
I samspråk med Arvid Dahlin och David Niyoncuti. Foto: Therése Ny
Reportage
Han har kallats Sveriges uppkäftigaste fritidspedagog. Så kan det bli när man sticker ut hakan och kräver en uppvärdering av yrket.
Nu är Hadar Nordin i farten igen, efter några år då han höll sig borta från offentligheten.
Kolla här, Saga, vad jag kan vika. Vill du prova?
Hadar Nordin sitter omgiven av pysslande, ritande, legobyggande, spelspelande barn på ”sitt” fritidshem. Nu visar han Saga hur hon ska forma ett papper till en så kallad nafsdrake samtidigt som han småpratar med de andra tjejerna vid bordet och några pojkar i soffan bakom dem. Alla har just skyndat in från skejtparken intill fritidshemmet, eftersom det började regna.
Samverkan mellan skola och fritidshem behöver förtydligas för att undvika att skolan hamnar i maktposition gentemot fritidshemmet.
Där ute har Hadar Nordin lytt instruktionerna som fotograf Therése fått från redaktionen: Ta en bild då han ger finger.
Bakgrunden är att då Lärarnas tidning skrev om honom för åtta år sedan togs en sådan bild som aldrig publicerades. Nu flinar han åt idén att göra om försöket, men ställer villigt upp. Men blicken är inte lika kaxig den här gången.
– Nä, man har ju blivit äldre, säger han och konstaterar att det är nästan tio år sedan han drog igång det som skulle göra honom till en kändis i fritidspedagogvärlden.
I samspråk med Arvid Dahlin och David Niyoncuti. Foto: Therése Ny
Och inte bara där. Hans inlägg på sociala medier, debattartiklar och föreläsningar nådde ända till regeringen. Han berättar stolt om hur han 2014 blev uppringd av dåvarande utbildningsminister Gustav Fridolins statssekreterare som ville ha förslag på hur fyra miljarder statliga kronor till fritidshemsverksamhet skulle användas. Hans svar: Öronmärk dem, annars sipprar de i väg till skolan. För, trots att det då hade gått tre år sedan han hade givit sig ut i hetluften kring synen på yrket och fritidshemmen, hade rätt lite hänt, tyckte han.
Det hela hade börjat 2011, då debatten om legitimationer för lärare och förskollärare var het.
– Men oss fritidspedagoger nämnde ingen. Jag visste att jag inte var ensam om att reta mig på det och tänkte att något måste göras.
Det handlade till stor del om den otydlighet som många lärare i fritidshem upplevde och ännu upplever kring sin roll i förhållande till skolan.
Ålder: 41.
Familj: Maarit Nordin, förskollärare i förskoleklass, barnen Elton 16, Otis 14,Dion 13 och Imelda 9.
Bor: Villa i Härnösand.
– Verksamheter som samverkar brukar ju ha avtal om hur arbetsfördelningen ska se ut. Jag brukar jämföra med hur det går till på en olycksplats – inte står räddningstjänsten och frågar ambulanspersonalen vem som ska släcka branden? Men i skolans värld är gränsdragningen kring ansvar tydligare för lärare än för fritidspedagoger.
Samverkan mellan skola och fritidshem behöver förtydligas för att undvika att skolan hamnar i maktposition gentemot fritidshemmet, anser han.
Och den som inte syns får se till att bli synlig, tänkte han och startade, tillsammans med några kollegor webbsidan fritidspedagogik.se. Sidan fick stor spridning och många hejarop. Men ledde också till stora konflikter.
– Senare har jag förstått att det fanns en rädsla, inte minst hos Lärarförbundet, kring vad vi ville åstadkomma. De ville köra i egen regi, medan jag ville samverka med dem. Det blev infekterat.
Den här gången får Hadar ge fingret. Foto: Therése Ny
Det hela ledde till att Hadar Nordin sa upp sitt medlemskap i förbundet. Så sent som i våras gick han med igen, för att kunna bli skyddsombud.
Under de där åren började han också skriva debattartiklar och påbörjade manuset till boken ”Fritidspedagogik – komplement eller fundament”, som kom ut 2013.
Allt detta skedde samtidigt som han arbetade heltid på ett fritidshem i Stockholms innerstad och var mitt i småbarnspappatiden, med fyra barn mellan 0 och 6 år.
– Jag minns när jag åkte direkt från jobbet till tv-huset för att bli intervjuad och sen kom och hämtade i förskolan och insåg att jag glömt ta bort sminket.
Så här i backspegeln förstår han inte riktigt hur han orkade, men konstaterar att ”det bara rullade på”. Dessutom hade han helhjärtat stöd av sin hustru Maarit Nordin, som är förskollärare – och hans arbetskamrat.
Tips! Kör ”sten, sax, påse” vid småkonflikter, till exempel vem som stod först i ledet. Foto: Therése Ny
På vägen in till fritids stannar han till och nickar in mot ett rum:
– Där sitter min fantastiska fru, säger han med värme i rösten.
Hon sa ”kör!” när han i höstas fick idén att dra igång två nya satsningar, Fritidsverket och Utbildning Norr, efter att under ett antal år ha hållit sig borta från rampljuset. Den här gången med bas i ångermanländska Härnösand.
Det var 2014 som familjen kände att de behövde en större bostad än trean i Stockholm, i kombination med att de längtade efter ett lugnare tempo och kortare avstånd mellan hem och arbete.
– Jag var lite inne på Österlen, men så kom Maarit och visade en bild på ett hus i Härnösand.
Hadar Nordin gick inte själv på fritids som liten, men avundades de barn som gjorde det. Foto: Therése Ny
När han växte upp i Örnsköldsvik var Härnösand bara en liten stad man reste igenom på väg söderut, men nu hade både hans föräldrar och bror flyttat hit, så ja, varför inte?
Men lite oro fanns där: Han hade ju vant sig vid att resa runt hela landet och föreläsa. Det skulle inte gå längre. Samtidigt ville han ge kampen en andra chans.
– Men det gick bra. Jag insåg att jag inte måste synas.
Genom hela intervjun har Hadar Nordin uttryckt en ambivalens inför kändisskapet. Nog låter han stolt över vad han åstadkommit, men samtidigt poängterar han att fritidspedagogyrket är ett teamarbete och att bilden av honom som en uppkäftig rebell inte stämmer. Så verkar inte heller två av hans arbetskamrater uppfatta honom.
– Han säger aldrig ”gör så här”, utan vill ha våra åsikter, säger Annica Mölk.
– Han är extremt kunnig och erfaren, men har ingen prestige, säger Henrik Josefsson.
Hur var det då med de nya satsningarna, Fritidsverket och Utbildning Norr? Jo, Hadar Nordin har länge närt en dröm om en plattform för ett bredare grepp kring barns fritid och ungdomskultur, som samtidigt är en kunskapsbank och ett forum för diskussion och tankeutbyte.
– Så jag kom på den briljanta idén att starta ett statligt verk, som inte finns, men borde finnas, och utnämnde mig själv till generaldirektör, säger han med ett flin.
Så jag kom på den briljanta idén att starta ett statligt verk, som inte finns, men borde finnas, och utnämnde mig själv till generaldirektör.
En av visionerna med ”verket” är att få till statliga utredningar kring barns fritid, som inte bara rör fritidshemsverksamhet, och att verka för bättre villkor för de människor som arbetar med barn och ungas fritid.
– När jag jobbade med fritidspedagogik.se märkte jag att det går att nå ut med sina tankar. Samtidigt blev det någon slags gerillaverksamhet som hamnade i klinch med till exempel Lärarförbundet. Nu tycker jag det är läge för något mer moget och lösningsinriktat.
Under åren som föreläsare har han också retat sig på hur de stora föreläsningsföretagen tar ut saftiga avgifter för sina fortbildningsdagar, men arvoderar sina föreläsare lågt, samtidigt som han såg behov av konferenser och fortbildning i norra Sverige. Därför startade han ett företag som ska erbjuda sådant till bättre villkor.
Som tonåring tjatade Hadar Nordin till sig en praktikplats på en förskola. Hans syokonsulent tyckte att han skulle satsa på industrin. Foto: Therese Ny
– Jag har goda kontakter med de bästa föreläsarna som också tror på idén.
Den första konferensen i våras fick skjutas upp, men Hadar Nordin hoppas att kunna dra igång under hösten.
Redan som barn var Hadar Nordin typen som säger i från om han tycker något är fel.
Hur agerar du själv när du möter sådana barn i din yrkesutövning?
– Fram tills barnen är sex-sju år förväntar vi oss att de ska bli allt mer självständiga. Sedan har vi ett skolsystem som raderar det tills de är vuxna och vi förväntar oss det igen. Det går inte ihop. Så jag uppmuntrar egna initiativ, och hjälper till att kanalisera engagemang.
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.
Forskning Barnen vill ha både ”fri lek” och styrda aktiviteter på fritidshemmet, visar ett forskarteam från Linnéuniversitetet som tagit in synpunkter från ett 40-tal barn.
Krönika Jag tror att vägen framåt som skola är tillsammans, att vi på sikt behöver arbeta bort ”vi och dom” mellan alla olika verksamheter och yrkesgrupper under skolans tak, skriver Sofia Grimm.
Skolpolitik – Vad vi främst behöver är långsiktiga satsningar på mindre barngrupper och bättre lokaler, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Forskning – Det är tråkigt att fritidshemmen alltjämt får en underordnad ställning, säger forskaren Björn Haglund vid Högskolan i Gävle.
Fackligt Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.
Pedagogiska tips När jargongen blev hård mellan eleverna hittade fritidshemmet på Lövestad skola i Sjöbo lösningen i Torsdagsklubben.
Pedagogiska tips Vi bad tre lärare i fritidshem svara på vilka saker de inte klarar sig utan i jobbet – och vilken aktivitet som alltid fungerar.
Reportage Eleverna går in i en byggleksbubbla och har så roligt att de snabbt löser de konflikter som uppstår, säger läraren i fritidshem Cornelia Mathiasson.
Så gör vi Vi brinner verkligen för det här med utomhusvistelse och upplevelsebaserat lärande, säger Monica Fagerström, lärare i fritidshem.
Krönika Man tycker att man förebygger, tjatar, bemöter och planerar, men ändå får man inte önskad effekt på elevens mående och utveckling, skriver läraren i fritidshem Sofia Grimm.
Forskning Nacka kommun ska förbättra språkutvecklingen på fritidshemmen och locka fler att gå på fritids.
Lokalhaveriet ”Vi har möblerat och inrett så att det fungerar för fritidshem”, säger läraren i fritidshem Åsa Persson.
Krönika En ganska stor andel av fritidshemmen är hänvisade till klassrum och korridorer, visar vår stora enkät, skriver redaktören Sara Djurberg.
Lokalhaveriet Nu känner jag att jag kan jobba som lärare i fritidshem igen, säger Carina Lindmark Jonsson.