Fågelboken för barn – och lekfulla vuxna

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Fritidspedagogik

Hallå där, Martin Emtenäs! Naturexpert, tv-profil och författare som har skrivit en ny bok.

Vad handlar din bok om?

– Den handlar om 40 olika fåglar som går att se i Sverige.

Vem vänder sig boken främst till?

– Den är främst riktad till barn och ungdomar, men jag tror att den funkar bra för lekfulla vuxna också!

Svenska fåglar – jämför och lär känna 40 arter av Martin Emtenäs och Jonas Källberg (Rabén & Sjögren)

Hur är boken uppbyggd?

– Boken är uppbyggd av fågelgrupper som kallas för familjer. Det finns många olika sådana, till exempel kråkfåglar, finkar och hackspettar. Man får lära känna några av arterna i de olika familjerna. Boken innehåller mycket fakta i form av symboler och mätare, lite som det brukar se ut i spelvärlden.

Det finns en koppling till Pokémon Go här – förklara!

– Ja, det finns en fin pedagogik inbyggd i Pokémon Go som jag blev fascinerad av. Jag har försökt att hitta sätt att använda samma pedagogik i den verkliga fågelvärlden som de använder i Pokémons fantasivärld. Därför presenteras nästan all fakta i boken i form av symboler i stället för i text och fåglarna är illustrerade i en mangainfluerad stil.

Illustrationerna har en egen stil, de ser inte ut som vanliga fågelböcker. Berätta!

Det hänger ihop med att jag vill försöka locka fram ett naturintresse hos barn som gillar den japanska tecknarstilen, manga, som återfinns i Pokémon Go och många andra fantasivärldar. Jag tyckte att det vore roligt att se hur våra svenska fåglar skulle se ut om de passerade igenom ett sånt ”filter". Det blev fint, tycker jag.

Hur är fågelintresset hos barn i dag, tycker du?

– Det är varierande förstås, men generellt så minskar naturintresset. Det har att göra med att vi människor lever allt mer i städer än i naturen. Ju fler vuxna som slutar intressera sig för djur och natur, desto färre barn är det som får med sig det intresset hemifrån. Men de flesta barn som får vara med i skogen och möta naturen är positiva. Och fåglar är bra att börja med – det är väldigt lätt att se flera olika arter på kort tid, i stort sett oberoende av var man befinner sig. I stan, på landet eller i skogen. Fåglar finns överallt.

Har du någon favoritfågel?

–Många olika! Men i boken finns kungsfågeln som är väldigt bedårande. Det är vår minsta fågel, den väger bara fem gram. Men den har en lite gul "krona" av fjädrar på huvudet, så trots sin litenhet fick den detta ståtliga namn. Det är fint.