenska språket. När barnen börjar i skolan är det ju viktigt att de har så goda kunskaper som möjligt i det språk som undervisningen sker på. Vi har inte i den här studien undersökt hur mycket engelska barnen kan. 

Välutbildade föräldrar

Föräldrarna som valde att delta i studien är välutbildade. Åtta av tio hade universitetsexamen och alla familjer talade svenska i hemmet.

– Den negativa påverkan på det svenska språket kanske skulle ha blivit ännu större om vi hade undersökt andra grupper där barn kanske inte har en lika hög språklig nivå i svenska.

I genomsnitt tittade barnen i undersökningen på skärmar i drygt 91 minuter per dag och spelade på skärmar i drygt 26 minuter dagligen. Vissa tider hände det att 80 procent av barnen tittade på innehåll på ett annat språk än svenska. Men 52 procent av barnen tittade på svenskt innehåll mer än halva sin skärmtid.

Anett Sundqvist menar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skärmanvändning behövs.

– Media har mest fokuserat skärmtid, men myndigheten har även rekommenderat att det är viktigt att fundera över vilket innehåll barnen tittar på. Vi bör göra genomtänkta val när det gäller barnens tittande.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör barn från 2 till 5 år använda skärmar högst en timme per dag. Gränsen för barn mellan 6 och 12 år är en till två timmar. 

Studien vid Linköpings universitet har publicerats i tidskriften ”Journal of Cognition and Development”.

LÄS ÄVEN

Så skakar läsningen liv i NO-undervisningen

De använder hela kroppen för att sätta punkt

Modellen som får igång skrivandet av faktatexter

Så får hon de yngsta att ta ansvar för sitt lärande

Lovskola på lågstadiet ger bra resultat