
Louise Petersson börjar dagens samling med att repetera lägesorden.
Progressionsmallarna hjälper pedagogerna att fokusera på utveckling, anser Vildana Alisehovic och Louise Petersson.
Reportage När barnen på Sommarlust förskola i Kristianstad tränar lägesord har de så roligt att de inte vill sluta. Det som för förskollärarna är planerad undervisning i matematik är för barnen skojig lek. För att kunna följa varje barns utveckling, i bland annat matematik, har förskollärarna utformat progressionsmallar.
Inne på avdelningen Björnen ligger det rockringar i olika färger spridda över golvet. Lutad mot en bänk står en meterstor kvadratisk ram. En bit bort ligger en gul plastpinne. På den blå mattan mitt på golvet sitter ett tiotal 5–6-åringar i en halvcirkel. Framför dem sitter förskolläraren Louise Petersson.
– Vet ni barnen, i dag har jag med mig en väska, säger hon och lyfter på locket till en liten flätad korgkista.
I den ligger en hög med laminerade kort. På varje kort finns en bild och ett ord. Louise Petersson håller upp ett kort åt gången och frågar barnen vad kortet visar. De svarar
i kör.
– På! Genom! Under! I! Bakom! Över! Framför! Mellan!
– Kommer ni ihåg vad för slags ord det är? frågar Louise Petersson.
– Lägesord, svarar Miranda.
– Och när behöver vi lägesord? frågar Louise Petersson.
– I skolan, svarar Elias.
– Ja, och annars också för lägesord är bra när vi ska beskriva var något är någonstans, säger Louise Petersson.
Louise Petersson börjar dagens samling med att repetera lägesorden.
Det var när hon för en tid sedan gjorde en kartläggning för att se hur långt barnen hade kommit inom matematikområdet inför överlämningen till skolan som hon märkte att många av dem använde ”här” och ”där” i stället för lägesord. Så hon bestämde sig för att utmana dem och aktivt börja arbeta med lägesord under samlingen varje onsdagsmorgon. Det har lett till en tydlig utveckling.
– Många av barnen kan nu lägesorden. Men hela gruppen har ännu inte befäst dem. Målet är att orden ska vara så befästa att barnen använder dem spontant i olika sammanhang, säger Louise Petersson.
Dansstopp är ett kul sätt att öva på lägesord, tycker Miranda.
I dag ska barnen få testa ett nytt sätt att träna lägesorden. På väggen bredvid den blå mattan hänger en vit filmduk. När Louise Petersson slår på datorn projekteras skärmen på duken.
– Nu ska vi köra dansstopp med lägesord. När stopphanden syns slutar ni dansa och följer instruktionerna som syns på duken, instruerar hon barnen, som direkt är med på noterna.
De ställer sig upp och gör sig redo att börja dansa när musiken kör i gång. När den tystnar efter en kort stunds intensiv dans dyker två bilder upp på duken. På den ena syns en röd boll som ligger under en kvadrat och ordet ”Under”. På den andra syns en gul stol och ordet ”Stolen”.
– Vad ska ni göra? frågar Louise Petersson.
– Krypa under en stol, svarar barnen och letar kvickt upp varsin stol som de kryper in under.
När alla har visat att de har förstått lägesordet återsamlas de på den blå mattan för en ny dansstund. När musiken tystnar syns två nya bilder med instruktioner på skärmen. Efter ett tag står det klart varför rockringarna, kvadraten och pinnen är strategiskt utplacerade i rummet. Bland instruktionerna finns nämligen ”I rockringen”, ”Genom kvadraten” och ”Över pinnen”.
När musiken tystnar för sista gången blir barnen först lite besvikna. De vill köra leken igen, men sätter sig ner när Louise Petersson ber dem att i stället reflektera över vad de precis har gjort.
– Vilka lägesord har vi just använt? frågar hon.
– På, genom, under, i, bakom, över, framför och mellan, rabblar Elias och får medhåll av de andra.
Elyana visar att hon har koll på läges-ordet ”under” genom att krypa in under ett bord med de andra barnen.
När Louise Petersson kartlade barnens matematikkunskaper i syfte att hitta nya sätt att utmana dem hade hon hjälp av Sommarlust förskolas progressionsmall för matematik. Den har hon själv, i sin roll som ”nyckelperson för framgångsrik undervisning” – Kristianstads kommuns motsvarighet till försteförskollärare – tagit fram i samarbete med förskolans rektor Vildana Alisehovic.
När Vildana Alisehovic började som rektor för Sommarlust förskola för två år sedan fick hon hjälp av kommunens didaktiker att göra en kartläggning av förskolans undervisning. Därefter började hon och Louise Petersson, som då också var ganska nyanställd, fundera över vad som saknades för att pedagogerna skulle kunna skapa en lärandemiljö där varje barns utveckling står i fokus.
– Det pedagogerna själva sa var att de saknade bra underlag för utvecklingssamtal och överlämningar så Louise fick i uppdrag att ta fram progressionsmallar som pedagogerna kunde använda för att underlätta sin planering och dokumentation, säger Vildana Alisehovic.
Till att börja med tog Louise Petersson fram mallar för de tre områden som Kristianstads kommun har bestämt ska prioriteras i det systematiska kvalitetsarbetet: Barns delaktighet och inflytande, Omsorg, utveckling och lärande samt Normer och värden.
– Men sedan blev jag lite ivrig och tog fram mallar även för Finmotorik och Grovmotorik, säger hon med ett leende.
En del av förskolans pedagoger var till att börja med lite oroliga att de nya mallarna skulle leda till större arbetsbelastning. Men efter att Vildana Alisehovic förklarat att mallarna var tänkta som hjälpmedel i det arbete som de redan gjorde, och Louise Petersson varit ute på alla avdelningar och visat hur mallarna var tänkta att användas, förvandlades oron ganska snabbt till entusiasm.
– När en förskollärare kom och frågade om det möjligen inte fanns progressionsmallar inom fler områden kände jag att vi hade lyckats, säger Louise Petersson.
Målet med mallarna, som nu finns inom tretton områden, är att göra det lättare för pedagogerna att utmana varje barn att ta nästa steg i sin utveckling och samtidigt ge en tydlig översikt över progressionen.
– I grunden handlar det om att säkerställa att vi inte tappar bort något område eller missar att utmana något barn, säger Vildana Alisehovic.
Flera av progressionsmallarna är knutna till en viss teori. Till exempel utgår matematikmallen från Alan Bishops sex matematiska aktiviteter. En av punkterna i mallen handlar därför om lokalisering, vilket var utgångspunkten för dagens träning av lägesord.
Mallarna ska underlätta för pedagogerna att stötta barnens utveckling och samtidigt ge en tydlig översikt över progressionen.
Pedagogerna använder mallarna som checklistor både när de gör sin individuella planering och under arbetslagsträffarna så att de inte missar att skapa möjligheter för barnen att utvecklas inom ett visst område. När de sedan ser en progression hos ett enskilt barn dokumenterar de det i barnets lärlogg i Unikum.
– Det kan till exempel handla om att vi ser ett barn som spontant sitter och sorterar pärlor efter att vi har arbetat med att utveckla förmågan att sortera, säger Louise Petersson.
Det som står i lärloggen används sedan som underlag när det är dags för utvecklingssamtal och överlämningar.
– Tidigare dokumenterade vi mest på gruppnivå vilket gjorde att pedagogerna inte hade några ordentliga underlag på individnivå när de skulle förbereda sig inför utvecklingssamtal och överlämningar, säger Louise Petersson.
På många förskolor är bedömning av enskilda barns utveckling en känslig fråga, men Vildana Alisehovic och Louise Petersson är överens om att det är nödvändigt.
– Det ingår i vårt kompensatoriska uppdrag att se till att alla barn får det stöd som de behöver för att utvecklas och då måste vi kartlägga barnens nuläge, säger Vildana Alisehovic.
– Det är ju inte som att vi sätter betyg på barnen utan vi dokumenterar vad de kan och planerar aktiviteter som ger dem möjlighet att ta nästa steg, säger Louise Petersson.
Efter att ha arbetat med progressionsmallarna i drygt ett år tycker många av förskolans pedagoger att dokumentationen har blivit både enklare och roligare.
– De har också fått en annan medvetenhet om hur man planerar för progression, säger Vildana Alisehovic.
LÄS OCKSÅ:
Forskaren: ”Bedömningen av barns kunskaper behöver bli tydligare”
Granskning: Laddat ord delar förskollärarna
Så undervisar du de yngsta barnen
Utredaren: Minst fem timmar planeringstid för lärare i förskola och fritidshem
Lär dig om att lära ut i förskolan
Lyssna på Förskolan här:
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.
Fackligt Lärare i förskola, det är den nya titeln för alla som tidigare titulerats förskollärare.
Krönika Nu vill skolministern se till att fler blir behöriga till gymnasiet, genom att slopa F-betyget. Vad sägs om att i stället ta tag i de verkliga problemen? skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Podcast I senaste avsnittet pratar vi om att tappa tron på sig själv och sin egen förmåga som förskollärare. Vad är det inom vårt yrke som skapar självtvivel, hur tar vi hjälp från andra och vad kan man göra på egen hand när självförtroendet tryter?
Forskning För barnen överväger fördelarna, konstaterar Emma Franzén, landskapsarkitekt och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Krönika Det spelar alltså ingen roll om jag vägrar. Då går man bara högre upp i leden, frågar någon annan, skriver Eva Lindström efter kammarrättens dom i Göteborg.
Fråga facket Förskolläraren funderar på att söka jobb i förskoleklass och undrar om för- och nackdelarna med ferietjänst kontra semestertjänst.
Dilemmat ”Det gnager i hjärta och huvud på kvällar och helger över allt man INTE hann med på ett bra sätt under arbetsdagen. Hur ska jag hantera samvetsstressen?” undrar förskolläraren.