Ont i hälarna var klimakteriebesvär

Förskolläraren Maria Karlander fick reda på att hennes hälsoproblem berodde på klimakteriet genom Partille kommuns unika satsning. Tack vare behandling har värken försvunnit. Foto: Anna Rehnberg.

Partille kommun erbjuder alla sina anställda chefer och kvinnor i åldern 40–60 år utbildning om klimakteriet, samt uppföljande individuell vård, på arbetstid. Förskolläraren Maria Karlander nappade på erbjudandet.

En barngrupp på Jonsereds förskola är ute på skogspromenad. De traskar på i god fart och deras förskollärare har inga problem att hänga med. Men så var det inte för bara några veckor sedan.

– Hela 2022 hade jag så ont i hälarna att jag knappt kunde gå. Läkarbesök, fysioterapi, stötvågsbehandling, särskilda inlägg och dyra specialskor, ingenting hjälpte. Jag som alltid varit aktiv stod mest stilla, och det var inte av lathet, säger Maria Karlander.

Maria Karlander

Partille är den första kommunen i landet som utbildar sina anställda om klimakteriet. Kvinnor i åldern 40–60 år sticker ut i sjukskrivningsstatistiken. Diagnoser som utmattningssyndrom och depression är vanliga. Vad få känner till är att många symtom är snarlika dem man kan få på grund av minskade hormonnivåer. 75 procent får fysiska och psykiska besvär, så länge som fem till tio år före och efter menopausen, den tidpunkt då mensen upphör. Om detta råder det stor okunskap, både i arbetslivet och inom vården.

Glömde namn på barn och kollegor

Utbildningen består av ett panelsamtal som belyser klimakteriet ur olika perspektiv. Maria gick utbildningen i januari, trots att hon inte trodde att den hade någon relevans för henne. Hon var ju bara 48 år och klimakteriet låg långt fram i tiden. Visserligen hade hon sovit dåligt de senaste fem åren, hon svettades på nätterna, hade en konstig värk i axlar och höfter, var torr i munnen och hade lagt på sig flera kilon utan att ändra hur hon åt eller tränade.

– Och från att ha varit som en levande almanacka kunde jag glömma namn på barn och kollegor, säger hon.

Maria gick på rådgivning under arbetstid och fick en tid hos vårdcentralen som kommunen samarbetar med. Hon ordinerades hormonbehandling.

– Efter några dagar sov jag en hel natt och vaknade av väckarklockan, och jag sover djupt. Tidigare väcktes jag av minsta lilla ljud och kunde inte somna om, säger Maria Karlander.

Bland kollegorna är det flera som gått utbildningen och några som avstått, som Birgitta Sidefalk, 56.

– Jag har inga besvär, tänkte jag. Men när jag lyssnade på dem som deltagit förstod jag att mina kliande, röda ögon kan bero på ett vanligt klimakteriebesvär: torra slemhinnor.

Men nu biter vi inte ihop längre, och vår chef vet också vad det handlar om.

Maria Karlander tror att många kvinnor inte kopplar sina besvär till klimakteriet. Som facklig representant har hon ofta biträtt kollegor som blivit sjukskrivna på grund av utmattning.

– I många fall kan det handla om obehandlade klimakteriebesvär, som i kombination med stress leder till ohälsa. 

– Jag tänkte också att ”det är väl sån jag är”. Men nu biter vi inte ihop längre, och vår chef vet också vad det handlar om. Det går att göra något åt besvären. Och vet du vad, på joggingturen häromveckan upptäckte jag att fötterna inte gör ont längre.

Maria Karlander

Ålder: 49 år i juni.

Bor: I Lerum.

Gör: Förskollärare på Jonsereds förskola och fackligt förtroendevald för Sveriges Lärare i Partille.

Bäst med yrket: Vara med barnen och se dem utvecklas. Jag utvecklas själv av deras kunskap, intressen och förmåga att ställa fantastiska frågor.

Andra fördelar med behandlingen: Mitt tålamod är bättre, jag störs mindre av höga ljud och sötsuget har minskat.

Marias tips

1. Lyft ämnet med chefen, prata om klimakteriet på till exempel APT.

2. Mental och fysisk återhämtning är särskilt viktigt för kvinnor i klimakteriet, värna om pauser och raster.

3. Styrketräna ett par gånger i veckan.

4. Personliga favoriter för god hälsa: kallbad och meditation.

5. Kolla in Partille kommuns hemsida och sök efter klimakterieutbildning.

6. Lyssna på Klimakteriepodden. I avsnitt 271 intervjuas initiativtagarna till klimakteriesatsningen i Partille.

LÄS OCKSÅ:

Krav på nya ministern – för stora barngrupper ska vara lagbrott

Kommunerna med störst barngrupper – här är tabellerna

Varannan förskollärare är rädd för att lyfta problem på arbetsplatsen

 

Lyssna på Förskolan här!