
Förskolläraren Ida Jähi och kollegan Therese Hedström vet vad de ska göra om det blir skarpt läge.
När pedagogen Therese Hedström blåser i visselpipan tävlar barnen om vem som kan springa fortast in. Foto: Gustav Gräll.
Reportage Brandövning med utrymning är något alla förskolor övar på sedan länge. Men på senare tid har även inrymning blivit ett allt vanligare inslag. Hamregårdens förskola i Västerås hör till dem som anammat säkerhetsåtgärden.
Det är en fin och småkylig dag och eftermiddagssolen letar sig fram genom trädkronorna. Ute på gården på Hamregårdens förskola är leken i full gång. Femåriga Ava ger klartecken till de uppradade kompisarna. ”Klara, färdiga, gå!” Det är fritt fram att springa fram och kasta sig i den stora lövhögen. Leken upprepas gång på gång med löv som yr ackompanjerat av glada röster och kiknande skratt. En idyll.
Men ett inslag på SVT Nyheter Västmanland vittnar om att allt i staden inte är lika ljust. Skjutvapenvåldet har nått en dyster rekordnivå i regionen. Skjutningen i Bäckby i slutet av oktober var den artonde för året, totalt en mer än föregående år trots att slutet på 2023 vid tidpunkten för inslaget är två månader bort. Polisen som uttalar sig säger att situationen är allvarlig och att fokus nu ligger på att bryta våldsutvecklingen.
Förskolläraren Ida Jähi och kollegan Therese Hedström vet vad de ska göra om det blir skarpt läge.
Hamregårdens förskola ligger visserligen i ett lugnt villa- och radhusområde i Hamre, öster om Västerås, som varit förskonat från våldsamma händelser. Men under höstterminen har flera incidenter inträffat även i närområdet. Bland annat en knivskärning, och för en av förskolorna i närheten blev det skarpt läge när en man som jagades av polisen försökte ta sig in i lokalerna.
– Men de hann få in alla barn och låsa dörren, säger barnskötaren Therese Hedström samtidigt som hon övervakar barnens glada lek i lövhögen.
Plötsligt blåser Therese i visselpipan upprepade gånger och alla barn reagerar bums. Med snabba, springande ben tar de sig mot förskolan. Förskolläraren Ida Jähi har tagit täten och barnen från hennes avdelning följer efter. På mindre än 30 sekunder är gården tom.
Therese Hedström är sist kvar. Hon kontrollerar att ingen är kvar på gården, ser till att låsa dörren och går sedan in till rummet där barnen har samlats.
Där inne sitter de tolv barnen uppspelta med rosiga kinder i en ring på golvet, utom Finn som har tagit plats i soffan. De diskuterar hur snabbt det gick att komma in.
Hugo, Elise, Leo och Pelle pustar ut i samlingsrummet.
– Vi var snabbare än blixten. Som i Ronja, där är det storm. Vad heter de där fåglarna nu igen?
– Snabbare än du fröken, eller hur?
– Jag hann till och med plocka kottar när vi sprang!
För barnen är allt bara en lek, en skojig springa snabbt-aktivitet initierad av pedagogerna. Allt för att barnen inte ska skrämmas av det allvar som egentligen ligger bakom övningen.
– Vi vill inte att de ska bli skrämda eller bli rädda för personer utifrån som besöker förskolan. I stället har vi gjort det här som en tävling där vi ska testa hur snabbt vi kan ta oss in, utan att ta av overaller eller skor i hallen, förklarar Ida Jähi.
De har övat en gång tidigare under hösten. Då stannade alla barn i hallen för att ta av sig skorna, men den här gången flöt allt på som det skulle och alla skor är kvar på fötterna när barnen slår sig ner på den runda mattan i samlingsrummet. Att just det rummet blev utvalt beror på att de fönster som finns i rummet inte är lika lågt placerade som i övriga rum. Dessutom finns där rullgardiner att dra ner om det skulle behövas.
Barnen pustar lite. Det börjar bli varmt. Mössorna åker av och overallerna öppnas. Samtidigt pratar de på om sin händelserika dag. På förmiddagen har de varit på teater, och diskussionen kommer snabbt in på alla olika djur som var med i föreställningen. Och hur de på väg till teatern var tvungna att springa för att hinna med bussen. Och nu springtävlingen. Men det finns gott om energi kvar. När de klätt på sig och kommit ut på gården fångar lövhögen snabbt deras intresse igen. De skrattar och leker på precis som tidigare, alltmedan Therese Hedström och Ida Jähi diskuterar allvaret bakom inrymningsövningen.
Det är tråkigt och skrämmande att det ska behövas, men det är tyvärr nödvändigt nu.
– För ett år sedan ungefär var det en vårdnadshavare som frågade om inrymning, då kändes det konstigt. Nu är det annorlunda. Det är tråkigt och skrämmande att det ska behövas, men det är tyvärr nödvändigt nu, säger Ida Jähi.
– Förr hände sådant här bara på andra platser, och inrymning var något de sysslade med i skolan. Mycket har förändrats, konstaterar Therese Hedström.
Planen är att de ska öva på inrymning minst en gång per kvartal, precis som med brandövningarna. Vårdnadshavarna informerades på föräldramötet under hösten och alla tycker att det är jättebra att de övar även på detta, och att det blir en lek för barnen.
– Ja, de behöver ju inte veta allt i den här åldern, tillägger Therese Hedström som även ansvarar för att alla kommer ut när det är brandövning.
– Om jag inte är på plats eller ute på gården delegerar jag mina uppgifter till någon annan, säger hon.
Hur de ska gå tillväga vid övningarna har pedagogerna diskuterat sig fram till på APT, bland annat att det är viktigt att inte skapa oro. Alla pedagoger har egna visselpipor som endast används vid just inrymning, och varje avdelning har en speciell plats att samlas på inomhus. För de äldre barnen på avdelningen Fjärilen har det fungerat bra med springtävlingen, och de flesta yngre springer efter de stora barnen vid övningarna.
– De allra yngsta får vi lyfta och bära, men det går bra. Alla pedagoger vet vad som ska göras, säger Ida Jähi.
Initiativet till inrymningsövningarna kommer från rektorerna på förskolorna i området. Efter incidenterna i närområdet under hösten bestämde de att köpa in visselpipor till alla pedagoger och diskuterade hur övningarna skulle kunna läggas upp. Ingela Sahlin, som bland annat är rektor just för Hamregårdens förskola, berättar att de var överens om att göra det till en lek för att avdramatisera det hela. Hon berättar att de även inspirerades av en förskola i ett utsatt område i Västerås där de har tydliga rutiner för inrymning redan sedan tidigare.
– De har sagor, sånger och annat förberett material om de behöver inrymma. Vid ett tillfälle skulle Paludan ha en koranbränning i närheten av förskolan och då var de väl förberedda om det skulle bli oroligheter, berättar hon.
Den gången ställdes Paludans besök in och det behövdes ingen inrymning. Men vid ett annat tillfälle var det skarpt läge.
– De hörde smällar i närheten av förskolan en dag och bestämde om inrymning. Sedan visade det sig att det bara var fyrverkerier som tur var, säger Ingela Sahlin.
Hon påpekar att det är viktigt att diskutera med pedagogerna om hur inrymning ska gå till, att man gör upp en tydlig plan och att man utvärderar utgången, precis som vid brandövningar.
– Sedan är det även viktigt att, som med allt annat, se till att informera vikarier och ny personal om vad som gäller, tillägger hon.
Ute på gården håller lövhögen fortfarande barnen sysselsatta, och eftermiddagssolen är kvar.
– Men det kan bli ganska mörkt här på eftermiddagarna, och då ser man inte om det kommer någon i skogen. Att det har hänt incidenter så nära oss känns olustigt. Det är bra att vi övar. Enda nackdelen är att det blir smutsigt inne av alla skor, men det får man ta, säger Ida Jähi.
1. Barnskötaren Therese Hedström larmar genom att blåsa i sin visselpipa.
2. Förskolläraren Ida Jähi tar täten och barnen följer efter.
3. Therese kontrollerar att alla barn kommit med in och låser ytterdörren.
4. Alla samlas i ett av de inre rummen på avdelningen.
5. Vid skarpt läge kan persiennerna i rummet dras ned – om så krävs.
6. Pedagogerna ska då även ringa 112. Därefter kontaktas rektor, och sedan även
vårdnadshavarna.
Vad tycker du om den här speciella leken?
Emilia
Emilia, 5 år:
– Jag tycker allt är bäst. Jag brukar springa mycket och det är därför jag har så snabba ben. Jag tycker att det är lite konstigt att gå in med kläder och skor, man gör ju inte det i vanliga fall.
Ava, 5 år:
Ava
– Jag tycker att det är jättekul. Jag är snabb, men min pappa är så långsam. Det är kul att gå in med kläder och skor. Pippi har skor på sig inne, hon sover med skorna på sig också.
Finn, 5 år:
Finn
– Jag tycker att det är roligt när jag hinner plocka upp något när jag springer in, och när jag kommer in vill jag sitta i soffan. Jag har jättesnabba skor hemma, men de här är också ganska bra.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.
Fackligt Lärare i förskola, det är den nya titeln för alla som tidigare titulerats förskollärare.
Krönika Nu vill skolministern se till att fler blir behöriga till gymnasiet, genom att slopa F-betyget. Vad sägs om att i stället ta tag i de verkliga problemen? skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Podcast I senaste avsnittet pratar vi om att tappa tron på sig själv och sin egen förmåga som förskollärare. Vad är det inom vårt yrke som skapar självtvivel, hur tar vi hjälp från andra och vad kan man göra på egen hand när självförtroendet tryter?
Forskning För barnen överväger fördelarna, konstaterar Emma Franzén, landskapsarkitekt och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Krönika Det spelar alltså ingen roll om jag vägrar. Då går man bara högre upp i leden, frågar någon annan, skriver Eva Lindström efter kammarrättens dom i Göteborg.
Fråga facket Förskolläraren funderar på att söka jobb i förskoleklass och undrar om för- och nackdelarna med ferietjänst kontra semestertjänst.
Dilemmat ”Det gnager i hjärta och huvud på kvällar och helger över allt man INTE hann med på ett bra sätt under arbetsdagen. Hur ska jag hantera samvetsstressen?” undrar förskolläraren.
Podcast Hur kommer det sig att vuxenklungor bildas när vi är på gården? I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om fenomenet med Lina Karlström.
Lärarpriser Förskolan borde lyftas varje dag. Gör vi på rätt sätt och följer barnkonventionen så kan vi förändra så mycket, säger förskolerektorn Anette Bergmasth, vinnare av Childhoodpriset 2024.
Krönika Som vanligt vill man ha en enkel lösning, och här är den, ta bort västarna, skriver Eva Lindström.
Säkerhet Ses som en försiktighetsåtgärd: ”Det har kommit en del frågor från oroliga vårdnadshavare”
Forskning I stället för att prata svenska eller sitt förstaspråk märkte vi att de använda engelska som de snappat upp på Youtube och från olika tv-program, säger Ellenor Björnlund, rektor på Sunnadals förskolor.