
Bordet med snö och is lockar till mycket lek. Foto: Johan Strindberg
Joel, Tage, Esther och Astrid på avdelningen Solen är vana vid att vara ute i alla väder. Foto: Johan Strindberg
Reportage Utevistelse i all ära, men under vintern kan det kännas motigt när kylan biter sig fast eller när regnet smattrar i sidled. På Fullersta förskola i Huddinge försöker pedagogerna hitta på stimulerande aktiviteter – oavsett väder.
Termometern visar på två plusgrader och vinden har lugnat sig betydligt från gårdagens häftiga regnstorm. Så sent som förra veckan fanns stora, spännande snöhögar på Fullersta förskolas gård i Huddinge, men nu har de alla smält ner till dystra gråbeige klumpar toppade med grus.
– Det var snö överallt och vi byggde rännor i en av högarna där barnen kunde rulla bollar ner i olika spår. Nu är den borta, det är synd. De lekte jättemycket där, säger Carolina Brintler, förskollärare på avdelningen Solen.
Barnen verkar dock inte bry sig nämnvärt, vare sig om bollbanans öde eller vädrets växlingar. De har fullt upp med att undersöka vad dagens stationer erbjuder under utevistelsen. Vid ett av borden lockar en uppsättning vinterpenslar, pinnar med blåfärgade fastfrusna isbitar i ändarna. Barnen testar genast att måla på den gröna duken. Intill finns även ett memory, små inplastade fiskbilder som plockas upp med hjälp av ett litet magnetspö.
Tage är på skattjakt. Kanske hittar han istapparna bättre med hjälp av ett förstoringsglas? Foto: Johan Strindberg
– Barnen är vana vid att vara ute i alla väder och vi försöker vara utspridda över gården och ha varierande mötesplatser som täcker in hela läroplanen. Men det mer finmotoriska kan vara svårt att få till ute om det är kallt, och vi äter heller inte ute på vintern. Men vi grillade i höstas, säger Carolina Brintler.
Denna grå torsdagsförmiddag i januari är ett lågt bord fyllt med snö och is det som lockar barnen allra mest. Här blir det snabbt glasstillverkning och vi besökare erbjuds självklart att smaka. Glass efter glass levereras, alla med olika smak, bland annat jordgubbe och den unika varianten pingvinprutt. Den sistnämnda är den i särklass populäraste.
– Vill du ha en till? frågar en av glasstillverkarna och fnissar förtjust.
Bordet med snö och is lockar till mycket lek. Foto: Johan Strindberg
På Fullersta förskola är barnen ute varje dag efter frukost, och ytterligare en vända på eftermiddagarna. Hur lång utevistelsen blir avgörs främst av vädret. Skulle det vara alltför kallt, extremt blåsigt, spöregn eller väldigt halt, ja då blir det till att stanna inne.
– Men det händer väldigt sällan. Visst är det enklare att vara ute sommartid, men det fungerar på vintern också, det handlar bara om hur kreativ man är, påpekar Carolina Brintler.
För dagen erbjuds även skattjakt. På fönstret finns ett pappersark uppsatt med bilder på det som ska letas upp, bland annat ett löv, en kotte och en skata. Den som vill kan plocka med sig en kikare eller förstoringsglas under jakten.
– Titta en skata! upplyser några av barnen och pekar på staketet vid den intilliggande inhägnade lekparken med sandlåda, gungdjur, klätterställning – och en rutschkana för de yngsta.
Förskolans gård är stor och har gott om utrymme för lek och rörelse. Två gånger i veckan brukar det även bli en tur ut i grannskapet, till en park, biblioteket eller en promenad bort till Kyrksjön för att mata änderna.
I dag är det dock förskolegården som gäller och även om himlen är grå och det börjar dugga så smått leker barnen från Solen obekymrat vidare. Vid en av stationerna finns ett stort isblock som det går att hamra sönder med hjälp av olika verktyg. Inuti blocket gömmer sig en överraskning.
”Det fungerar på vintern också, det handlar bara om att vara kreativ", säger Carolina Brintler, förskollärare på avdelningen Solen. Foto: Johan Strindberg
– Vintertid handlar det mycket om is och snö. Här har vi frusit in olika saker i is. Just nu finns ett stort intresse för dinosaurier och därför har vi frusit in sådant som de får hacka fram, likt en fossil, förklarar Carolina Brintler.
När det nyligen var många minusgrader gick det att frysa in saker utomhus, nu får de i stället ta frysen på avdelningen Stjärnan till hjälp. Men de senaste dagarnas väderlek har gjort att det är si och så med hållbarheten. De fina iskakorna som tillverkades häromveckan när kylan fortfarande härskade står upptinade i hinkar i förrådet.
– Men de doftar fortfarande jul, konstaterar Carolina Brintler när hon visar skapelserna tillverkade av vatten, apelsinskal och gräs.
Förskolan har sammanlagt 45 barn fördelade på tre avdelningar i två separata byggnader, och aktiviteterna på gården anpassas så att de blir tillgängliga för alla.
– Vi försöker hitta på nya stationer varje dag, men vissa är desamma. Skattjakten till exempel, den har vi även sommartid. Dessutom är barnen här väldigt kreativa och hittar på egna lösningar, säger Carolina Brintler.
Hon berättar att de hittar mycket inspiration via Pinterest, genom att googla eller i samtal med kollegor i nätverk de har med närliggande förskolor.
– Eftersom man inte vet hur vädret ska bli gäller det alltid att ha flera alternativ, och egentligen kan ju allt vi gör inne även göras ute. Vi har en whiteboard på sidan av förrådet där barnen med sina namnkort kan välja aktivitet som exempelvis balansgång, bygg och konstruktion eller spel och pussel. Vi har lådor som vi plockar ut, säger Carolina Brintler medan hon hjälper ett av barnen vars vantar halkat av.
Det börjar dugga och barnen rör sig mot ytterdörren. Någon är sugen på frukt, en annan tycker att det börjar bli lite väl blött och kallt och en tredje undrar över lunchen.
– Vi ska snart gå in, i dag blir det köttbullar till lunch, säger Carolina och möts av idel glada miner.
På Studentlitteraturs sajt Förskoleforum finns bra tips på utepedagogik, även vintriga aktiviteter:
www.forskoleforum.se/taxonomy/term/759
På sökmotorn pinterest delas otaliga idéer om vinterpyssel och roliga vinteraktiviteter:
www.pinterest.com
”Vi växer så det knakar” finns som blogg, på Facebook och Pinterest och delar bland annat med sig av 20 aktiviteter för vintermagi:
www.vaxersadetknakar.se/2018/november/20-aktiviteter-for-vintermagi.html
Lek och lär med snö tillsammans med Natur och Miljös naturskolor: www.naturochmiljo.fi/naturskola/material-for-pedagoger/lasvart/snoaktiviteter/
LÄS OCKSÅ: Lindström: Barnen blir lidande av de nya råden
Krönika Hur kommer det sig att det fortfarande är så att vuxna som arbetar med att utbilda barn inte har förmågan att förstå att framgångsrikt ledarskap inte handlar om makt, utan om ömsesidig respekt? frågar sig Eva Lindström.
Pedagogiska tips Med förskollärarnas metod blir abstrakta begrepp begripliga för barnen.
Krönika Om man inte förstår vikten av att lärare behöver planera sin undervisning är man dåligt insatt i förskolans uppdrag, skriver Eva Lindström.
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Forskning Barbro Westlund ser flera skäl att ge genren större utrymme vid högläsningen.
Krönika Ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.
Fackligt Lärare i förskola, det är den nya titeln för alla som tidigare titulerats förskollärare.