Facklig seger: Anställda i förskola och fritidshem får arbetsskor

Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare i Alingsås, och kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson berättar om överenskommelsen om arbetsskor för anställda i förskola och fritidshem.
Foto: Privat/Stock Adobe

Nu slipper förskollärare och lärare i fritidshem i Alingsås att gå i egna skor på jobbet. Från årsskiftet betalar kommunen personalens arbetsskor.
– Både ute- och inneskor. Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.

Arbetsmiljö och likvärdighet var de tunga argumenten när Sveriges Lärare tillsammans med Kommunal till slut nådde en uppgörelse om fria arbetsskor med Alingsås kommun.

– Alla har inte råd att köpa bra skor. Det är inte rimligt att man själv ska skaffa de skor man behöver för att undvika förslitningar och arbetsskador på jobbet, säger Lotta Bank.

Drivit frågan i flera år

Som huvudskyddsombud och vice ordförande för Sveriges Lärare i Alingsås har hon i många år drivit frågan i nära samarbete med Kommunal.

– Huvudmannen ska betala skorna. Det är en mycket bättre lösning än om kostnaden hamnar på rektorernas budget, säger Lotta Bank.

I uppgörelsen mellan fack och arbetsgivare ingår att kommunen betalar för ett par uteskor och par inneskor för varje medarbetare. Skorna ska handlas upp centralt och bytas vartannat år. De kommer bara att användas på arbetsplatsen.

– Det är en självklarhet att man ska ha arbetsskor även i våra yrken. De som jobbar på tekniska kontoret kan ju bara gå och hämta de skyddsskor de behöver. Vi arbetar ute lika mycket som de gör, säger Lotta Bank, som själv jobbar som förskollärare på Lövhyddans förskola i Alingsås.

Kommunen skjuter till pengar

Finansieringen sker genom budgetbeslutet i november. Kommunen anslår totalt 4-5 miljoner kronor till satsningen, uppger kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M).

– Det är nya pengar. Arbetsskorna finansieras inte genom någon omfördelning i rektors budget, förtydligar han.

Även fritidshemmens personal omfattas, framhåller Daniel Filipsson.

– Vi kommer inte vara snåla i avgränsningen mellan personalgrupperna. De som behöver skor kommer att få det och det gäller även fritidshemmen.

Varför är den här satsningen viktig?

– Jag är generellt sett en vän av överenskommelser som gynnar både arbetsgivare och arbetstagare. Kan vi få nöjdare och friskar medarbetare är det win-win. För kommunen är det också bra att i samband med rekrytering av nya medarbetare kunna visa att vi står för de här kostnaderna.

Varför har inte satsningen på fria arbetsskor genomförts tidigare?

– Frågar man vanligt folk är de nog övertygade om att arbetsgivaren tillhandahåller skor för de yrkeskategorier som behöver ha det, på samma sätt som vi tillhandahåller arbetskläder. Tidigare har kommunen inte haft ekonomiskt utrymme att genomföra det här, men nu har vi det utrymmet, säger Daniel Filipsson.

LÄS OCKSÅ: 

Får du arbetskläder på fritidshemmet?

Kommunens satsning: Kläder åt förskolepersonalen

Hård kamp för arbetskläder har gett resultat

Ny studie: Boksamtal viktigt för att öka barnens ordförråd

Eva Lindström: Vi behöver männen i förskolan