Hitlåten på examen – här är receptet
Teman
Vad utmärker bra avslutningsmusik? Vilka låtar blir examenshitar? Tre musikexperter svarar.
Ingen kan säga säkert vilken låt som blir en hit. Inte ens den legendariska hitmakaren Ingela ”Pling” Forsman som skrivit in sig i musikhistorien med 39 låtar i Melodifestivalen.
Ingela "Pling" Forsman.
Däremot är hon betydligt säkrare på vad som utmärker en populär skolavslutningslåt.
– Den ska vara ljus, positiv och härlig. Aldrig i moll! Mina egna favoriter är ”Idas sommarvisa” och ”Den blomstertid nu kommer”, berättar Ingela ”Pling” Forsman.
Göran Nikolausson, universitetslärare på musiklärarutbildningen vid Linnéuniversitetet och ansvarig för det nationella skolprojektet Make Music Matter! är inne på samma spår.
– Gemensamma nämnare är hopp, framtidstro och samhörighet. I ”Goliat” sjunger Laleh om att vi ska ta över världen. I ”Studentsången” finns strofen den ljusnande framtid är vår. Fastän det är 170 år mellan sångerna är budskapet detsamma, säger Göran Nikolausson.
Däremot tror han att renodlade barnvisor, som ”Idas sommarvisa”, riskerar att försvinna på sikt. Anledningen är att unga människor i dag redan tidigt lyssnar på mer ”vuxen” musik.
De populäraste flaklåtarna
- ”Lev nu dö sen”, Miss Li
- ”Hon dansar vidare i livet”, Hov1
- ”Svag”, Victor Leksell
- ”Don’t you worry child”, Swedish House Mafia
- ”Without you”, Avicii
- ”Cheap thrills”, Sia
Källa: Jan Gradvall
Musikjournalisten Jan Gradvall, som också är jurymedlem i TV4-programmet ”Stjärnornas stjärna”, ser likheter mellan Ida och Laleh.
– Om man tänker sig lilla smarta Ida i Lönneberga växa upp och gå i gymnasiet är det lätt att föreställa sig henne som en rebell i Doc Martens. En Laleh!
Jan Gradvall anser att Lalehs popularitet bottnar i en unik förmåga att fånga djup utan att hon för ett ögonblick framstår som intellektuell eller teoretisk.
Vid sidan av ”Goliat” tror Gradvall att Miss Lis version av ”Lev nu dö sen” kommer att bli en stor avslutningslåt.
Jan Gradvall är musikjournalist.
– Den fångar känslan perfekt och har exakt de allsångskvaliteter som behövs. I övrigt sker en generationsväxling i svensk musik. ”Hon dansar vidare i livet” med Hov1 är exempelvis en modern motsvarighet till gamla låtar med Uggla och Gyllene Tider. Victor Leksell är den största artisten bland gymnasieelever just nu. Hans låt ”Svag” kommer säkert att spelas på många avslutningar, säger Jan Gradvall.
Han ser flera gemensamma nämnare i låtarna som spelas på studentflaken.
– En bra flaklåt ska vara fysisk i känslan, få en att vilja hoppa upp och ned, och ha en text som är lika lycklig som melankolisk. Avicii gjorde de perfekta flaklåtarna, säger Jan Gradvall.
Vid sidan av modern och internationell musik märks nu en revival för mer traditionella visor och sånger. Göran Nikolausson noterar att nationalsången ”Du gamla, du fria” blir allt populärare i skolavslutningssammanhang.
– Jag tror inte att psalmer som ”Den blomstertid nu kommer” försvinner från avslutningarna. Den här lite mer högstämda typen av musik tillhör vårt historiska kulturarv, säger Göran Nikolausson.
Grundskolans tio i topp
- ”Den blomstertid nu kommer”, psalm
- ”Idas sommarvisa”, Riedel/Lindgren
- ”Sommaren är kort”, Tomas Ledin
- ”Sommartider”, Gyllene tider
- ”I denna ljuva sommartid”, psalm
- ”Du gamla, du fria /nationalsången”
- ”Goliat”, Laleh
- ”Barfotavisan”, Mats Paulsson
- ”Wake me up”, Avicii
- ”Sol, vind och vatten”, Ted Gärdestad
Källa: Göran Nikolausson, som ställde frågan i Facebookgruppen Musiklärare som mest består av lärare i Grundskolan.