Gustav Sundh får fint pris: ”Vi lärare i fritidshem står i frontlinjen”

Läraren i fritidshem Gustav Sundh tar emot utmärkelsen ”Årets eldsjäl” av Måns Jenningers Minnesfond under en ceremoni i Stockholm den 29 april.
Lärarpriser
Vi lärare i fritidshem utgör första linjen för att motverka konflikter och skapa trygghet i skolan. Det säger Gustav Sundh, som har fått utmärkelsen ”Årets eldsjäl”.
I morgon tisdag tilldelas Gustav Sundh, lärare i fritidshem, utmärkelsen ”Årets eldsjäl”, som delas ut av Måns Jenningers minnesfond. En del i motiveringen lyder att Gustav Sundh i handling visar att alla i skolan har rätt till trygghet och gemenskap. Han beskrivs som ”skolgårdsläraren med ett stort hjärta, ögon och öron för alla barn.”
Under ceremonin i Stockholm kommer Gustav Sundh att delta i ett samtal om att skapa goda relationer.
– Fritidspedagogikens kärna är att skapa goda och fördjupade relationer mellan barn, och mellan barn och pedagoger. Jag kan tänka mig att jag får priset för att jag har lyft fritidspedagogikens viktiga uppgift i en hel grundskola från förskoleklass till år nio. Att jag började blogga och skapa en Facebooksida bottnade i att jag ville höja fritidspedagogikens status både på rasten och i fritidshemmet, säger Gustav Sundh, som är förstelärare på Glömstaskolan i Huddinge.
Skriver om barnsyn och rätten till lek
Gustav Sundh har genom åren blivit en känd profil när det gäller att lyfta fritidspedagogiken och värdet av bra raster. Han är utöver lärare i fritidshem även författare och känd som Skolgårdsläraren med nära 50 000 följare på sociala medier.
Trodde du att du skulle få sådant stort genomslag?
– Nej, jag är egentligen inte en person som gillar så mycket uppmärksamhet för min egen skull. Jag vill skapa verksamheter där jag bygger bort mig själv i sammanhanget. Det var lite av en utmaning att bita ihop och bli en offentlig person. På ett sätt var det mina dåvarande kollegor som tyckte att jag borde skriva om mitt sätt att bemöta och förhålla mig till elever. Jag skriver ofta kring frågor om barnsyn i ett brett perspektiv och om rätten till lek, så det har nog bidragit till intresset från olika grupper i och utanför skolan.
Måns Jenningers minnesfond har skapats till minne av Måns Jenninger, som endast 13 år gammal tog sitt liv efter flera år av utfrysning och mobbning i skolan. Fondens syfte är att lyfta fram förebilder som andra skolor kan ta efter för att skapa trygghet och gemenskap, står det i pressmeddelandet.
”Borde vara lag på skolgårdsverksamhet”
Gustav Sundh betonar att en genomtänkt verksamhet på skolgården har stor betydelse för att motverka psykisk ohälsa och utanförskap.
– Det borde vara lag på att alla Sveriges skolor ska ha skolgårdsverksamhet, som bemannas av pedagoger med rätt förutsättningar. På mina föreläsningar får jag ofta feedback på att tryggheten ökar ganska fort när skolor satsar på rastverksamhet. Lärare i fritidshem blir en slags första linje på en skolgård för att tidigt kunna upptäcka små signaler och skrida till handling för att skapa trygghet och minska konflikter. Vi är spindlarna i nätet men skulle inte klara jobbet utan god samverkan med elevhälsa och andra pedagoger.
Generellt sett upplever Gustav Sundh att fritidspedagogiken och fritidshemmet är styvmoderligt behandlat i grundskolan.
– I text och i andra sammanhang försöker jag visa vilken unik kraft det finns i fritidspedagogiken och fritidshemmet för att lyfta hela skolan. Jag kämpar med näbbar och klor för detta. På allt för många skolor får lärare inte rätt förutsättningar för att kunna ha en bra verksamhet.
Vill se reglerad planeringstid
Gustav Sundh lyfter fram tre viktiga frågor för lärare i fritidshem.
– Det måste bli nationellt lagstadgat om ett minimum för planeringstid. Fritidslärarna behöver även få rätt förutsättningarna att kunna utföra sitt uppdrag. En annan viktig fråga är återväxten i yrket genom att göra det attraktivt.
Utmärkelsen ”Årets eldsjäl” består av ett diplom och en prissumma på 5 000 kronor.
– Jag ser utmärkelsen som en ära och att det är hedrande.
LÄS OCKSÅ:
Han gjorde skolgården till en plats för alla
Sundh: Jag älskar barn som gör tvärtom
Gustav Sundh vill få kollegorna att reflektera
Rasten ingen lek för Gustav Sundh