
Julia, Alicia, läraren i fritidshem Fredrik Ruthström, Hugo och lärarstudenten Erik Kjellander gör spöken till Halloween.
Erik Kjellander på Aspö fritidshem i Nacka tycker att fritidshemmet ska vara mer på elevernas villkor. Här med Hugo och Julia. Foto: Oskar Omne.
Reportage Erik Kjellander studerar till lärare i fritidshem och jobbar samtidigt. Utbildningen har fått honom att ifrågasätta hur verksamheten bedrivs – och det har lett till en hel del förändringar på hans arbetsplats
Ett kapprum på Myrsjöskolan, på Aspö fritidshem i Nacka, har byggts om till ett mötesrum. Erik Kjellander, klädd i mörkblå tröja och ljusare jeans, säger att han har varit lite nervös, och har lite prestationsångest inför att berätta om sina tankar om vad och hur fritidshemsverksamhet borde vara. Han arbetar här och går samtidigt på den erfarenhetsbaserade fritidslärarutbildningen på Södertörns högskola. Han har två och en halv termin kvar.
Erik Kjellander.
För nio år sedan började han jobba på Myrsjöskolan, som elevassistent. Han blev kvar, fick sedermera en fritidspedagogtjänst.
– Utbildningen är bra. Den är bra för att vi som går den redan kan yrket, för att vi har erfarenheten. Men det är många gånger som jag har suttit och läst litteraturen och känt att det är en himla tur att jag vet hur det ser ut i praktiken, säger Erik Kjellander.
Det är just det där han vänder sig emot, att en del av litteraturen förmedlar en bild som är långt från den verklighet han ser i sin vardag.
– Författarna skriver om en drömvärld där alla elever är de perfekta A-barnen. Men skolans värld är långt från perfekt, poängterar Erik Kjellander.
Nog förstår han exemplen som lyfts i böckerna men han tycker att det är svårt att själv applicera det på den grupp han har och verkligheten som innebär stora barngrupper och små lokaler. Han är bekymrad över studenter utan egna erfarenheter, som kommer ut till sina VFU-platser. De kan få en smärre chock, tror han.
Snabbt lägger Erik Kjellander till att han och hans kurskamrater faktiskt är nöjda med sin utbildning, men om nya, oerfarna lärarstudenter läser samma kurslitteratur, då får de en alltför utopisk bild, befarar han.
Julia, Alicia, läraren i fritidshem Fredrik Ruthström, Hugo och lärarstudenten Erik Kjellander gör spöken till Halloween.
Tillsammans med sin kollega, dalmasen Fredrik Ruthström, har han hand om verksamheten på Aspö fritidshem. Den här dagen håller han och Fredrik Ruthström på med att sätta knorr på grisen. Fredrik gör spöken av papper som ska hängas upp i taket. Det spöklika introt till The Specials ”Ghost Town”, som sipprar ut i det stora klassrummet, kunde ha strukit under stämningen som råder, om det inte hade varit så att det inte alls stämmer. Någon lägger pärlplattor, andra pysslar med limpistol och glitter.
Erik Kjellander berättar om hur han tidigare ofta kom hem och blickade tillbaka på ännu en arbetsdag då de mest bråkat med barnen. Det var så det kändes i alla fall. Något måste göras. Så mycket handlade om att tjata, om att barnen skulle följa olika regler, göra uppgifter och vara med på diverse aktiviteter. Det de gjorde påminde om skolan, säger han.
Hans tvivel sammanföll med att han hade pluggat i ett halvår, läst läroplanen, inspirerats av olika Facebook-grupper och började ifrågasätta verksamheten. Hur ser den egentligen ut och varför? Vad är syftet med allting?
Det kan inte vara så det ska se ut. Att vi ska tjafsa, bråka, tjata och gnälla.
– Det kan inte vara så det ska se ut. Att vi ska tjafsa, bråka, tjata och gnälla. Det är i alla fall inte min eller läroplanens bild. Fritidshemmet ska vara mycket vad eleverna vill och det ska vara mer på deras villkor än vad skolan är. Jag kände att det var mer på våra villkor än på deras. Där började det gro, berättar Erik Kjellander.
Nu blir han lite försiktig, stannar upp och tystnar. Han är rädd för att uttrycka det lite fel, förklarar han. Så tar han sats och säger att fritidshemmet ska gå ut på att eleverna ska ha ett ställe efter skolan, ett ställe där de kan slappna av, göra det de känner för och få utforska nya grejer utan krav.
– Kanske är det huvudmålet, att det ska vara väldigt kravlöst. Visst ska fritidshemmet vara ett komplement till skolan men det ska samtidigt finnas tid för rekreation och något annat än vad skolan är. Det ska vara avslappnat, menar Erik Kjellander.
Förut inledde en samling varje eftermiddag på fritidshemmet och redan där började det gå åt skogen. På uppropet skulle barnen sitta stilla och lyssna på vad de skulle göra under eftermiddagen. Erik Kjellander funderade mycket på samlingens syfte. Såklart var det att kolla vilka som är där och att informera om aktiviteter, liksom att samla gruppen och tydligt avsluta skoldagen.
När Erik Kjellander föreslog att de skulle skippa samlingarna var kollegan Fredrik Ruthström helt med på noterna. Nu sitter en av dem och bockar av eleverna som kommer från fyra olika klasser. Om någon saknas, om något blir fel, då tar de ett extra varv med lärarna: Har någon gått hem? Är någon sjuk?
Planeringen finns på en tavla, information med lite bildstöd om vad som händer under eftermiddagen. Barnen ser om det vankas utflykt eller pyssel. De kan se var det blir mellanmål, på utflykt eller i matsalen.
Fullt ös. Julia trivs på Aspö fritidshem.
Visst kan man ifrågasätta det nya upplägget, det påpekar Erik Kjellander själv.
– Jo, kanske ur säkerhetssynpunkt. Har vi koll på alla elever, är alla här? Det är ändå en väldigt stor skola. Men vi har tid att checka med andra lärare om vi är oroliga över något.
Erik Kjellander var väl medveten om att en förändring i en grupp inte kan ske över natt. Barngruppen måste vara med på tåget. Det nya arbetssättet handlade också om att skrota idén om obligatoriska aktiviteter.
– Det är den största fördelen med plugget, att man börjar tänka och vrida och vända på saker ju mer självförtroende man får, säger Erik Kjellander.
Så rättar han sig själv. Ibland, för att det står i läroplanen att man ska känna tillhörighet till en grupp, har de samarbetsövningar som är obligatoriska.
– Det är vårt ansvar att erbjuda aktiviteter som eleverna tycker är tillräckligt tillfredsställande, så att de vill delta. Men de ska inte vara tvungna att göra någonting. Ibland är utflykter obligatoriska, men det är inte obligatoriskt vad man gör där. Vi styr bara miljön, förklarar Erik Kjellander.
Känslan han har är att fler och fler deltar i de aktiviteter som erbjuds. Helt plötsligt vill barnen vara med. Kanske, det hoppas han i alla fall, för att tvånget är borta.
– Mitt mål är att eleverna ska vidga sina vyer, göra sådant de inte gör hemma. Det ska vara kravlöst, men man ska också få se spännande saker, få skratta och ha kul tillsammans. Det är mindre tjat och tjafs nu. Såklart finns det alltid konflikter, mellan barnen, men det handlar inte längre om konflikter med oss, säger Erik Kjellander.
Han är noga med att flika in att både samlingar och obligatoriska aktiviteter kan fungera för andra, men att han känner stödet från både skolans ledning och från vårdnadshavarna. Den spökpysslande Fredrik Ruthström anser att arbetsmiljön har blivit mycket mer avspänd sedan samlingarna togs bort, och att alla typer av köer är av ondo för fritidshemsverksamheten.
– Skoldagarna är fulla av köer och samlingar. Det är bra om de kan slippa det här, menar Fredrik Ruthström.
Mer frihet för barnen innebär samtidigt mer städning för fritidslärarna. Det händer oftare nu att de får plocka upp efter elevernas pysslande och lekande.
– Lite bekymrad är jag också över om jag hinner se varje individ. Eller är det bara de barn som söker sig till oss? Är det fler som glider under radarn nu? Det är oftast på kvällarna när jag ska sova som jag börjar fundera men jag brukar landa i att vi nog ser alla, konstaterar Erik Kjellander.
LÄS OCKSÅ
”Reglerad planeringstid är ett måste”
Forskaren: Så kan barnen få bestämma mer i fritidshemmet
Särskilt stöd Personal på fritidshem har kunskap om elever som skolan saknar, kunskaper som behövs för att ge barnen stöd – men många skolor är dåliga på att ta tillvara dessa kunskaper. Det slår Skolinspektionen fast.
Debatt Fritidshemmet är en arena där barn kan utveckla sitt ledarskap, något som borde lyftas fram mer, skriver Andreas Härjefors.
Forskning Lokaler som inte är ändamålsenliga påverkar verksamheten, säger Forskaren Christina Grewell.
Krönika Varför ses inte emotionell sensitivitet som något positivt, frågar sig Irina Eriksson.
Reportage Lugnare och gladare barn när fritidsavdelningen går till skogen fyra dagar i veckan.
April, april Det kan droppa färg från taket i matsalen, eftersom det är nymålat. Så sätt skoskydd på huvudet så att ni inte får färg i håret!
Elevhälsa Det känns lyxigt att ha ett nära samarbete med elevhälsan. Det säger Malin Tärnklint, lärare i fritidshem på Svanetorpskolan i Burlöv. Kuratorn eller specialpedagogen deltar i möten med fritidshemmets personal varje vecka och besöker verksamheten då och då.
Gästkrönika Jag älskar att lyssna på barns samtal och få en inblick i deras värld, allt från prat om kärlek, vem som bäst av Ronaldo och Messi till det hemska som hände i Örebro. När vi har fem tysta minuter på lunchen eller mellis dödar vi lite de samtalen, skriver Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Fackböcker Matematik i fritidshemmet är ett ”görande”, menar Anna Wallin. ”Den blir en del av spelet som spelas eller leken som leks.”
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.
Forskning Barnen vill ha både ”fri lek” och styrda aktiviteter på fritidshemmet, visar ett forskarteam från Linnéuniversitetet som tagit in synpunkter från ett 40-tal barn.
Krönika Jag tror att vägen framåt som skola är tillsammans, att vi på sikt behöver arbeta bort ”vi och dom” mellan alla olika verksamheter och yrkesgrupper under skolans tak, skriver Sofia Grimm.
Skolpolitik – Vad vi främst behöver är långsiktiga satsningar på mindre barngrupper och bättre lokaler, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Forskning – Det är tråkigt att fritidshemmen alltjämt får en underordnad ställning, säger forskaren Björn Haglund vid Högskolan i Gävle.
Fackligt Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.