Tips: Åtta kul mobilspel – som även gör nytta

Vi har listat åtta roliga mobilspel som lär eleverna vettiga saker.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Alla mobilspel handlar inte om att flytta godisar eller slåss med fiender. Här är åtta spel där eleverna även lär sig något ­vettigt. Alla är gratis.

1. Lös gåtor och bygg robotar

Gorbi har problem. Ett antal robotar har gått sönder och någon måste bygga ihop dem. Det här är bakgrunden till spelet Gorbis Robotlabb, och utmaningen är att lösa olika kluriga och pedagogiska pussel. SVT tog fram appen till julkalendern 2017, men den fungerar fortfarande lika bra.

Gorbis Robotlabb (Sveriges Television)

2. Koll på flaggorna

De barn som älskar länder och flaggor kan få sitt lystmäte i Seterra Geografi. Här ska man exempelvis identifiera flaggor och placera ut platser på en blindkarta. Det finns mängder med övningar – och man väljer själv svårighetsgrad. 

Seterra Geografi (Seterra)

3. Kung på matematik 

King of Math är en serie med spel där man lär sig mer om matematik. Den som klarar av uppgifterna samlar på sig stjärnor och medaljer. Spelet finns i en nedbantad gratisversion, men det går även att köpa mer omfattande appar för några tior styck.

King of Math Junior (Oddrobo Software)

4. Bingo med räknesätt

Företaget Duck Duck Moose tar fram spel för små barn, men de ligger även bakom Pet Bingo, som vänder sig till de lite äldre. Pet Bingo är en app där man övar de fyra räknesätten genom att spela bingo. Den är på engelska, men upplägget är så lätt att förstå att språket inte lär skapa några problem.

Pet Bingo (Duck Duck Moose)

5. Avancerad matematik

För elever som söker lite tuffare matematiska utmaningar finns Math Games. Här övar man inte bara de fyra räknesätten utan även ämnen som algebra och exponenter. Det går även att själv välja svårighetsgrad på spelen.

Math Games (RV AppStudios)

6. Lär dig ett nytt språk

Att lära sig ett språk kan bli roligare genom att spela. I Funeasylearn går det att lära sig ett 30-tal språk på ett lekfullt sätt. Till skillnad från många andra liknande appar finns den i en svenskspråkig version, så eleverna behöver med andra ord inte kunna engelska.

FunEasyLearn – Learn Languages (FunEasyLearn)

7. Programmering som spel

Det finns många sätt att få barn intresserade av programmering, och i Lightbot: Code Hour gör man det i form av ett spel. För att komma framåt måste barnet lösa ett antal olika uppgifter – med hjälp av enkel programmering. Appen finns på många språk, bland annat svenska. 

Lightbot: Code Hour (SpriteBox LLC)

8. Bara på engelska

Den ideella organisationen Khan Academy sprider gratis utbildningsvideor i de flesta skolämnen, men man har även en skräddarsydd barnapp. Den lär barnen mer om olika skolämnen i form av spel och andra aktiviteter. Appen finns bara på engelska. Den är gratis, men kräver registrering.

Khan Academy Kids (Khan Academy)

LÄS ÄVEN

Så blir Årets julklapp utmanande undervisning

Professorn slår hål på fyra myter om digitala verktyg

Emmas lekar lyfter eleverna och svetsar ihop klassen

Här hittar du inspirerande filmer för klassrummet