
Det är viktigt att se till så att inga skruvspetsar sticker ut och kan rivas. Vivianne, Elle och Cornelia Mathiasson spanar efter fler potentiella faror.
Byggleken är en av fritidshemmets populäraste aktiviteter, berättar lärarna i fritidshem Cornelia Mathiasson och Pia Roth. Byggmaterialet kommer från kommunens byggcontainer som skolan får låna.
Reportage
Kreativiteten flödar i Lilleskog. Här, i utkanten av Gantofta skolas skolgård, pågår intensiv bygglek. Kojor byggs upp, till och om. Inte ens sabotage dämpar fritidshemsbarnens entusiasm. För vem gillar inte att bygga en koja?
Om man bygger en koja av lastpallar i en nerförsbacke är det lätt att kojan blåser iväg när det stormar. Det har Amelie, Elle, Vivianne och Ellen i Gantofta skolas fritidshem fått lära sig den hårda vägen. Men i stället för att ge upp har de tänkt ut en lösning som de hoppas ska fungera.
– Vi har skruvat fast en bräda framför kojan. Brädan ligger i en grop så vi hoppas att den ska stoppa kojan från att blåsa i väg, förklarar Amelie och pekar med foten på nämnda bräda.
Några meter bort, nästan helt dolda under ett frodigt grönskande träd, håller Vilton, Lukas, Frank och Anton på att göra en avancerad tillbyggnad på en annan koja.
– Det ska bli en rutschkana, avslöjar Vilton.
– Hur har ni tänkt göra med skruvarna så att de inte sticker ut och kan skada någon? frågar läraren i fritidshem Cornelia Mathiasson, som just har stannat till vid bygget för att se om killarna behöver hjälp.
Svaret är inte självklart men efter lite klurande kommer de på att de kan skruva fast rutschkanans kanter underifrån så att skruvspetsarna göms inne i kanterna. Lite längre in i Lilleskog, som den här skogsdungen längst bort på skolgården kallas, sitter Moa och Julia på marken mellan några stora trädrötter, som breder ut sig som bläckfiskarmar omkring dem. Tjejerna målar rötterna i klara, vattenbaserade färger för att, som Moa säger, göra skogsdungen ”lite mer sagolik”.
– Shit, vad fint det blir, utbrister Julia när hon tar en paus och beundrar deras färggranna verk.
Det är viktigt att se till så att inga skruvspetsar sticker ut och kan rivas. Vivianne, Elle och Cornelia Mathiasson spanar efter fler potentiella faror.
Byggleken i Lilleskog är en av Gantofta skolas fritidshems mest populära aktiviteter.
– Eleverna frågar hela tiden när vi ska byggleka nästa gång. De är så taggade och har många idéer om vad de vill göra, säger Cornelia Mathiasson.
– Det är så roligt att se. Tidigare hade de inga intressen, när vi frågade dem vad de ville göra på fritids svarade de: ”Jag vet inte”, säger hennes kollega Pia Rothoff som både är lärare i fritidshem och utvecklingsledare.
De två är numera lika entusiastiska bygglekare som eleverna. Men så var det inte riktigt när de för drygt ett år sedan fick frågan från Helsingborgs skol- och fritidsförvaltning om de ville låna en bygglekscontainer.
– Då var vi livrädda, säger Pia Rothoff och skrattar.
Det som skrämde var risken för skador.
– Vi såg spik, hammare, såg och skruvdragare framför oss och visste inte hur vi skulle kunna lita på att våra elever, som då gick i förskoleklass och årskurs 1, skulle kunna hantera verktyg och material på ett säkert sätt, säger Cornelia Mathiasson.
Cornelia Mathiasson.
Samtidigt såg de potentialen och ville prova. Efter att ha bollat fram och tillbaka kring hur de skulle kunna göra byggleken säker började de med att låta eleverna göra en mindmap över vad en koja är. Därefter skapades regler, en checklista och ett byggkörkort som alla elever var tvungna att ta innan de fick börja byggleka.
Resultatet blev högt över förväntan. Eleverna växte med uppgiften, tog ansvar, vågade ta för sig, utmanade sig själva, visade självtillit och självständighet. Och, tvärtemot vad fritidshemslärarna hade befarat, minskade konflikterna och samarbetena ökade.
– Det är som att eleverna går in i en byggleksbubbla och har så roligt att de snabbt löser de konflikter som trots allt uppstår bara för att kunna fortsätta bygga, säger Cornelia Mathiasson.
Ett tydligt exempel på det ges när en av dagens byggare anklagar en annan för att helt ha lagt beslag på skruvdragaren. I stället för att gå i klinch och försvara sig konstaterar den anklagade att den som har haft skruvdragaren minst är en tredje elev i gruppen. Skruvdragaren överlämnas därefter utan prut till den eleven. Konflikten är därmed avvärjd och byggandet kan fortsatta i samförstånd.
För att förhindra skador och olyckor går lärarna skyddsronder bland kojorna flera gånger i veckan och kollar så att inga spikar eller skruvar sticker ut och att byggena är stabila.
– Vi har haft några mindre olyckor. Vid ett tillfälle föll ett barn ner från en koja och det har också varit en del skrapsår och hammarslag på fingrar, men inga allvarliga skador, säger Cornelia Mathiasson.
– I stället för att säga nej och stopp försöker vi säga ja och avvakta sju sekunder innan vi ingriper så att eleverna får upptäcka själva var gränserna går. När något har hänt pratar vi om hur vi kan göra annorlunda framöver så att det inte händer igen, fortsätter hon.
Pia Rothoff.
Om någon bryter mot reglerna för hur de får använda verktygen blir de avstängda från byggleken i två veckor.
– Det är ett hårt straff så det försöker alla undvika, säger Pia Rothoff.
Allt material som används i byggleken är återbruk. En del har lärare på skolan och föräldrar bidragit med, men det mesta kommer från kommunens återbrukscentral. Spik, skruv och verktyg är därmed skolans enda extra kostnad för byggleken. När Pia Rothoff och Cornelia Mathiasson för ett tag sedan frågade eleverna vad de tyckte att de tränade på under byggleken räknade de upp sådant som samarbete, problemlösning, rörelse, svenska, teknik och matematik.
– En kille konstaterade att i byggleken blir skolämnena roliga, berättar Pia Rothoff.
Att kunskaper i matte är bra när man bygger blir tydligt när Elle och Amelie vill såga till ett golv till en av kojorna. Utrymmet där golvet ska ligga är 127 centimeter brett enligt tumstocken. Problemet är att masonitskivorna som de hittar i containern och radar upp på marken jämte varandra antingen blir för breda eller för smala.
– Hur kan ni lösa det? frågar Cornelia Mathiasson.
Efter att ha diskuterat saken bestämmer sig tjejerna för att försöka hitta en smal bräda som de kan använda för att täcka över de tre centimeter som saknas i det för smala alternativet.
Byggleken tränar inte bara skolämnen utan även de sju förmågor som fritidshemmet enligt läroplanen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla.
Ellen tycker att det är bäst att slå i en extra spik eller två så att kojans väggar blir riktigt stadiga.
– I byggleken skapar och uttrycker sig eleverna genom olika estetiska uttrycksformer, de kommunicerar och tar hänsyn både till vad de själva vill och vad andra vill, de rör på sig och är ute i naturen. Till och med vila och rekreation, som vi tidigare tyckt har varit lite svårt att få in i fritidshemsverksamheten, kommer naturligt med när eleverna går undan i mindre grupper och småpratar med varandra medan de fixar med sina kojor, säger Cornelia Mathiasson.
Eftersom det inte får plats hur många kojor som helst i Lilleskog är regeln att alla kojor är allas. Det vill säga, alla har rätt att ändra, bygga till och ta bort som man vill.
– Byggleken är hela tiden föränderlig. Om någon vid ett tillfälle har satt upp en vägg och någon annan vid nästa tillfälle inte vill ha väggen där är det bara att skruva ner väggen och sätta upp den någon annanstans i stället, säger Pia Rothoff.
Att kojorna inte får vara i fred på kvällar, helger och lov utan ofta blir förstörda har varit svårare att hantera.
– Det har gjort eleverna jätteledsna. En del har gråtit och nästan gett upp. Men då har vi peppat dem och nu är inställningen: ”De pajar, vi bygger upp!”, säger Cornelia Mathiasson.
1. Ha material och verktyg nära området där eleverna ska bygga.
2. Ha ett ställe att förvara spillmaterial på.
3. Låt eleverna ta byggkörkort innan byggena startar. Ge dem kunskap om säkerhet och hantering av verktyg samt se att de är trygga i användandet.
4. Våga låta elever prova sina idéer och utmana sig själva i sina konstruktioner utan en vuxens inflytande.
5. Lastpallar är ett bra material för att påbörja byggen. Och eleverna ser genast resultat.
6. Gör regler tillsammans med eleverna.
7. Kom överens med eleverna om vad som ska byggas, exempelvis kojor, sittplatser eller lådbilar.
Vill du veta mer om hur fritidshemmet gick till väga? Här hittar du fritidshemslärarnas byggmanual!
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.
Forskning Barnen vill ha både ”fri lek” och styrda aktiviteter på fritidshemmet, visar ett forskarteam från Linnéuniversitetet som tagit in synpunkter från ett 40-tal barn.
Krönika Jag tror att vägen framåt som skola är tillsammans, att vi på sikt behöver arbeta bort ”vi och dom” mellan alla olika verksamheter och yrkesgrupper under skolans tak, skriver Sofia Grimm.
Skolpolitik – Vad vi främst behöver är långsiktiga satsningar på mindre barngrupper och bättre lokaler, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Forskning – Det är tråkigt att fritidshemmen alltjämt får en underordnad ställning, säger forskaren Björn Haglund vid Högskolan i Gävle.
Fackligt Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.
Pedagogiska tips När jargongen blev hård mellan eleverna hittade fritidshemmet på Lövestad skola i Sjöbo lösningen i Torsdagsklubben.
Pedagogiska tips Vi bad tre lärare i fritidshem svara på vilka saker de inte klarar sig utan i jobbet – och vilken aktivitet som alltid fungerar.
Reportage Eleverna går in i en byggleksbubbla och har så roligt att de snabbt löser de konflikter som uppstår, säger läraren i fritidshem Cornelia Mathiasson.
Så gör vi Vi brinner verkligen för det här med utomhusvistelse och upplevelsebaserat lärande, säger Monica Fagerström, lärare i fritidshem.
Krönika Man tycker att man förebygger, tjatar, bemöter och planerar, men ändå får man inte önskad effekt på elevens mående och utveckling, skriver läraren i fritidshem Sofia Grimm.
Forskning Nacka kommun ska förbättra språkutvecklingen på fritidshemmen och locka fler att gå på fritids.
Lokalhaveriet ”Vi har möblerat och inrett så att det fungerar för fritidshem”, säger läraren i fritidshem Åsa Persson.
Krönika En ganska stor andel av fritidshemmen är hänvisade till klassrum och korridorer, visar vår stora enkät, skriver redaktören Sara Djurberg.
Lokalhaveriet Nu känner jag att jag kan jobba som lärare i fritidshem igen, säger Carina Lindmark Jonsson.
Lokalhaveriet Lokaler som inte är anpassade för fritidshemmets verksamhet kan leda till konflikter och våld. Det visar forskaren Anna-Lena Borg i en ny avhandling