Poddar och vloggar – engelska på riktigt
Annat Med ljudböcker, videologgar och poddar når Robin Grahms elever längre. Det förbättrar både språkkänsla och vokabulär.
Utmanar. Eleverna tränas i naturligt talspråk när de lyssnar på en podcast, säger Robin Grahm.
Att läsa i läroböckerna och traggla glosor ger färdigheter. Men att lyssna och prata ger ytterligare dimensioner. Robin Grahm, engelsklärare för högstadiet på Vallaskolan i Sollefteå, utmanar eleverna med ljudböcker, podcasts och videologgar – så kallade vloggar.
– När de lyssnar på en podcast får eleverna höra hur det låter på riktigt, till skillnad från manus eller inläst text. Det är äkta konversationer där eleverna tränas i naturligt talspråk och olika dialekter, förklarar han.
Han låter även eleverna lyssna på ljudböcker för att öka på ordförrådet. En bok om bergsklättrare i Himalaya lärde till exempel eleverna en massa fackuttryck om klätterutrustning, som de aldrig möter i läroböckerna.
– Podcasts och ljudböcker utmanar verkligen alla, även de som är fullt flytande i språket, säger han.
Robin Grahms elever får även producera egna podcasts och vloggar. Eleverna får ett ämne, exempelvis något aktuellt i världen som vinter-OS, eller en grammatisk regel. De letar därefter upp information och lär in nya ord, både realia- och vokabulärkunskapen fylls på. Under lektionstid skriver de manus och prövar sig fram till en inspelning de är nöjda med. När eleverna först får lyssna och sedan producera en serie av vloggar under några veckor brukar det bli bra.
– Gör man vloggandet eller podcastandet till en rutin får man ut mer och mer förmågor av eleverna. Det blir liksom inte ”lektioner”, utan en veckovis sak de gör automatiskt, säger han.
En stor fördel är själva bedömningen. Det är lätt att gå tillbaka och lyssna eller titta, han kan spela upp avsnitten vid sambedömningar och diskutera dem med kollegor.
Ytterligare en vinst är att blyga elever får en chans att höras ordentligt. De kan spela in sina avsnitt i lugn och ro. Ofta visar det sig att det är just de blyga som är de starkaste.
– De har bäst uttal och bäst inlevelse. Det händer att jag har ”skällt” på dem och sagt att ”varför i hela friden har du inte sagt något på lektionerna, du är ju bäst av alla”.
För den lärare som vill pröva att göra poddar och vloggar finns en del att tänka på. Var beredd på att tekniken inte alltid fungerar och att det tar tid innan eleverna lär sig programmen. Dessutom gäller det att man har förberett allt noga. Uppgifterna måste vara väldigt styrda, med en punktlista som ska följas.
– Eleverna måste få veta vad de ska göra och vad som förväntas av dem. Annars är risken stor att de antingen sitter tysta eller att de pratar i munnen på varandra.
Deras intresse behöver man däremot sällan oroa sig för. Poddar, vloggar och Youtube är vardagsmat för dem.
– De tycker att det är helt naturligt. Och för mig är det viktigt att plocka in nutiden i skolan, säger Robin Grahm.