Här är fritidseleverna ute i naturen varje dag

Foto: Fredrik Jalhed

Läraren i fritidshem Monica Fagerström utmanar med ”dunderknuten”, en aktivitet inom äventyrspedagogik som går ut på samarbete och problemlösning.

På Lönnen i Partille lär sig eleverna bland annat om invasiva arter och allemansrätten. De är ute i naturen varje dag, oavsett väder. De tillhör nämligen ett certifierat I ur och skur-certifierat fritidshem, ett av elva i hela Sverige.

På fritidshemsavdelningen Lönnen på Oxledsskolan går man inte på dagliga utflykter ”bara för att”. Nej, där är allt väl förankrat i verkligheten, det ska alltid vara meningsfullt och pedagogiken bygger på upplevelsebaserat lärande. Det har lett gruppen både hit och dit, om än ibland med digitala hjälpmedel. Som när de hade haft äventyrsuppdraget ”Uppfinningarnas rikedom” och lyckades få en digital, interaktiv guidad visning av Nobelmuseet i Stockholm, eller när de i samarbete med SLU i Alnarp följde ett träds utveckling under hösten och noterade skiftningarna i ett observationsprotokoll. Vilket träd de valde? En lönn såklart, vad annars?

Monica Fagerström och Liselott Johansson.

Utgår från elevernas intressen

Det är alltid elevernas intresse som får visa vägen. När fritidsavdelningen exempelvis arbetade med invasiva arter var det just elevernas nyfikenhet som ledde dem vidare till Bocke­mossen där solabborren hade fått fäste. Eleverna har även fått fördjupad kunskap via Samhällsbyggnadskontoret kring hur det gick till när kommunen rensade botten och fick dessutom besöka platsen när allt var klart.

Hela tiden finns de två medforskande fritidshemslärarna vid deras sida, Monica Fagerström och Liselott Johansson, som båda har lång erfarenhet i yrket. Det är också de två som kom med idén att starta ett I ur och skur-fritidshem från början.

Skapar en naturnära livsstil för nästa generation

Monica Fagerström

Ålder: 56 år.

Bor: Sävedalen.

Gör: Lärare i fritidshem.

Det bästa med yrket: Att hela tiden utforska nya kunskaper tillsammans och lära för livet. De delade stunderna i naturen är ovärderliga och blir en livsstil för en framtida generation som värnar om naturen.

Övrigt: Lönnens fritidshem fick Partille kommuns hälsopris 2024.

Liselott Johansson 

Ålder: 55 år.

Bor: Sävedalen.

Gör: Lärare i fritidshem.

Det bästa med yrket: Den ena dagen är aldrig den andra lik. Det är också fantastiskt att få följa elevernas utveckling under fyra år på fritidshemmet.

Övrigt: Fritids­hemmet fick Partilles hälsopris 2024.

– Vi gick grundkurs i I ur och skur samt Friluftsfrämjandets kurser för Knytte, Mulle och Strövare. Vi har även gått grundkurs i äventyrspedagogik. Lönnen certifierades 2010 och sedan dess har vi hållit på, vi brinner verkligen för det här med utomhusvistelse och upplevelsebaserat lärande, säger Monica Fagerström. 

Många vill gå på fritidshemmet

Lönnen blev snabbt en väldigt populär fritidshemsavdelning på skolan (en av fyra avdelningar), den var till och med så eftertraktad att vårdnadshavare ställde sina nyfödda i kö. 

– Nu är kösystemet borttaget, vi vill att alla ska ha samma möjlighet att välja Lönnen, säger Monica Fagerström. 

I dagsläget har de två lärarna hand om 48 barn i åldern 6–9 år. Men barnens åldersskillnad har aldrig varit några problem, berättar Monica Fagerström. 

– Alla jobbar med samma tema och när vi är på utflykt delar vi in oss i mindre grupper, men med blandade åldrar. Vid våra utvärderingar har det framkommit att barnen gillar att jobba tillsammans, att de får nya kompisar i olika åldrar. De breddar sitt kompisnät, säger hon. 

Att det är härligt att cykla på utflykt en grönskande försommardag håller nog de flesta med om, men hur är det egentligen att vara utomhus en isande, blöt och halkig novembertisdag? 

– Det går bra då också. Det tar lite längre tid att klä sig, och ibland får vi sätta upp vindskydd eller göra mysigt på andra sätt, vi rekar alltid i förväg. Alla vet också att vi alltid har ett syfte med att gå ut, barnen vet alltid varför, på vilket sätt, med vem och hur länge, säger Monica Fagerström.

Monica och Liselotts tips

1. I ur och skur-fritidshem ska man veta att det gäller hela året, att vistas utomhus är vårt signum. Är man bara beredd på det väntar en fantastisk resa. 

2. Använd alla kreativa och konstruktiva tankar ni har. 

3. Ge inte upp. Det gäller att hålla i och hålla ut.

4. Omvärlden är i ständig förändring, bearbeta all ny kunskap. 

5. Jobba tillsammans, ensam är inte stark. 

6. Använd närområdets föreningsliv, andra kommunala verksamheter och kulturutbud i undervisningen såsom Sportfiskarna och Kulturskolan.

7. Låt lärprocesser ta tid.

LÄS MER: 

De flyttar ut fritidshemmet till skogen

Fritidslärarna vann striden för egna lokaler

Sveriges Lärare: Lagstifta om fritidshemmets lokale

Trånga lokaler ökar risken för våld