Här skapar fritidslärarna trygghet med tydliga ramar

Marie Estéen och Stina Matsson är lärare i fritidshem i Mora.
Foto: Henrik Hansson

Lärarna i fritidshem Marie Estéen och Stina Matsson tycker att en tydlig planering för fritidshemmets aktiviteter ger förutsägbarhet och trygghet för eleverna.

Fritidshemmet på Sollerö skola i Mora har uppmärksammats för sitt arbete med relationer, struktur och trygghet.
– Det är många barn som är osäkra i dag, så vi måste jobba för att alla ska vara trygga, säger Marie Estéen, lärare i fritidshem.

När vi kontaktar Marie Estéen, lärare i fritidshem, planerar hon kommande vecka med sina tre kollegor. Varje fredag har de planeringstid från 8.30 till 12.00. 

Och varje veckodag vet eleverna vad som väntar på fritidshemmet. Gruppen delas in åldersmässigt på den 30 minuter långa samlingen och har aktiviteter på olika tider. Förskoleklass och ettor är en grupp, två och treor en. 

– Eleverna har en trygghet i att de vet vad som ska hända under hela dagen, inte bara under samlingen. Vi har även en whiteboard med vilka aktiviteter vi har, säger Marie Estéen.

Skapande varje måndag

På måndagarnas samling är det veckans skapande. Eleverna har gjort garnmonster, hjärtan på träplattor och broderat.

På tisdagar brukar de fortsätta med skapandet, på onsdagar kan det vara olika brädspel. På torsdagar är det lässtund med högläsning.

– Barnen är med på tåget utifrån vår planering. Men vi har även mer fria aktiviteter. Just nu är det mycket skridskoåkning på isplanen på skolgården.

Foto: Henrik Hansson

Marie Estéen hjälper en elev med skapande av garnhjärtan på en träskiva.

Totalt är 64 barn inskrivna från förskoleklass till årskurs 6. För att alla ska lära känna varandra arbetar personalen mycket med relationsskapande. Ett exempel är skogsutflykterna på fredagar, då barnen delas in i grupper om fyra. De intervjuar varandra under promenaden till skogen. Inne i skogen får de sedan presentera sin kompis. Gruppen får även ett uppdrag att lösa tillsammans.

Sollerö fritidshem har nyligen fått Mora kommuns pedagogpris för sitt arbete med struktur och relationer.

Så skapar du en tydlig struktur

1. Ha en morgonrutin när barnen kommer för att skapa lugn. De kan måla, spela kort eller arbeta med lera för att träna finmotorik och få igång samtal mellan elever. Syftet är att utveckla morgonstunden så att det inte bara blir en väntan på frukost. Det blir också ett tillfälle att umgås med kompisar som man kanske inte leker med i vanliga fall. 

2. Använd rörelselekar. Ett tips är att ha veckans utmaning. Den passar bra före samlingar och är en aktivitet som barnen kan sköta själva. Ett exempel är att försöka hålla tre kubbpjäser mellan armarna och ta tid på hur lång tid det tar innan pjäsen i mitten faller ner. Se till att det blir aktiviteter som alla, oavsett ålder, kan vinna.

3. Det är viktigt att er struktur är hållbar så att personalen orkar hålla i över tid. Förbestämda aktiviteter varje dag gör att barnen blir trygga i vad som kommer att hända. Samtidigt underlättar det planeringen för personalen. Använd bildstöd för de elever som behöver det. Stöd aktivt de elever som behöver det i leken.

4. Skapa en tydlig planering i arbetslaget med en bestämd dagordning. Se till att det som planeras också blir av. Utvärdera det som bestämdes förra veckan och spara anteckningarna så att alla kan se vad som har fungerat bra och mindre bra. Det gör att man även kan gå lång tid tillbaka för att se vilka aktiviteter som passar under olika årstider.

Marie Estéen och Stina Matsson

Marie Estéen

Bor: Mora.

Ålder: 52 år.

Bästa med yrket: Jag har världens bästa jobb. Jag känner mig stolt över det vi åstadkommer med våra elever. Vi är ett bra gäng som jobbar bra ihop.

Stina Matsson

Bor: Gesunda.

Ålder: 43 år.

Bästa med yrket: Ingen dag är den andra lik. Jag får vara kreativ och utvecklas med barnen och mina kollegor, varje dag. Mycket arbetstid utomhus året om är också en lyx.

LÄS OCKSÅ:

Därför undervisar fritidslärarna helst utomhus

Barnen vill inte bara ha ”fri lek” på fritidshemmet

Forskaren: Så viktiga är lärmiljöerna för barnens lek

Så kan fritidslärare ta vara på leken i undervisningen