Så kan ni dela på klassrummet med skolan – 6 tips

Namnge klassrummen efter den fritidsaktivitet som de används till, är ett av tipsen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Gemensamma lokaler en realitet för många fritidshem. Här är 6 tips från läraren i fritidshem Maria Björk på hur man kan dela på klassrum, och andra ytor, med skolan.

Maria Björk arbetar på Snättringeskolan i Huddinge där fritidshemmet och skolan hittat ett bra sätt att samarbeta kring bland annat lokaler. Här är hennes bästa tips på hur fritidshemmet kan ta plats när man delar på utrymmena. 

1. Namnge klassrummen efter vilket användningsområde de har på fritidshemmet. Sätt upp en skylt som anger aktiviteten.
Exempelvis så här:
Klassrum 1a = Spelrum
Klassrum 1b = Byggrum.
Klassrum 1c = Ritrum.

2. Skapa utrymme för fritidshemmets material i klassrummen, så att det får ligga kvar där. Exempelvis spel i spelrummet och byggmaterial i byggrummet.

3. Ta er plats! Alltid finns det något dolt utrymme. En städskrubb kan bli en ateljé och ett grupprum fungera som dansstudio.

4. Låt övriga rum få olika användningsområden under skol- respektive fritidstid. Ett mysigt rum med soffa och böcker kan vara läsrum på fritidstid och studierum på skoltid.

5. Om ni har ett allrum: Sätt upp fritidshemmets pedagogiska dokumentation på väggarna så att det blir tydligt vad ni gör på fritidshemmet. Allt från saker som eleverna skapat till gemensamma regler. Det kan också vara tavlor där elevernas idéer sätts upp på lappar. De idéer som förverkligats flyttas över till en annan tavla så att eleverna ser att de har inflytande.

6. Se till att utelego, spel och andra saker alltid står tillgängligt i hyllor i korridoren så att barnen kan använda dem på rasterna.

LÄS ÄVEN

Här trivs fritids och f-klass under samma tak

Fem inredningstips till fritidshemmet