Folkhälsomyndigheten: Skärmtiden på fritids räknas

Foto: Johan Strindberg

Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Barn mellan 6 och 12 år bör inte använda skärmar mer än två timmar per dag, enligt Folkhälsomyndigheten. Även tiden på fritidshemmet ska räknas in, menar Helena
Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skärmanvändning för barn och unga har tagits fram på uppdrag av regeringen. Råden har uppmärksammats i media, i hemmen och på skolorna.

Helena Frielingsdorf berättar att rekommendationerna bygger på en kunskapssammanställning över hur skärmanvändning kan påverka hälsan. I myndighetens undersökningar framkommer att unga har både positiva och negativa upplevelser av digitala medier.

– Många av dem känner också oro över hur de påverkas av sin användning.

Framför allt kan sömnen påverkas negativt. Psykisk och fysisk hälsa kan även påverkas negativt, både på grund av innehållet men också av att andra viktiga delar för hälsan kan konkurreras ut, säger Helena Frielingsdorf.

Om ett barn har en timme med skärmar på fritidshemmet har det då förbrukat den tiden?

– Vårt uppdrag gäller enbart fritiden och är inte skolrelaterat. Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, så den tiden räknas in, svarar Helena Frielingsdorf.

Fritidshem har skärmar som pedagogisk verksamhet, som är kreativ och lustfylld. Finns inte risken att det hämmas av era rekommendationer?

– Syftet med rekommendationerna är att barn och unga ska kunna fortsätta med allt som är roligt och lustfyllt utan att det går ut över deras hälsa. Det är helt okej att använda skärmar men det viktigaste är att innehållet är bra så att det inte är något som är skrämmande eller olämpligt. Det ska inte heller stjäla tid från fysisk aktivitet och sociala interaktioner som barn behöver för att utvecklas.

Om man har skärmar i matematik eller andra lektioner, räknas den tiden?

– Inte i våra rekommendationer. Vi uttalar oss inte om det som sker inom ramen för skolan. Där är det Skolverket som i sitt regeringsuppdrag undersöker vad som är mest ändamålsenligt.

I slutet av året kommer Folkhälsomyndigheten med en vägledning om skärmtid för barn och unga.

– Vägledningen kan vara ett stöd för att ändra sina vanor om man har mycket skärmtid.  

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Digitala medier ska inte tränga undan sömn, fysisk aktivitet, relationer, måltider och skolarbete. Rekommendationerna om skärmtid gäller fritiden. 

Barn 2–5 år: Max 1 timme per dag.

Barn  6–12 år: Max 1–2 timmar.

Barn 13–18 år:  Max 2–3 timmar.

Åldersgränser för till exempel sociala medier och spel bör följas. 

Källa: Folkhälsomyndigheten.

LÄS ÄVEN

Lärarna i fritidshem är restriktiva med skärmtiden

Amanda minimerar skärmtiden på fritids

Fritidsläraren: Eleverna behöver utmanas digitalt

Forskaren: Föräldrarnas värderingar ska inte styra