
Tack vare en positiv rektor får Cecilia Åkesson arbeta med pedagoghundarna Figge och Oboy i sin undervisning. Foto: André de Loisted
Reportage
På Vegalyckan i Lund jobbar läraren i fritidshem Cecilia Åkesson tillsammans med sina specialutbildade hundar. Hon ser dem som en stor tillgång i alltifrån konfliktlösning till övningar i sociala färdigheter.
Klass 3A på F-3-skolan Vegalyckan i Lund är delad i halvklass. Ena gänget är inne i hemklassrummet och har svenska med klassläraren, medan resten står utanför dörren till fritidspedagog Cecilia Åkessons alldeles egna ”hundklassrum”. För vissa är det svårt att stå still, de studsar förväntansfullt upp och ner. Här, bakom fönsterglasen, väntar nämligen de två finska lapphundarna Figge och Oboy. De ser ut som en blandning mellan extremt gosiga teddybjörnar och varg. Inte konstigt att många av nioåringarna smälter.
– Varsågoda och kom in. Vi gör som vanligt, vi går in på led och alla som vill får klappa Figge som hälsning, säger Cecilia Åkesson när hon öppnar klassrumsdörren.
När man inte kommer vidare är det väl värt att pröva nya vägar.
År 2014 var hon först i södra Sverige med att tillsammans med sina dåvarande hundar, pappa och farbror till de nuvarande fyrbenta kollegorna, bli certifierad som pedagoghunds-ekipage.
”Ställ er på en höjd”, stod det på kortet som tredjeklassarna Livia, Ellen, Matteo, Vanda och Selma drog ur Oboys väst. Foto: André de Loisted
– Då var skolor långt mer skeptiska. Vi togs in i olika kortare projekt och tilläts enbart arbeta utomhus. Jag hade eget företag då och blandade skoljobben med uppdrag på exempelvis bibliotek eftersom hundarna också är läshundar, säger Cecilia Åkesson.
I grunden är hon lärare i fritidshem samt idrottslärare. Hon hade jobbat som det ett bra tag när hon fick syn på en annons om en utbildning till pedagoghunds-ekipage.
– För mig kombinerar det två saker jag älskar: pedagogik och hundar.
Efter ett och ett halvt års distansstudier för henne och hundarna kom en examinator ner till Skåne och kontrollerade kunskaperna.
– Jag utbildade mig vid ett seriöst institut som kräver lärarlegitimation i grunden. Men det här är en växande bransch och det är väldigt olika krav hos olika utbildningar.
Vi återvänder till klassrummet på Vegalyckan. Tidigare användes denna sal som ateljé men numera disponerar Cecilia Åkesson och pedagoghundarna den på heltid.
Tack vare en positiv rektor får Cecilia Åkesson arbeta med pedagoghundarna Figge och Oboy i sin undervisning. Foto: André de Loisted
– Här har vi samarbets- och värdegrundsövningar med grupper, men även stödinsatser i ämnesundervisning eller sociala övningar för enskilda elever. När man inte kommer vidare är det väl värt att prova nya vägar. Pedagoghundarna är ett kompletterande verktyg, vid sidan av många andra. För vissa elever fungerar det, för andra inte.
Att Figge och Oboy har ett eget rum underlättar vad gäller allergier. De får dessutom enbart använda vissa ingångar och korridorer in i skolan, som är tydligt märkta med foton. På så vis kan de som är allergiska undvika inomhuslokaler där hundarna vistas.
– Men vi har faktiskt inte haft några större klagomål. Det finns ett fåtal allergiska elever på skolan, men eftersom allt sker i som mest halvklass behöver de aldrig vara med. Andra elever är med, men undviker att klappa hundarna. När skolan rekryterar ny personal står det om oss i annonsen, på så sätt söker man sig inte hit om man ser det som ett problem, säger Cecilia Åkesson.
Tredjeklassarna har satt sig i en ring på mjuka mattor. Cecilia Åkesson träffar alla elever i grupper om halvklasser på det här viset två gånger per termin.
Skapar trygghet på raster genom att erbjuda en gosig, varm päls att klappa. De bär även med sig aktivitetskort för den som inte vet vad hen ska göra.
Är läshundar och inspiratörer med olika läsutmaningar.
Hjälper eleverna att bli bättre på samspel genom värderings- och samarbetsövningar.
Promenerar med elevgrupper, ”walk and talk”.
Tränar sociala färdigheter med enskilda elever.
Jobbar språk- och matematikstärkande för elever i behov av extra stöd.
Stärker relationerna mellan Cecilia Åkesson och eleverna.
– Det gör att jag bygger en relation till alla elever och Figge och Oboy blir hela skolans hundar. Många elever får lättare att komma fram till mig sedan, för vi har hunnit prata om viktiga frågor under dessa samlingar. Det kan jag använda mig av när det blir konflikter mellan elever på raster.
Figge sätter sig i knäet på den elev vars tur det är att prata, om eleven vill det. Den här gången Matteo. Foto: André de Loisted
I dag är temat känslor. Hur kan man förstå dem och hur kan de hanteras? Figge ska få slå en tärning, eller snarare putta med ena tassen. På den finns olika uttryck, gestaltade genom foton på hundansikten. Första slaget illustrerar känslan ”arg”, konstaterar eleverna. Nu ska de dela in sig i grupper och tillsammans skapa en staty som beskriver denna känsla. Det kräver såväl samarbete som att tänka efter hur man egentligen ser ut när man är arg. I en av grupperna ställer sig några elever i en ställning där de måttar slag. Den tråden fångar Cecilia Åkesson genast upp.
– Vad tänker ni om att slåss när man är arg? Är det ett bra sätt? Finns det något annat sätt som kan fungera bättre?
Det blir diskussion. Någon säger att han aldrig slår folk som han känner, en annan att hon bara slår sin storasyster.
– Jag slåss inte, jag går in på mitt rum, säger Ellen Berggren.
Ja, så gör vissa, konstaterar Cecilia Åkesson. Vill vara ifred och går iväg när de blir arga. Då ska man kanske låta dem vara ifred en stund.
– Vad tänker ni, är det bättre att gå iväg än att slåss? Och vet ni, på mig brukar det i stället komma tårar, säger hon och eleverna funderar en stund över detta.
Lapphundarna Figge och Oboy finns till hands med aktivitetskort på rasten. Foto: André de Loisted
Efter en halvtimme är det dags för skiftbyte. Oboy har legat och sovit i ett hörn under tiden som Figge har jobbat. När nästa halvklass är på väg in byter de plats. Att förhålla sig till så här många människor är krävande för hundarna, förklarar Cecilia Åkesson. De orkar inte för långa stunder.
– På fritids kan jag inte ha med dem. Det är för många elever på en gång. Då ligger de här i klassrummet och vilar. För tillfället jobbar jag dock bara en eftermiddag i veckan på fritids, våra uppdrag under skoldagen har utökats allt mer.
Det är dags för rast och Figge och Oboy går ut på skolgården tillsammans med Cecilia Åkesson. De får på sig sina aktivitetsvästar med fickor i. Här kan elever dra kort, om de har svårt att komma på något att göra på rasten. På något står det ”krama tre träd”, på ett annat ”ställ dig på en höjd”.
– Det är inte alltid så lätt att veta vad man ska göra på rasten. Det här är populärt, men naturligtvis helt frivilligt. Det finns också elever som kommer fram och bara hänger med oss, snackar och gosar med killarna. Det ger trygghet och lugn för många, säger Cecilia Åkesson.
En annan aktivitet som hon och hundarna gör två gånger i veckan är ”walk and talk”. Det innebär en 20 minuters hundpromenad i närområdet tillsammans med som mest sex elever åt gången. Eleverna kan själva ansöka om att få vara med, men initiativ tas även från lärarhåll.
Att få klappa en mjuk päls kan ge trygghet. Foto: André de Loisted
– Det kan handla om att en konflikt behöver redas ut mellan några elever. Att gå på hundpromenad tillsammans avdramatiserar ofta samtalet. Men det kan också handla om att elever behöver gå iväg som paus för att orka hela skoldagen eller att någon helt enkelt behöver det för fysiskt eller mentalt välbefinnandet. Eller så kan det handla om elever som behöver öva på svenska.
Hur pass vanligt det har blivit med pedagoghundar i svenska skolor finns det ingen statistik på. Men Cecilia Åkesson tror att hon är ganska ensam om att vara tillsvidareanställd på heltid på en och samma skola.
– Jag är med i en Facebookgrupp för pedagoger som arbetar med hund i skolan och där är vi i dagsläget 48 medlemmar. Men det finns säkert fler. Vi skulle önska att det blev mer likvärdigt i vilka kunskaper man får med sig från de olika utbildningarna och att det alltid ska vara en påbyggnad som kräver pedagogisk utbildning och erfarenhet i botten. På så sätt skulle det också bli tydligare för skolorna vad vi kan tillföra.
Särskilt stöd Personal på fritidshem har kunskap om elever som skolan saknar, kunskaper som behövs för att ge barnen stöd – men många skolor är dåliga på att ta tillvara dessa kunskaper. Det slår Skolinspektionen fast.
Debatt Fritidshemmet är en arena där barn kan utveckla sitt ledarskap, något som borde lyftas fram mer, skriver Andreas Härjefors.
Forskning Lokaler som inte är ändamålsenliga påverkar verksamheten, säger Forskaren Christina Grewell.
Krönika Varför ses inte emotionell sensitivitet som något positivt, frågar sig Irina Eriksson.
Reportage Lugnare och gladare barn när fritidsavdelningen går till skogen fyra dagar i veckan.
April, april Det kan droppa färg från taket i matsalen, eftersom det är nymålat. Så sätt skoskydd på huvudet så att ni inte får färg i håret!
Elevhälsa Det känns lyxigt att ha ett nära samarbete med elevhälsan. Det säger Malin Tärnklint, lärare i fritidshem på Svanetorpskolan i Burlöv. Kuratorn eller specialpedagogen deltar i möten med fritidshemmets personal varje vecka och besöker verksamheten då och då.
Gästkrönika Jag älskar att lyssna på barns samtal och få en inblick i deras värld, allt från prat om kärlek, vem som bäst av Ronaldo och Messi till det hemska som hände i Örebro. När vi har fem tysta minuter på lunchen eller mellis dödar vi lite de samtalen, skriver Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Fackböcker Matematik i fritidshemmet är ett ”görande”, menar Anna Wallin. ”Den blir en del av spelet som spelas eller leken som leks.”
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.
Forskning Barnen vill ha både ”fri lek” och styrda aktiviteter på fritidshemmet, visar ett forskarteam från Linnéuniversitetet som tagit in synpunkter från ett 40-tal barn.
Krönika Jag tror att vägen framåt som skola är tillsammans, att vi på sikt behöver arbeta bort ”vi och dom” mellan alla olika verksamheter och yrkesgrupper under skolans tak, skriver Sofia Grimm.
Skolpolitik – Vad vi främst behöver är långsiktiga satsningar på mindre barngrupper och bättre lokaler, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Forskning – Det är tråkigt att fritidshemmen alltjämt får en underordnad ställning, säger forskaren Björn Haglund vid Högskolan i Gävle.
Fackligt Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.