Åtta sätt att stoppa elever som fuskar
Annat Ny teknik skapar nya möjligheter att fuska. Här är några av elevernas digitala favoritknep – och så här gör du för att stoppa dem.
1. Hitta plagiat
Ibland kopierar eleverna text från internet i stället för att skriva själva.
Genom att ladda upp texten på en tjänst som Urkund (www.urkund.com) får du veta om eleven har plagierat. Ett gratisalternativ är förstås att själv söka på Google. Genom att skriva en mening inom citationstecken söker du bara efter just den formuleringen.
2. Kolla historiken …
Ett annat sätt att genomskåda plagiat är att kolla filhistoriken. Om det har tagit eleven ett par minuter att skriva en hel uppsats finns risken att hen har klippt och klistrat.
I de flesta program hittar du historiken under Arkiv, Info, Versionshistorik (eller något liknande).
3. … och följ skrivprocessen
Använder ni Google dokument finns ett tillägg till webbläsaren Chrome som heter Draftback. Det visar i detalj hur eleven har jobbat med ett dokument.
För att installera: surfa till chrome.google.com/webstore och sök efter ”Draftback”. Tryck på ”lägg till” och följ instruktionerna. Nu dyker en Draftback-ikon upp i Google dokument. Klicka på den så visas elevens skrivprocess som en film.
4. Skydda proven
Ibland sprids prov i förväg bland eleverna, det här har till och med drabbat de nationella proven.
Ett sätt att se till att dina färdiga prov inte kan spridas är förstås att ha bra lösenord på datorn – och att aldrig skriva in det när eleverna ser på.
5. Använd en provplattform
Att växla mellan olika program går blixtsnabbt i datorn. Med alt+tab kan eleven gå till Wikipedia eller någon annan kunskapskälla.
Lösningen kan vara att använda provverktyg som Exam.net och Digiexam. Datorn blir då låst till själva provsajten. Ett billigare alternativ kan vara att låta eleverna vända på sig 180 grader – så att du hela tiden ser deras skärmar.
6. Glöm inte klockorna
Ingen kan ha missat att det går att söka information via smarta telefoner. Men exakt samma saker går även att göra på en smartklocka som Apple watch. Eleverna kan också kommunicera med hjälp av små trådlösa headset, som går att gömma under håret.
Se därför till att stoppa alla smarta apparater i klassrummet under ett prov – och håll uppsikt så att ingen använder dem i smyg.
7. Följ elevernas kanaler
Många elever är extremt uppfinningsrika och delar gärna fusktips via digitala kanaler.
Genom att följa diskussioner på exempelvis Tiktok, Instagram och Flashback kan även du som lärare få koll på vad som sker. Och genom att prata med eleverna (eller sina egna barn) går det att hålla sig uppdaterad.
8. Utforma uppgiften smart
Att helt stoppa fusket är svårt. Ett alternativ är såklart att formulera uppgifter och skapa frågor som det inte går att fuska på. Genom att mer fokusera på tolkningar och analys och mindre på rena faktafrågor kan man till och med låta elever skriva egna fusklappar eller använda internet under provet.
LÄS MER: 10 tips till lärare – så väljer du rätt digitalt verktyg