Specialpedagogen: Jag skiljer inte på skola och fritidshem

Foto: Johan Bävman

Malin Tärnklint, lärare i fritidshem och Cecilia Ripa, specialpedagog.

Det känns lyxigt att ha ett nära samarbete med elevhälsan. Det säger Malin Tärnklint, lärare i fritidshem på Svanetorpskolan i Burlöv. Kuratorn eller specialpedagogen deltar i möten med fritidshemmets personal varje vecka och besöker verksamheten då och då.

Varje fredag har fritidshemmet planeringsmöte på Svanetorpskolan i Burlöv. Mötet pågår från 8.15 till 13.30 och då är nästan alltid kuratorn eller specialpedagogen med en stund. 

 – Det är bra att kunna bolla idéer, ställa frågor och få vägledning och tips om hur vi kan förbättra verksamheten, säger Malin Tärnklint, som är lärare i fritidshem och under skoldagen arbetar i en förskoleklass.

Vilka frågor tar ni upp med kuratorn?

– Det kan vara handledning i en specifik situation med enskilda elever. Hur vi kan tänka kring våra lokaler och hur man kan ge bästa förutsättningar i verksamheten under ett lov. Ibland handlar det om att delge vårt perspektiv som underlag för olika utredningar, vi ser hela eleven, hela dagen och våra perspektiv blir därför viktiga för att skapa en helhetsbild, säger Malin Tärnklint.

Foto: Johan Bävman

 Då Svanetorpskolan är förhållandevis liten menar hon att det underlättar att ha nära samverkan med både kuratorn och specialpedagogen.

– Skolkurator och specialpedagog är med i klassrummen ibland och är även med på fritids ibland, för att se hur vissa elever fungerar i den miljön. Vi kanske upplever att vi behöver få till ett lugn på fritidshemmet och då kan vi diskutera olika lösningar med de båda.

 Är det skillnad mellan specialpedagogen och kuratorn kring vilka frågor ni tar upp?

– Specialpedagogen är mer inriktad på olika lösningar, tips och trix i vår miljö och vårt lärande. Kuratorn kanske är mer inriktad på elevernas mående och det sociala. Men båda är bra att lyfta olika frågor med. Ett exempel är vad vi behöver utveckla för att öka tydligheten för alla barn på fritidshemmet.

 Vilket värde har en nära samverkan med elevhälsan för er på fritidshemmet?

– Det är värdefullt att bara kunna öppna dörren och ställa en fråga. Det är en lyx med det här nära samarbetet. Vi har barn med diagnoser och kan få råd om olika anpassningar, till exempel vid matsituationer där en del barn kan behöva ha det extra lugnt. 

Ett sätt att underlätta för barnen är att använda bildstöd om vad som ska hända på fritidshemmet. 

– Det kan vara bilder på någon som virkar eller på en buss om vi ska åka på utflykt eller till simhallen under skoltid. Bildstöden får barnen med sig hem.

”Barn kan behöva stöd hela sin skoldag”

Elevens behov upphör inte för att klockan slår 13:30, betonar Malin Tärnklint. 

– På Svanetorpskolan ser vi hela barnet, hela dagen. De elever som har extra vuxenstöd, under skoltid och är inskrivna på fritidshemmet, har även tillgång till det på fritidshemmet.  

På fritidshemmet arbetar sex personer i verksamheten, fyra lärare i fritidshem och två resurspedagoger. Fritidshemmet har fem rum och i dagsläget är 85 barn mellan sex och tio år inskrivna.

När det gäller lokaler försöker fritidshemmet ta in råd från både kuratorn och specialpedagogen.

– Det sker förändringar i lokalerna hela tiden, utifrån behov. Nu har vi ordnat ett rum med lite mer lugn. Här kan man sitta och pärla, läsa en bok eller virka. Ibland kan några barn även gå till matsalen för att läsa en bok. Vi försöker även ordna med rum i rummen. 

Foto: Johan Bävman

För mig är skola och fritids hela barnens dag och jag skiljer inte på det, säger specialpedagogen Cecilia Ripa.

Värdesätter nära samarbete

Cecilia Ripa är specialpedagog på Svanetorpskolan. Hon anser att det är av yttersta vikt att ha ett nära samarbete med fritidshemmet.

 – För mig är skola och fritids hela barnens dag och jag skiljer inte på det. Ett barn kan vara i behov av stöd under hela sin skoldag. Det kan handla om att skapa mindre sammanhang, visuellt stöd eller annat, säger hon.  

Ibland får hon önskemål från fritidshemmets personal att observera något i verksamheten.

– Det kan handla om sociala relationer som för en del barn tar mycket energi. De kan behöva mindre sammanhang och andra barn kan behöva stöd i leken, säger Cecilia Ripa.

 Hon har till viss del följt diskussionerna om att regeringen vill förändra elevhälsan och lyfta bort specialpedagogerna från elevhälsoteamen.

– Jag tycker att vi bör vara kvar som en kugge i det hjulet tillsammans med skolpsykolog, kuratorer och skolsköterskor. Det är viktigt för ett få ett helhetsperspektiv och att jobba förebyggande och inte enbart vårdande.

Är med på fritidshemmets planering

Oscar Hallberg.

Oscar Hallberg Zettergren är kurator på Svanetorpskolan och på två andra skolor i Burlöv. Han upplever samarbetet med lärare i fritidshem som värdefullt.

– Vi från elevhälsoteamet försöker att vara synliga i verksamheterna och samverka med fritidshemmen i stor utsträckning. Jag kan till exempel prata med fritidspedagogerna om eleverna till exempel har sociala svårigheter i skolan. Personalen på fritids följer ju eleverna under hela skoldagen, så det är värdefullt att ha utbyte med den gruppen, säger Oscar Hallberg Zettergren.

Under skoldagen är tiden mer inrutad, medan det är en annan social tillvaro på fritidshemmet, menar han.

– I den friare miljön kan jag till exempel se hur eleverna fungerar i olika sociala sammanhang, det skapar en helhetsbild av eleven.

Oscar Hallberg Zettergren brukar ofta delta på fredagsmötena med fritidshemmets arbetslag.

– Vi har infört riktade fredagar, ”fokus elevhälsa” där flera professioner från elevhälsan är med på fritidsplaneringen. Då ges elevhälsan möjlighet att träffa fritidspersonalen och vi kan tillsammans arbeta tvärprofessionellt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra elever att utvecklas och lära för livet.

LÄS OCKSÅ:

Största möjliga tumme ner för elevhälsoutredningen

Sofia Grimm: Så lyfter vi fritidslärarnas betydelse

Så upptäcker du de ensamma ”vandrarna”