Härjefors: Låt barnen leda på fritidshemmet

Fritidshemmet är en arena där barn kan utveckla sitt ledarskap, något som borde lyftas fram mer, skriver Andreas Härjefors.
Debatt I omgångar har jag fått följa barn som leder andra barn – och varje gång slås jag av kraften i det som händer. Jag tycker att ledarskap borde föras in i det centrala innehållet för fritidshemmet. Här finns en arena för barnen att utveckla egenskaper som samhället kommer att behöva i framtiden, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Ledarskap är inget som bara vuxna utövar – det är något barn både kan och bör få träna på. På fritidshemmet finns en oslipad diamant i form av barnens ledarskap, som alltför sällan lyfts fram. Det är dags att ta barns initiativ och ansvarstagande på större allvar.
Jag tycker att ledarskap borde föras in i det centrala innehållet för fritidshemmet. I omgångar har jag fått följa barn som leder andra barn – och varje gång slås jag av kraften i det som händer. Det handlar om mycket mer än att styra en aktivitet. Det handlar om att växa, utvärdera, stötta andra och utveckla sitt eget förhållningssätt.
Eleverna har utvecklats varje gång
De senaste veckorna har ett gäng på sju barn från mellanstadiet drivit en gymnastikklubb för förskoleklasselever. Vid fyra tillfällen har de planerat och genomfört pass med olika grupper. Deras engagemang har varit enormt – de har peppat, planerat och diskuterat upplägg, och framför allt: de har lett.
Det här skiljer sig från en enstaka insats. Barnen har fått gå in i en lärandeprocess i ledarskap. De har jobbat kontinuerligt med tankeväckande frågor om vad som fungerade, hur de skulle samla de yngre barnen och vad de gjorde annorlunda när det gick bättre. Och de har utvecklats vid varje tillfälle.
Jag har även sett det här hända i Tiktok-klubbar, ritklubbar, rörelseklubbar och handbollsklubbar. Barnen brinner för något, vill dela med sig och får utrymme att göra det. Det enda som behövs är en vuxen som lyssnar, vägleder och ibland hjälper till att strukturera.
”Bygger självkänsla, empati och sammanhang”
Det viktiga är att vi släpper in barnen i verkligt ansvar. Det handlar om att få leda på riktigt, i ett område där de själva har kunskap, intresse och driv. Då händer det något stort. Det är alltid en ära att få vara med i dessa processer. Barnen är så entusiastiska, glada – och framför allt stolta att de fått driva det här. Som plus i kanten formar de relationer med de yngre eleverna. De yngre får nya förebilder som de kan namnet på, som de hälsar på ett annat sätt på skolgården och i matsalen. De äldre får känna att de betyder något och har gjort skillnad utifrån sitt intresse. Det här relationsbyggandet mellan åldrar är ovärderligt och ständigt aktuellt.
Alla barn borde få möjlighet att prova på ledarskap i någon form under sin tid på fritidshemmet. Det bygger självkänsla, empati och en känsla av sammanhang. Det är inte bara en investering i barnens nu, utan även i hela vårt framtida samhälle.
Andreas Härjefors har arbetat i fritidshem i 15 år och utbildar sig till lärare i fritidshem.
LÄS OCKSÅ:
Debatt: Så kan vi undvika fotbollsbråket på skolgården