Dami Lawal, Malte Karlsson och Josef Lind grillar marshmallows.
Fullt ös när Fritidshemmens dag firades med musik och marshmallows
Aktuellt
Fritidshemmens dag har firats i strålande sommarväder över hela landet. Möjligen samlades allra flest leksugna på Engelska skolan i Sundsvall: över 200 elever plus syskon och föräldrar.
– Att vi blir så många beror på att 80 procent av våra elever i mellanstadiet går på fritids, berättar fritidsläraren Peter Silk.
Fritidshemmens dag har sedan 1980-talet firats andra tisdagen i maj. Det är ett sätt för fritidshem från norr till söder att visa vad de gör – och understryka sin betydelse för barnens utveckling.
Engelska skolan i Sundsvall, med 1 200 elever i årskurs 3-9, hängde på firandet första gången förra året. Och det gav blodad tand.
– Vi hade haft öppet hus förut, men det kändes roligt att göra något samma dag som andra fritidshem visar upp sig, säger Peter Silk som föredrar att göra intervjun på engelska.
Han och kollegan Braden Kenny pustar ut efter en intensiv eftermiddag i solen.
– När vi grillat alla 250 marshmallows var det rätt skönt att kunna släcka elden, skrattar Braden.
Många aktiviteter lockade
Eleverna och deras familjer erbjöds en uppsjö av aktiviteter under eftermiddagen: ansiktsmålning, matte-quiz-promenad, familjematch i fotboll och mängder av olika lekar. Därtill fanns deras samarbetspartners på plats – så alla besökare var välkomna att testa både klätterhallen och skateboard-parken alldeles intill skolan.
Skolan samarbetar också med universitetets närliggande high tech-verkstad, Makerspace, där besökarna kunde få testa sånt som laserskrivare och symaskiner. Och stadens bibliotek, Kulturmagasinet, som också är en samarbetspartner, lånade ut VR-glasögon.
– Det fanns helt enkelt väldigt mycket olika saker att pröva på, berättar Peter Silk.
Dessa samarbeten med andra aktörer i kommunen är en viktig förklaring till det extremt höga antalet inskrivna barn på fritidshemmet: över 500.
Peter Silk och Charlie Lindkvist vid snickarbordet.
– I genomsnitt i Sverige går 17 procent av eleverna på mellanstadiet på fritids, hos oss går 80 procent. Varannan elev i sexan fortsätter att vara inskrivna!
Hur är det möjligt?
– Många av oss är från Kanada vilket bidragit till att vi valt en nordamerikansk variant av ”school camp”, vi vill kunna erbjuda eleverna många olika aktiviteter som barn på andra skolor snarare vänder sig till olika föreningar för att ta del av.
Vad är poängen med att göra det mer i skolans regi?
– Vi tror att fler elever på det sättet når fram till fler olika aktiviteter. Det är ju inte alla föräldrar som har tid och resurser för att kunna organisera saker på sina barns fritid.
Erbjuder 20-30 ”klubbar” efter skolan
Fritidshemmet på Engelska skolan i Sundsvall sticker också ut jämfört med andra skolor i koncernen, man erbjuder fler så kallade ”clubs” än någon annan. De kan handla om 20-30 olika ”klubbar” under en termin, beroende på vad eleverna efterfrågor och vad personalen kan erbjuda.
Eleverna kunde testa skateboard-parken intill skolan.
– Bland de populäraste just nu är ”cooking club”, ”bouldering klubb” (klättring), ”science club”, ”painting club” och ”circus club”.
En cirkusklubb?
– Ja, en av våra kollegor har jobbat på cirkus! Han brinner för det och eleverna är väldigt intresserade.
Skolans fritidshem har tolv medarbetare med blandad professionell bakgrund: bland annat lärare i fritidshem, förskollärare och specialpedagog.
– Vi är flera från Kanada som har en utbildningsbakgrund som fritidspedagoger, berättar Braden Kenny.
LÄS OCKSÅ:
Bus med rektorn blev succé på Fritidshemmens dag
Debatt: Låt oss lärare i fritidshem göra det vi är bra på
Fritidshemmens dag firades med "Bäst i test"