Leken som höjer spänningen på fritidshemmet
Alicia blir avslöjad som ”bedragaren” av William i den Among Us-inspirerade leken på Junibackens fritidshem i Valdemarsvik.
Så gör vi
Anna Danielsson och Camilla Strand utgick från elevernas stora intresse för spelet Among Us när de skapade en egen variant av spelet på fritidshemmet.
– Lekar online kan översättas till fantasifulla lekar i fritidshemmets lokaler, berättar Anna Danielsson.
Det amerikanska spelet Among Us, som lanserades 2018, blev populärt över hela världen och i synnerhet under pandemin, då lekar med fysisk kontakt blev problematiska. Handlingen äger rum på ett rymdskepp där spelarna antingen är besättningsmedlemmar (crewmate) eller bedragare (impostor). Målet för besättningen är att slutföra uppdrag på skeppet, som att fixa ventilationen eller skjuta ner meteoriter. Målet för bedragarna är att utföra sabotage och döda besättningen en efter en utan att bli avslöjade.
Låter lite väl grymt och våldsamt för barn i fritidshemmet, eller?
– I vår variant är det ingen som dödas, här svimmar de efter ett knack på axeln. Barnen har tyckt fantastiskt mycket om leken!
Camilla Strand och Anna Danielsson.
Upprinnelsen rimmar väl med de pedagogiska ambitionerna på ett fritidshem. För ett par år sedan upptäckte Anna Danielsson och Camilla Strand att barnen hade börjat leka en ny lek på skolgården med inspiration från Among Us-spelet. Men det fungerade inte bra.
– De blev osams, de hade svårt att komma överens om spelreglerna. Men i stället för att be dem leka något annat så bestämde vi oss för att ta tillvara deras intresse för just det här spelet.
Skapade uppdrag till eleverna
De hade aldrig spelat Among Us online på fritidshemmet, men barnen hade uppenbarligen spelat mycket där hemma. Hur skulle spelet kunna utvecklas för att fungera på fritidshemmet, och få ett pedagogiskt syfte?
– Besättningsmedlemmar gjorde vi till lagmedlemmar. Och i stället för att laga rymdskepp skulle de få ett antal uppgifter i våra olika rum, säger Anna Danielsson.
Camilla Strand och Anna Danielsson
Camilla Strand
Bor: Byngsbo, på landet utanför Gusum.
Arbetar: Utbildad grundskollärare med anställning i fritidshemmet på Junibackens fritidshem, Gusums skola, Valdemarsvik.
Fritiden: Skapande i alla former. Familjen och lite odling.
Bäst med att vara lärare i fritidshem: Alla kramar, att få skapa med barnen och spela spel. Ett mycket givande arbete med många utmaningar.
Anna Danielsson
Bor: Gusum, Valdemarsvik.
Arbetar: Förstelärare i fritidshem på Junibackens fritidshem, Gusums skola i Valdemarsvik. En av finalisterna till Sveriges Lärares pris ”Årets lärare i fritidshem”.
Fritiden: Familjen, hunden, böcker, stugan.
Bäst med att vara lärare i fritidshem: Barnen. Givande och utvecklande arbete. Får det bästa av två verksamheter.
Kollegorna beslutade sig för två olika typer av uppgifter: dels vanliga lekfulla uppdrag som att dansa med en kompis, gå baklänges eller slå kullerbyttor, dels uppgifter som knyter an till aktuella teman på skolan och fritidshemmet.
– Häromåret hade skolan ett språktema, då kunde vi till exempel ge dem en uppgift att bilda största mängden ord från ett visst antal bokstäver. I år har temat varit matematik, då har vi till exempel bett dem att slå samma tal på två tärningar eller göra enkla uträkningar.
Hur blir bedragarna en del av en lärande lek?
– Framför allt ska leken vara spännande! Vi brukar ha en eller två bedragare och minst tio lagmedlemmar. Men det är bara bedragarna själva som vet att de är bedragare.
Även här finns flera pedagogiska dimensioner. Barnen lär sig samarbeta och lösa problem ihop. Och de lär sig hur en majoritetsomröstning går till: den som hittar någon som svimmat ringer i en klocka och därefter får de rösta. Vem var bedragaren som knackade en lagmedlem på ryggen?
– Här får de en bild av hur en demokrati fungerar.
Finns det någon risk att barn blir ledsna av att bli utröstade?
– En kort stund kan det vara jobbigt, men de vet att det är en lek. Och så har vi bestämt att när ens identitet är avslöjad får man ändå vara kvar i leken (som ”spöke”), då får man fortsätta att göra uppdragen men kan inte påverka vem som vinner.
Camilla Strands och Anna Danielssons tips:
1. Håll koll på vilka som blir bedragare. Vid utdelningen av lapparna går det att sortera dem så att inte samma barn blir det för ofta. Och se gärna till att det blir ett yngre och ett äldre barn varje gång. De som leker är 6-10 år.
2. Gör anpassningar för barn som kan behöva det. Vissa kan må dåligt av att bli avslöjade. Gör till exempel en skyddsamulett som dessa barn får bära.
3. Låt en av er vuxna vara med i leken, det uppskattas av barnen. Det gör också att ni kan se om leken tappar i tempo, om bedragaren väntar för länge på att knacka någon på ryggen. Den vuxne kan få saker att hända.
4. Ett säkert sätt att få barnen att komma i stämning är att spela den låt som är bakgrundsmusik när de spelar det riktiga Among Us-spelet online därhemma.
LÄS OCKSÅ:
Rektor Johanna ordinerar närvaro på fritidshemmet
Eriksson: Jag är lärare i fritidshem, inte superhjälte, rockstjärna eller elitidrottare