Tre förskollärare om läroplanen

Lärarna Rebecca Unnerud, Sara Eliasson och Suzanne Folche om vilka områden i förskolans läroplan som de tycker är mest utmanande att få med barnen på.

Vad är roligast att undervisa om i förskolan – och svårast? Vi bad tre förskollärare svara.

Rebecca Unnerud

Rebecca Unnerud, förskollärare på förskolan Fiskgjusen i Örebro.

Vilket område i läroplanen tycker du är svårast att undervisa om?

– Matematik är kanske inte det svåraste, men utmanande för mig eftersom det inte är ett ämne som jag ”brinner för”. Då måste jag lägga extra krut på att hitta min entusiasm så att den kan smitta av sig på barnen. 

Hur gör du för att barnen ändå ska få lära sig om det området?

– Vi jobbar för att få in matematiken i leken. Utifrån vårt Pippi Långstrump-tema har vi skapat guldpengar som vi tillför barnens egna lekar. De använder pengarna när de sätter sig i bilen och åker till affären. Vi har också en kiosk där de utvecklar sitt språk samtidigt som de tränar på att räkna.

Vad tycker du är roligast att undervisa om?

– Helt klart språket. I det vardagliga älskar jag att ständigt ha ett flödande samtal med barnen. Våra barn är så kunskapstörstiga och är som papegojor. Jag gillar särskilt boksamtal med några få barn åt gången då vi har utskrivna sidor från böcker de läst många gånger, som ”Raska på, Alfons Åberg”.

Sara Eliasson

Sara Eliasson, förskollärare.
Foto: Fredrik Jalhed

Sara Eliasson, förskollärare på avdelningen Björken på Göteborgs Högre Samskola i Göteborg.

Vilket område i läroplanen tycker du är svårast att undervisa om?

– Jag tycker att det svåraste att undervisa om, när det gäller 1–3-åringar, är de nationella minoritetsspråken, eftersom det oftast är så abstrakt och långt ifrån deras vardag här i Göteborg. 

Hur gör du för att barnen ändå ska få lära sig om det området?

Exempelvis som senast i samband med den samiska nationaldagen har vi erbjudit bilder med olika samiska motiv och inspelningsbara ljudknappar med en bild på där vi spelat in vardagliga ord, som mamma, pappa, farmor/mormor, på samiska.

Vad tycker du är roligast att undervisa om?

– Oj, det finns så mycket som är roligt att undervisa om! Roligast blir det när vi organiserar undervisningen så att barnen blir delaktiga och kan bidra med sin egen kunskap i lek och samspel. Om jag måste välja är det våra läsårslånga bokprojekt, det är en kreativ process där man aldrig vet var man hamnar när man följer barnen.

Suzanne Folche

Suzanne Folche är förskollärare på Östergårds förskola i Mölndal.

Vilket område i läroplanen tycker du är svårast att undervisa om?

– Det kan vara svårt att ge varje barn förutsättningar att utveckla sitt modersmål och det egna nationella minoritetsspråket, även om vi har en plan där vi använder kroppsspråket och TAKK. Det är lättare att ge dem förutsättningar att öka sitt ordförråd på svenska genom högläsning, boksamtal och sånger med mera.

Hur gör du för att barnen ändå ska få lära sig om det området?

– Vi får bilder från vårdnadshavarna på betydelsefulla vuxna för barnet, som vi kan samtala om. I Mölndals stad har vi bra verktyg som färdiga väskor med böcker på barnets modersmål och även böcker om de nationella minoriteterna, som föräldrar kan låna hem. Men det gäller att få in flerspråkigheten i den dagliga verksamheten. 

Vad tycker du är roligast att undervisa om?

– Det är härligt att möta barnen i sång och musik, som när jag tar fram gitarren. Vi tar fram alla våra djur‚ från fingerdockor till handdockor, och sjunger om dem. Det blir en spontan, men ändå planerad undervisning. Med sång och musik blir det mycket glädje i arbetet med barnen och jag når många läroplansmål.

LÄS OCKSÅ:

Årets UBB-vinnare lyfter de yngsta i förskolan

Här lär förskollärarna barnen att gå på pottan

Eva Lindström: Fel att föräldrar ska sätta betyg på förskolor

Lyssna på Förskolan här: