
Två pedagoger i "utcheckningen" ansvarar för att elever som går hem bockas av.
Den anonyma skolan På Rosendalsskolan har fritidshemmet valt att arbeta med ett åldersblandat ”storfritids” med sina 300 elever. Det är personaleffektivt och bättre för barnen, anser läraren i fritidshem Lovisa Dahl.
När vi besöker Rosendalsskolan F–3 i Vallentuna några dagar före sommarlovet är alla barn ute och har aktiviteter på olika delar av skolgården. Rosendalsskolan har tre eller fyra parallellklasser i varje årskurs och runt 300 barn på fritidshemmet. Till skillnad från många andra stora skolor har fritidshemmet valt att arbeta åldersintegrerat med ett ”storfritids”, berättar arbetslagsledaren Christer Pers.
– Det är nyckeln till att vi tycker att det funkar så bra. All personal på fritidshemmet samarbetar och gränserna mellan årskurserna suddas ut på fritidstid. Det gör att alla känner alla och att eleverna gör aktiviteter utifrån sina intressen eller de fokusområden vi jobbar med, inte utifrån vilken klass de går i.
Niya och Arvid prickar bollar i en rockring.
Fritidshemmet består egentligen av två avdelningar i olika hus med 150 elever i vardera, men i praktiken jobbar hela arbetslaget tillsammans som en avdelning. I början av läsåret brukar förskoleklasseleverna gå på en egen liten avdelning men mot årets slut går alla tillsammans på "storfritids", förklarar Christer Pers.
Han och kollegan Lovisa Dahl visar runt i de för tillfället övergivna lokalerna, med flera rum som är fritidshemmets egna. Vi stannar till framför en stor aktivitetstavla i ett av rummen. Den här dagen sitter de små lapparna med elevernas namn vid sidan av schemat, men vanligtvis sätter barnen sin namnlapp vid den aktivitet de ska delta i.
– På så vis har vi koll på var alla är. Vi har tränat in förskoleklasseleverna successivt på storfritids och nu i slutet av läsåret tycker de att det är kul att de också får sätta sina namnlappar på tavlan, säger Lovisa Dahl.
Anledningen till att arbetslaget för några år sedan drev igenom ”storfritids”-modellen var att de ville fördela fritidshemslärarnas kompetens mer rättvist bland eleverna. Skolan har inte råd att anställa en fritidshemslärare till varje klass och därför får fritidslärarna jobba med alla elever i stället för att vara knutna till en speciell klass.
– Eleverna får samma utbud oberoende av vilken klass de går i, säger Lovisa Dahl.
Arbetssättet är också mer personaleffektivt, enligt Lovisa Dahl och Christer Pers. Endast två personer sköter exempelvis utcheckningen av alla elever på eftermiddagarna, så att resten av pedagogerna kan vara utspridda och hålla i olika aktiviteter.
– Vi har digital utcheckning som underlättar och faktiskt också walkie talkies. Om jag har en elev på min aktivitet som inte hinner gå till utcheckningen så kan jag bara säga det till personen i utcheckningen i walkie talkien. Och den kan ropa ut om en elev ska gå hem, säger Lovisa Dahl.
Två pedagoger i "utcheckningen" ansvarar för att elever som går hem bockas av.
När den nuvarande organisationen infördes fick fritidshemslärarna också mer planeringstid och de har nu sex eller sju timmar i veckan. Fritidshemmet delar in undervisningen i fokusområden utifrån läroplanen under läsåret.
Det senaste under våren var lek, fysiska aktiviteter och utevistelse.
– Vi har valt att fokusera på ett centralt innehåll i taget för att säkerställa att det blir gjort. Men vi har andra stående saker och fri lek samtidigt också, säger Lovisa Dahl.
Tre gånger i veckan har fritidshemslärarna också egna temalektioner på förmiddagen i åldersblandade klasser. Temaundervisningen handlar ofta om samarbete, exempelvis får eleverna träna på att vara bra vinnare och göra ”lära känna”-övningar.
För en utomstående kan det ändå låta rörigt med 300 barn på samma avdelning. Hur fungerar det exempelvis för barn med särskilda behov?
– De har oftast extra personal runt sig. Men även om vi har stora grupper så tycker jag att det underlättar att vi är fler personer som jobbar med alla elever, de flesta kan hantera alla elever, säger Lovisa Dahl.
Med många pedagoger går det att erbjuda en mängd olika aktiviteter.
Pedagogerna skapar lugna miljöer för barn som behöver det efter mellanmålet, där de kan läsa, lyssna och vila.
– När man har flera olika aktiviteter samtidigt så blir det aldrig jättemånga barn på samma ställe. Det finns ofta möjlighet för barnen att vara i lugnare miljöer också, säger Lovisa Dahl.
Kan ni ha en personlig kontakt med alla barn under dagen?
– Bra fråga. Det är ju sånt här vi pratar mycket om. Det är klart att alla kanske inte känner sig sedda varje dag. Den delen vill vi utveckla, men majoriteten av barnen verkar trygga och personalen är väldigt bra på att se och uppmärksamma elever, säger Lovisa Dahl.
Christer Pers berättar att han i början var skeptisk till den nya organisationen och trodde att det skulle bli rörigt.
– Förut har jag jobbat med mindre grupper där jag hade koll på alla. Jag har fått jobba med mitt kontrollbehov. Eleverna klarar det, bara de får veta vad som gäller och var de ska vara så är de otroligt anpassningsbara. Det är snarare vi vuxna som behöver släppa på vårt kontrollbehov.
Fotnot: Rosendalsskolan F-3 i Vallentuna har cirka 300 barn på fritidshemmet. Cirka 25 anställda arbetar på fritidshemmet.
LÄS ÄVEN:
Elevgrupperna på fritids har blivit mindre
Djurberg: Det är farligt när barn inte blir sedda
Debatt: Sätt stopp för stora elevgrupper!
SKR: Nej till riktlinjer för barngrupper
Jätteskolorna slår hårdast mot de svagaste
Friskola delar upp skoldagen – och tar in fler elever
Kravet: Därför måste klasstorlekarna regleras
Näst största skolan – alla blev godkända
Lista: Här är Sveriges största skolor
Bildläraren Paula har 518 elever: ”Jag kan inte ens namnen på alla”
De blandar åldrarna i ett storfritids
Jarnlo: Klåfingriga förståsigpåare borde ta ett steg tillbaka
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.
Forskning Barnen vill ha både ”fri lek” och styrda aktiviteter på fritidshemmet, visar ett forskarteam från Linnéuniversitetet som tagit in synpunkter från ett 40-tal barn.
Krönika Jag tror att vägen framåt som skola är tillsammans, att vi på sikt behöver arbeta bort ”vi och dom” mellan alla olika verksamheter och yrkesgrupper under skolans tak, skriver Sofia Grimm.
Skolpolitik – Vad vi främst behöver är långsiktiga satsningar på mindre barngrupper och bättre lokaler, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Forskning – Det är tråkigt att fritidshemmen alltjämt får en underordnad ställning, säger forskaren Björn Haglund vid Högskolan i Gävle.
Fackligt Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.
Pedagogiska tips När jargongen blev hård mellan eleverna hittade fritidshemmet på Lövestad skola i Sjöbo lösningen i Torsdagsklubben.
Pedagogiska tips Vi bad tre lärare i fritidshem svara på vilka saker de inte klarar sig utan i jobbet – och vilken aktivitet som alltid fungerar.
Reportage Eleverna går in i en byggleksbubbla och har så roligt att de snabbt löser de konflikter som uppstår, säger läraren i fritidshem Cornelia Mathiasson.
Så gör vi Vi brinner verkligen för det här med utomhusvistelse och upplevelsebaserat lärande, säger Monica Fagerström, lärare i fritidshem.
Krönika Man tycker att man förebygger, tjatar, bemöter och planerar, men ändå får man inte önskad effekt på elevens mående och utveckling, skriver läraren i fritidshem Sofia Grimm.
Forskning Nacka kommun ska förbättra språkutvecklingen på fritidshemmen och locka fler att gå på fritids.
Lokalhaveriet ”Vi har möblerat och inrett så att det fungerar för fritidshem”, säger läraren i fritidshem Åsa Persson.
Krönika En ganska stor andel av fritidshemmen är hänvisade till klassrum och korridorer, visar vår stora enkät, skriver redaktören Sara Djurberg.
Lokalhaveriet Nu känner jag att jag kan jobba som lärare i fritidshem igen, säger Carina Lindmark Jonsson.