Tre lärare i fritidshem om sina favoritämnen

Lärarna i fritidshem Elin Fahlander, Cathis Williams och Dennis Delfs berättar vilka områden de tycker är roligast – och svårast – att arbeta med i fritidshemmet.
Undervisning Vilket av läroplanens områden är roligast att undervisa om i fritidshemmet – och vilket är knepigast? Vi bad tre lärare svara.
Elin Fahlander

Elin Fahlander, lärare i fritidshem, Slaka skola, Linköping.
Vilket område i läroplanen tycker du är svårast att undervisa om?
– Jag jobbar på en liten skola på landet som är relativt normativ gällande etnicitet och samhällsklass. Och dyrare lokaltrafik har gjort det svårare för oss att ta oss från skolans område. Så det är klurigt att få in naturliga inslag av samhället runt oss och andra kulturer, samt det internationella perspektivet.
Hur gör du för att barnen ändå ska lära sig om det området?
– Det roliga med vårt yrke är hur kreativ man får vara för att lösa saker! Våra yngsta elever har till exempel fått i uppdrag att ta reda på vilka språk som talas på skolan. Tidigare har jag bjudit in vårdnadshavare som tillsammans med sina barn fick berätta om sitt ursprung och så sjöng vi barnvisor på deras språk
Vad tycker du är roligast att undervisa om?
– Det som man för något decennium sedan kallade livskunskap! De där samtalen som man bara halkar in på när man sitter och spelar ett spel tillsammans eller diskuterar något vid mellis. De där funderingarna barnen går och bär på och som jag får privilegiet att utforska tillsammans med dem!
Cathis Williams

Cathis Williams, förstelärare i fritidshem, Tollarps skola, Kristianstad.
Vilket område i läroplanen tycker du är svårast att undervisa om?
– Jag tycker att det är mest utmanande att undervisa i bild som en del av Skapande och estetiska uttrycksformer. Dels för att bild och form inte är min starkaste sida, dels för att fritidshemsbarnen inte är så intresserade av att känna sig styrda när de skapar.
Hur gör du för att barnen ändå ska lära sig om det området?
– Jag planerar och genomför aktiviteter som kan tilltala barnen. Ibland fångar jag några genom att själv sätta mig och skapa något som de blir intresserade av att prova. Vi har mycket material att välja mellan och det inspirerar till att skapa olika saker. När barnen själva väljer finns jag tillhands och stöttar dem.
Vad tycker du är roligast att undervisa om?
– Jag älskar att utveckla barnens sociala färdigheter och psykiska välmående. Jag instämmer helt med Ann Pihlgren (2022) som skriver: ”För att man ska vilja och våga ta sig an kognitiva utmaningar, sådana som utmanar tänkandet, behöver man känna sig socialt trygg”.
Dennis Delfs

Dennis Delfs, lärare i fritidshem, Byleskolan, Täby.
Vilket område i läroplanen tycker du är svårast att undervisa om?
– Jag tycker att vissa delar i området Språk och kommunikation kan vara kluriga att arbeta med. Förmågor som exempelvis att samtala, lyssna och ställa frågor kan vara svåra att aktivt planera för och även att på ett lustfyllt sätt ge alla elever talutrymme i en planerad aktivitet.
Hur gör du för att barnen ändå ska lära sig om det området?
– Min upplevelse är att många av dessa förmågor övas i stunden. Det gäller att vara intresserad och lyhörd för att kunna fånga upp spontana tankar och diskussioner bland eleverna. Det går också att planera aktiviteter där eleverna får träna dessa förmågor, exempelvis elevledda aktiviteter, frågesport eller vid mellanmålet.
Vad tycker du är roligast att undervisa om?
– Jag har inget direkt favoritområde, men älskar möjligheten att kunna erbjuda en mängd olika aktiviteter och sammanhang som utgår från eleverna. Det centrala innehållet för fritidshemmet är så pass brett. Att vara med och skapa en plats där eleverna kan bygga goda relationer, våga utmana sig själva och känna att de lyckas.
LÄS OCKSÅ:
Forskaren sågar fem tysta minuter