Ny bok gör upp med galenskaper i svensk skola

Micael Hellberg är grundskollärare på Bärstadsskolan i Karlstad. Han arbetar även som läromedelsförfattare och musiker och har skrivit debattboken ”Ärligt talat av en lärare”.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Grundskolläraren och författaren Micael Hellberg har skrivit debattboken ”Ärligt talat av en lärare”. Här berättar han varför.

Man blir väldigt nyfiken på titeln du har valt, ”Ärligt talat av en lärare”. Vad är det här för en slags bok?

– Man kan säga att det är en lättsam och humoristisk debattbok. För några år sedan tröttnade jag på alla politiker som vill påverka hur svensk skola ska utformas. Och beslöt mig för att skriva en bok, som även bygger på mycket research.

Vilka är de frågor du uttrycker dina åsikter om i boken?

– En av dem är katederundervisning. Först var läraren en tydlig ledare som stod längst fram. Sedan blev den en handledare med elevstyrd undervisning. På senare tid har åsikterna om katederundervisning blivit en vattendelare inom politiken. Vips blev det ett honnörsord inom högerpolitiken, som beskrev det som motsatsen till flumskola.

Kan du utveckla det?

– Skolan får inte bli en politisk bricka i ett spel. Alla måste vara på samma sida när vi pratar om barn. All forskning visar att man ska ge tydliga modeller till eleverna. Då klarar de av uppgifterna själva på egen hand. När politiker tar ställning i stället för att förlita sig på forskningen är det lätt att det blir fel. Och att man kastas från ena ytterligheten till den andra. 

Du skriver även om hur marknadskrafter påverkar hur svensk skola ska utformas. Kan du ge något exempel?

– Ett exempel är all den digitala och dyra teknik som har förts in i skolan, trots att lärarna ofta säger att det inte behövs. Då borde man normalt sett bli glad, eftersom man sparar pengar. Men de som arbetar med sådana inköp åt skolor krigar ibland på för att plocka poäng. De verkar ha dolda agendor och här är det mycket pengar involverat. Jag tror att det går för fort och att man måste vara mer varsam i övergången från det analoga till det digitala. Ett steg i taget.

”Bara kör!” skriver du i boken. Berätta!

– Det är taget från basisten i Ramones inräkning när han ska dra igång en låt: ”one-two-three-four”. Jag menar att vi ibland övertänker och krånglar till det i svensk skola. Absolut, att vara lärare är ett komplicerat yrke, men inte ett så komplicerat yrke som vi ibland gör det till.

LÄS ÄVEN

Ny studie: Varannan 15-åring kan inte skilja fakta från åsikter

Debatt: Antistressleksaker med motsatt effekt

Beskedet: Digitaliseringen av NP försenas kraftigt

6 av 10 omrättade NP i svenska får nytt betyg