
Varje dag bär det av till olika utflyktsmål för Felicia, Tilda, Joline och deras kompisar på fritids.
Josefin Petrusson Garpsäter introducerar veckans tema om rymden, Lea krättrar i träd, och i hinkar finns kottar, kastanjer, enris, granfjäll och andra material från naturen.
Reportage
På Kullaviksskolans utefritidshem finns nästan inga begränsningar för vad barnen kan göra i skogen. Och lärarna Josefin Petrusson Garpsäter och Annie Bäck säger att utefritids är det bästa de gjort.
– Den här pedagogiken gör att jag tror jag kommer orka jobba i skolan tills jag blir gammal, säger Josefin Petrusson Garpsäter.
Efter en eftermiddag i skogen tillsammans med lärarna i fritidshem Josefin Petrusson Garpsäter, Annie Bäck och deras elever är det lätt att förstå vad de menar.
Utefritids Skogen på Kullaviksskolan är ett innovationsprojekt som varit i gång sedan augusti 2024. Fritidshemmet fick ekonomiskt bidrag för att starta verksamheten och när projektet avslutas ska de berätta om sin pedagogik för andra kolleger i kommunen. Och nej, det handlar inte bara om ren utomhuspedagogik även om den också finns med – som att de lagar mellanmål över öppen eld, lär barnen tälja och undervisar om allemansrätten.
– Vi vill inte begränsa oss utan erbjuda det mesta som barnen får på ett traditionellt fritidshem, som att pyssla, måla eller leka något bollspel, säger Josefin Petrusson Garpsäter.
Innan vi ger oss ut i skogen denna grådisiga, småkyliga eftermiddag, har Josefin och Annie förberett utrustningen. Tre väskor (modell dramaten) står packade. En lekväska med material för dagens tema, men också saker som barnen har önskat ha med inför just den här dagen, en toalettväska där också sjukvårdsväskan ligger och en mellanmålsväska med färdiga smörgåsar.
Varje dag bär det av till olika utflyktsmål för Felicia, Tilda, Joline och deras kompisar på fritids.
Barnen samlas på skolgården och Josefin och Annie räknar dem innan de ger sig i väg på led. I dag är 21 av 30 inskrivna barn på plats.
– Utefritids – är ni redo? Då går vi! ropar Annie.
Utefritids på Kullaviksskolan har ungefär tio olika platser i skogarna runtomkring att välja på. Barnen har även gett namn till platserna och den här dagen är vi på väg till Sockervaddslandet. Den fick sitt namn efter de mossbeklädda bergen som påminner om mjuk sockervadd.
Josefin Petrusson Garpsäter och Annie Bäck har alltid ett förberett tema, men det hindrar inte barnen från att hitta på andra saker de hellre vill göra – med en uppfinningsrikedom vi snart ska få se prov på.
När alla barnen samlats på en av sockervaddskullarna tar Josefin fram det spännande brevet som precis kommit.
– Vi har fått ett brev från Kullaviks Astronautförening. Är det någon som vill läsa? frågar hon.
”Jag!” ”Jag!” ropar barnen och flockas sedan runt eleven som får äran. Från en planet långt borta har ett gäng underliga varelser bett om hjälp med att bygga upp en helt ny värld.
Eleverna samlas runt Astrid när hon läser upp brevet från Kullaviks Astronautförening.
Den första uppgiften blir att skapa en egen rymdvarelse. I dagens lekväska finns kottar, enris, granfjäll, kastanjer, glasspinnar och ögon. En batteridriven limpistol är alltid med. De har också med sig ett planetmemory för den som vill lära sig saker om rymden på ett annat sätt.
Men alla vill inte pyssla eller spela memory. Då är det fritt för barnen att göra vad de vill. Några barn skuttar i väg med orden ”Jaaa, vi bygger en koja”. Några andra sticker direkt upp till sitt ställe, som också heter ”Stället”, för att fortsätta en rollek de lekt ända sedan utefritids startade i höstas. Några vill använda kikare och fortsätta spana på fåglar (förra veckans tema var just fåglar). Ett barn sätter sig på en stubbe och gör ett spindelnät av loom bands.
– Vi har ett erbjudande arbetssätt där vi lyssnar in vad eleverna vill göra. Om en elev till exempel frågar efter bollar, tar vi med det nästa dag. För om de känner att de blir lyssnade på, föder det också fler idéer hos barnen. Men vi har alltid en del som är styrd, som rymdtemat, men sedan är det valfritt, säger Josefin.
Att vara i skogen är något som i sig erbjuder aktiviteter, menar Josefin Petrusson Garpsäter och Annie Bäck, vilket flera av barnen också bekräftar.
Vi krånglar oss upp för de mossiga bergen och förbi ett rejält grenverk för att träffa barnen som lekt samma rollek i över ett halvår.
– Det började med att vi lyssnade på Familjen Knyckertz. Sedan när vi lekte i skogen kom vi på att vi ville vara skurkar. När vi leker blandar vi ihop magi och verklighet, säger Tilda.
I varje skog de vistas i har de sitt ”Stället”. Och varje plats har sina egenskaper som de fångar in i leken.
– I går var vi vid Grantoppen där vi har en träningsbana och i morgon ska vi till Indiankojan. På fredagar leker vi inte skurk för då är vi på skolgården och där kan vi inte springa på samma sätt. Skolgården är jättetråkig. Det händer ju mycket mer i skogen för här kan vi klättra i berg, gå i bergen och upptäcka nya saker hela tiden, säger Tilda.
Tillbaka i ”baslägret” sitter Lea och täljer med sin kniv. Innan vi hinner fråga försäkrar hon oss om att hon vet vad hon gör.
– Jag har gått i täljskola och tagit knivkörkort så jag kan hantera en täljkniv.
Lea tycker om att vara i skogen. Det är inte alltid hon vill delta i de andras lekar, hon kan lika gärna sätta sig och pyssla med något eget.
– Jag tycker det är skönt att det inte blir så mycket ljud i skogen som det är inomhus. Här är en lugnare miljö och det finns så mycket att titta på. Jag får liksom en större blick än när jag är inomhus, säger Lea.
När Josefin och Annie startade utefritids i höstas var reaktionerna inte riktigt lika positiva. Det fanns en skepsis hos några barn. Till exempel att de missade ”diggitiden” (möjlighet att spela dataspel en timme i veckan).
– Den typen av kommentarer får vi aldrig längre. Nu blir de i stället kritiska till att vi är på skolgården en gång i veckan, säger Josefin.
Att barnen trivs i skogen råder ingen tvekan om, men hur blir det för lärarna? Blir det inte massor med extrajobb att ta med sig alla saker ut i skogen varje dag? Eller att hålla ordning på alla elever? Enligt Josefin och Annie är det precis tvärtom.
– Arbetsbelastningen blir lättare genom att vi slipper alla höga ljud och all yttre stimuli som det blir inne i skolan. Jag har mycket mer energi kvar nu när jag kommer hem från jobbet, säger Annie.
– Jag ser detta som en möjlighet att jobba inom skolans värld tills jag blir gammal. Det här har öppnat upp nya möjligheter, säger Josefin.
Annie Bäck hjälper alla som vill göra sin egen rymdvarelse.
Lärarna har märkt att hela barngruppen blir lugnare av att vara i den tystare miljön i skogen. Det har lett till att de inte behöver ha så många regler och känner sällan att de behöver bromsa barnen med att säga ”spring inte” eller ”hoppa inte”, som ofta var fallet när de jobbade inomhus.
– De får gå så långt så att de ser en vuxen, de ska komma när vi visslar och de ska vara goa kompisar, säger Annie Bäck.
När Annie bäck och Josefin Petrusson Garpsäter startade utefritids i höstas styrde de aktiviteterna mer eftersom de ville få ihop gruppen. Det första temat handlade om vänskap och bestod av olika samarbetsövningar. Efter hand har de kunnat släppa taget mer och litar på att barnens egen drivkraft räcker långt.
– Bara de olika skogsmiljöerna erbjuder ju aktiviteter i sig. Sedan har vi valt att se möjligheter i stället för hinder och hellre göra misstag ibland, som när vi tog med ritpapper ut när det var lite för blött, säger Annie.
Lite längre bort från gruppen, men inom synhåll, har ett av barnen kurat ihop sig i en bergsskreva. Vi undrar förstås hur de gör om någon väljer att inte delta i lekarna utan går undan.
– Skruttan däruppe var så trött förut så hon ville vila lite. Jag ska gå och prata med henne, säger Annie.
En stund senare ser vi henne vara med och leka tafattleken ”Harmamman” med några andra barn. Annie förklarar att även rätten att gå undan är en frihet för barnen. Alla vill kanske inte vara aktiva hela tiden och då behöver de inte det.
De två lärarna säger att de aldrig kommit så nära en barngrupp, något de tror beror på att det är lättare att bygga relationer i en miljö utanför skolan. Josefin Petrusson Garpsäter:
– Jag tror definitivt att pedagogiken spelar roll. Det är en tillåtande verksamhet där barnen kan känna sig fria.
LÄS OCKSÅ:
De flyttar ut fritidshemmet till skogen
Forskaren: Så kan fritidslärarna hitta balansen mellan styrt och fritt
Gästkrönika Jag älskar att lyssna på barns samtal och få en inblick i deras värld, allt från prat om kärlek, vem som bäst av Ronaldo och Messi till det hemska som hände i Örebro. När vi har fem tysta minuter på lunchen eller mellis dödar vi lite de samtalen, skriver Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.
Forskning Barnen vill ha både ”fri lek” och styrda aktiviteter på fritidshemmet, visar ett forskarteam från Linnéuniversitetet som tagit in synpunkter från ett 40-tal barn.
Krönika Jag tror att vägen framåt som skola är tillsammans, att vi på sikt behöver arbeta bort ”vi och dom” mellan alla olika verksamheter och yrkesgrupper under skolans tak, skriver Sofia Grimm.
Skolpolitik – Vad vi främst behöver är långsiktiga satsningar på mindre barngrupper och bättre lokaler, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Forskning – Det är tråkigt att fritidshemmen alltjämt får en underordnad ställning, säger forskaren Björn Haglund vid Högskolan i Gävle.
Fackligt Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.
Pedagogiska tips När jargongen blev hård mellan eleverna hittade fritidshemmet på Lövestad skola i Sjöbo lösningen i Torsdagsklubben.
Pedagogiska tips Vi bad tre lärare i fritidshem svara på vilka saker de inte klarar sig utan i jobbet – och vilken aktivitet som alltid fungerar.
Reportage Eleverna går in i en byggleksbubbla och har så roligt att de snabbt löser de konflikter som uppstår, säger läraren i fritidshem Cornelia Mathiasson.
Så gör vi Vi brinner verkligen för det här med utomhusvistelse och upplevelsebaserat lärande, säger Monica Fagerström, lärare i fritidshem.
Krönika Man tycker att man förebygger, tjatar, bemöter och planerar, men ändå får man inte önskad effekt på elevens mående och utveckling, skriver läraren i fritidshem Sofia Grimm.
Forskning Nacka kommun ska förbättra språkutvecklingen på fritidshemmen och locka fler att gå på fritids.
Lokalhaveriet ”Vi har möblerat och inrett så att det fungerar för fritidshem”, säger läraren i fritidshem Åsa Persson.
Krönika En ganska stor andel av fritidshemmen är hänvisade till klassrum och korridorer, visar vår stora enkät, skriver redaktören Sara Djurberg.