Årets sista barnbokstips från Förskolan

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

En utvecklande steampunksaga, en detaljrik upptäcktsfärd i skogen och en spännande historia om en liten larv. Dessutom tre nyutkomna böcker med jultema.

Lärande i fantasyform

Flora Wolf och Järnklockorna av Linn Åslund och Rebecka Helmersson (Rabén & Sjögren) Passar för 6-7 år

Ibland behöver man utmana sig själv som högläsare. Kanske välja material som inte är hundra procent relaterbart till vare sig en själv eller ens elever. Men så mycket det finns att vinna på det! Nya världar, nya ord, fantastisk fantasistimulans!

Om du som lärare tröttnat en aning på vardagliga scenarier med vanliga skolbarn och vill ge dig ut på en upptäcktsresa för att uppleva något helt nytt, ja då ska du ta dig an berättelsen om Flora Wolf. Den kommer att kräva lite mer av dig. Du kommer att få förklara ord, begrepp och företeelser, diskutera normer och olikheter. Men jag lovar att du kommer att utvecklas tillsammans med klassen! Om ni tidigare läst berättelserna om Ester Tagg av samma författare är ni insatta i den fascinerande ”steampunk”-genren. Att huvudpersonen är kortväxt är åtminstone för mig lärorikt att närma mig då detta inte specifikt nämns med ord. Älskar greppet att normalisera olikheter på det sättet.

Likt föregående berättelser av Åslund/Helmersson är karaktärerna långt ifrån stereotypa. Kvinnor får vara barska, mullrande vakter, tatuerade resliga män mjuka och vänliga. Till berättelsen finns en lärarhandledning där barnen får fundera kring såväl stora frågor som handlar om klassamhälle, återhållna känslor och att vara annorlunda som de rent konkreta – hur fungerar egentligen ett luftskepp? 

Sista kapitlet avslutas med den spännande uppgiften att själv fantisera ihop hur luftskeppet Polaris egentligen ser ut, då det inte avslöjas i boken. En saftig ”cliffhanger” på sista sidan avslöjar att fler böcker i serien borde vara på väg.

Linda Jalakas, förskollärare

Finfint äventyr för de yngsta

Bakom affären av Annica Hedin och Karin Cyrén (Rabén & Sjögren) Passar 0-3 år

Som att kliva rakt in i ett konstverk! Både text och bild bidrar till en poetisk melodi som skapar lugn. Men samtidigt kittlas fantasin och nyfikenheten väcks kring vad som ska hända härnäst. ”Bakom affären växer en skog. Den syns nästan inte. Men den växer där. Kan du se den?”

Vi följer med in i skogen för att hitta en uggla högt upp på en gren. När vi vänder blad sitter vi plötsligt där uppe i trädet och ser världen ur ugglans perspektiv. Långt där nere finns en älg. ”Kan du se den?”

Läsarna blir hela tiden inbjudna att hitta nästa detalj i bilden och ibland är det riktigt klurigt att se de små illustrationerna som musen bakom rävarna eller snigelns spröt som sticker fram bakom musen. Det här är en resa i olika perspektiv och det känns verkligen som att befinna sig på de olika platserna i skogen.

Allra sist får vi följa en fjäril som flyger på tunna vingar. Den landar på något mjukt, med en grop i. ”Vad kan det vara? Är det din mage? För du hittade fjärilen, som flyger över snigeln, som kryper bredvid musen, som knaprar intill rävarna …”

Boken avslutas med en fin liten tillbaka-på-allt-vi-varit-med-om. Och nu kan vi alltid hitta till skogen bakom affären. Jag tycker riktigt, riktigt mycket om den här boken!

Marie Eriksson, förskollärare

Larvigt bra om en larv

Kalla lilla larv av Malin Linneroth och Lisa Moroni (Alfabeta) Passar 3-6 år

På väg med mamma till frisören hittar Signe en hårig larv. Den är så kall, fast den har hår, så Signe värmer den och tar med den till kafét där Signe ska få en chokladboll. Men larver får inte vara inomhus. Signe lämnar den utanför. Sedan fortsätter de till frisören och glömmer larven – mitt inne i stan! Tänk om den dör nu?

Det här är andra boken om Signe. Den första, ”Vill ha den själv”, har i perioder varit den mest populära boken hos min tvååring trots att den är för äldre barn. ”Kalla lilla larv” gör liknande succé. Orsaken till att böckerna om Signe får läsas om och om igen tror jag har att göra med att de är lätta att relatera till för barn. Linneroth skriver precis som barn känner, tänker och hur de lever sig in i händelser. Hon har också förmågan att skildra när vuxna inte förstår vad som är viktigt, till exempel att en kall larv behöver få följa med in på kaféet och smaka på chokladbollen.

Att det handlar om vardags-händelser som inte är så stora för oss vuxna men desto större i barns liv gör böckerna än mer relevanta för dem. Och Linneroth visar prov på en fantastisk inlevelse i barns fantasi när Signe viskar för sig själv: ”Kalla lilla larv, lev! Kalla lilla larv, lev!” Lever den?

Den som läser får se.

Sandra Hollstedt, förskollärare

Tre juliga barnböcker

Lilla tomten julpyntar

Moa Eriksson, Erik Sandberg (Lilla Piratförlaget) Passar 0–3 år

Lilla tomten bygger en snögubbe utanför huset. Men han måste också pynta och göra fint inomhus – allra helst utan att bli upptäckt. En stämningsfull bok för de allra yngsta julfirarna.

Julmysteriet

Lisa Bjärbo, Matilda Ruta (Rabén & Sjögren) Passar 3–6 år

Ebbe älskar allt med julen, pepparkakorna, julgodiset, glittret och ljusslingorna. Men plötsligt är pepparkaksburken borta, ljusslingan i trädet saknas och mystiska fotspår syns i snön ... 24 korta kapitel med hög julmysfaktor att läsa högt.

Lisbet och Sambakungen: En ful jul

Emma Karinsdotter, Agnes Jakobsson (Bonnier Carlsen) Passar 6–9 år

Julen närmar sig och hela klassen längtar. Men varken Lisbet eller kompisen Hanin vet hur man firar jul. Lisbet blir mer och mer sugen på att få fira en ”riktig jul”. Problemet är bara farmor Sambakungen som avskyr traditioner ... 

 

LÄS ÄVEN

Stort speltest – förskolor provspelar årets nyheter

Eva Lindström: Vet statsministern vad en ”krampaus” betyder i förskolan?

Årets UBB-vinnare – Eva ger nytt liv åt gamla regellekar

Lyssna på Förskolan här!