Konstruera (mycket) mera!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Thomas Stenmark, fritidspedagog på Bräckeskolan i Göteborg, hittar tekniken i kulbanor, kartongbygge och programmering.

På fritidshemmet Citronfjärilen jobbar tvåor och treor med konstruktion på olika sätt i valbara aktiviteter. Pedagoger och barn bygger ofta egna kulbanor med inspiration från nätet.

– Vi använder rör och trästumpar från slöjden, men också kaplastavar, dominobrickor och leksaker, berättar Thomas Stenmark.

Vad tycker barnen om det?

– De tycker det är jätteroligt, fast allt går i vågor förstås. Just nu har vi ett helt rum fullt med kulbanor.

För Thomas Stenmark och hans kollegor blev en fortbildning för fritidspedagoger på museet Universeum en skjuts i arbetet. En teknikaktivitet de fått med sig därifrån är att bygga med papperspinnar som barnen skapat själva. Det går till så att man rullar en tidningssida tajt från hörn till hörn och fäster tejp runt. När barnen har gjort en massa pinnar kan man använda dem till att konstruera torn och hållfasta modeller med tejp.

– Vissa lärare på mellanstadiet blir jätteglada när de ser det här med hållfast konstruktion hos oss för det är sådant som eleverna måste kunna senare, säger Thomas Stenmark.

På fritidshemmet finns drivor med återanvänd kartong som används till att bygga egna dockhus med små miniatyrmöbler och inredning.

– Kartongbygge har vi nog alltid gjort här, mer eller mindre, säger Thomas Stenmark.

En annan klassisk byggaktivitet är förstås lego, men numera används det med en tvist – instruktioner. Pedagogerna sätter upp ”legoutmaningar” som de hittat på nätet och översatt från engelska till svenska. Barnen får till exempel konstruera en ny åk­attraktion på ett nöjesfält, eller de får i uppdrag av Nasa att bygga en rymdraket, eller ställa i ordning en inspelningsplats till en ny Hollywoodfilm! Tanken är att utmana barnen i att pröva idéer och lösa praktiska problem. När en legoutmaning är färdig tas det förstås kort på bygget så att det kan bevaras och visas upp även när legot måste städas undan, vilket sker en gång i veckan.

En nyhet på avdelningen är bluebots – små programmerbara robotar som precis köpts in. Kartongpapper med rutnät används som banor för robotarna att rulla på. Sedan får barnen tänka ut i förväg hur de ska trycka på knappar på Ipaden för att robotarna, som styrs via bluetooth, ska komma rätt utan att krocka med olika saker på golvet. Barnen får tänka i flera steg och planera när manicken ska gå framåt, bakåt, vänster, höger och stanna. Robotarna binder samman det digitala med det fysiska bygget och är en del i en satsning på programmering som ett aktivitetsval, berättar Thomas Stenmark.

– Vi fick våra robotar i måndags så just nu går vi helt bananas på dem.