Skolor går samman mot hedersrelaterat förtryck
Susanne Tidestrand är samordnare för våldsprevention för grundskolorna i Stockholms stad och startade nätverket där bland andra Rågsveds skola ingår. Foto: Ulrica Zwenger och Oskar Omne.
Demokratiuppdraget
Rågsveds skola ingår sedan flera år i ett projekt med andra skolor i Stockholms södra förorter. Målet? Att arbeta med normer och jämställdhet och motverka
hedersrelaterat våld och förtryck.
Arbetet drogs igång av Susanne Tidestrand, tidigare rektor på skolor
i området, och numera samordnare för våldsprevention inom Stockholms grundskolor. Ett möte med ett par elever i tioårsåldern för en handfull år sedan blev en ögonöppnare för henne:
– ”Jag får inte välja vem jag ska gifta mig med”, sa bägge två. Sedan frågade jag vad de ville utbilda sig till. ”Det bestämmer mamma och pappa” blev svaret. Jag var helt paff! Jag hade inte förstått, trots alla år på dessa skolor.
Hennes slutsats var omedelbar:
– Vi måste börja med detta före årskurs 4!
Än i dag är fem skolor kvar i projektet: Hagsätraskolan, Ormkärrsskolan, Örbyskolan, Snösätraskolan och Rågsveds skola. De träffas ett par gånger per termin med flera professioner representerade: kuratorer, socialpedagoger, skolledare, klasslärare och lärare i fritidshem.
Lina Jegenstam Ott är lärare i fritidshem på Rågsveds grundskola och arbetar med frågorna i värdegrundspass med årskurs två. Hon sätter stort värde på nätverket.
– Vi utbyter erfarenheter och lär av varandra. Det gör oss alla bättre.
LÄS OCKSÅ: