Stort speltest – förskolor provspelar årets nyheter
Recensioner & tips Det finns en allt tydligare trend när det gäller brädspel för barn, och den är goda nyheter för förskolan: spelen blir bara alltmer lärorika och aktiverande! Vi beskriver alla spel som var med i testet och pratar med pedagogerna som spelade dem med barnen.
Fem förskolor har spelat sig igenom årets nyheter av brädspel och vaskat fram tre som fick högsta betyg. Barn och pedagoger har både rört sig och lärt sig mycket – och en av pedagogerna ska be att få köpa in tulpanlökar som undervisningsmaterial.
– Det var många barn som inte hade en aning om att tulpanen växer upp från en lök, upptäckte jag när vi spelade ”Lär dig naturen”, säger Ingrid Morén på Mosippans förskola i Östersund.
– Jag är i naturen jättemycket med barnen och det var mycket i spelet som vi kan se där ute, alla olika träd och deras löv, och att träden skiftar färg med årstiderna. Men just det där med lökar som blir blommor, det var konstigt för många.
Fördelar med sällskapsspel
- Språkutvecklande
- Tränar turtagning
- Övar matematiska begrepp
- Tränar finmotorik
- Emotionell utveckling
- Lär barnen ta hänsyn
- Social träning
- Koncentration
- Perceptionsförmåga
I Ronneby på Skogsgårdens förskola har Camilla Svensson spelat ”Bamse Danskortspel” och ”Babblarna Sol- och regnspelet” tillsammans med barnen. Hon berättar att de använder sig av många spel i verksamheten:
– Det är världens bästa sätt att undervisa. Med ett spel når man fram på ett roligt sätt. Varje gång vi spelar blir det en upprepning av det vi lärde oss förra gången. Det är jättepositivt att spela sällskapsspel, och vi hade också ett spel där vi fick röra på oss.
Marie Sjöstedt på Herrestorps förskola i Vellinge har spelat ”Mr Wolf” med barnen. Hon och kollegan Eva Hultberg kritiserar spelets engelska namn, varför kunde det inte få heta ”Herr Varg”?
På teaterförskolan Duvungarnas avdelning Tjoff spelar Embla, Agnes och Majken ”Bamses Gympakortspel”.
Annars är de mycket nöjda.
– Hela förra terminen fördjupade vi oss i ”Rödluvan och vargen” som ett språkutvecklande arbetssätt, så det var så roligt att få ett spel om just en varg, säger Marie Sjöstedt.
– Det var annorlunda att alla spelar tillsammans mot vargen också. Spelet var klurigt för man skulle plocka in ett visst antal av en viss sorts djur i respektive lada och hinna göra det innan vargen kom. Och vargen fick man försöka komma ihåg var han låg, råkade man lyfta den brickan flyttade man vargen ett steg framåt. Samarbetet var ljuvligt att se!
Sara Söderkvist och Lotta Blomkvist på Teaterförskolan Duvungarna i Helsingborg, avdelningen Tjoff, spelade ”Fruktträdgården” med barnen – mot en stor svart korp. Det gällde att plocka frukten innan korpen dök upp.
– Ett väldigt bra spel med otroligt enkla regler, alla kan verkligen vara med, säger Sara Söderkvist.
– Dessutom var spelet i gedigen kvalitet, vilket krävs när barnen gärna spelar det om och om igen. Jag tror de gillar konceptet att spela tillsammans, det är inte så vanligt. Enda minuset är väl att fruktkorgarna inte är av lika god kvalitet som resten av spelet, de har börjat gå sönder lite. Men det kanske beror på att spelet är framme varje dag och används väldigt flitigt.
Så här tyckte barn och lärare om spelen:
Babblarna Sol och Regnspelet
(Kärnan)
Från 2 år
2–4 spelare
Pris 199 kr
Betyg 2
Ett enkelt spel som ändå är svårt för de yngsta att förstå vitsen med. Man lär sig ord och fakta om naturen. De äldre barnen kan tycka att det är roligt om pedagog är med och gör spelet intressant för dem. Bra att lära sig färger och roligt att lära sig om till exempel bin, syre och annat.
Bamse Danskortspel
(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 99 kr
Betyg 4
Kortspel där man ska samla ihop triss av samma kort. När man har triss får man göra rörelsen på kortet. Kul med just triss – det brukar vara par i andra spel. Roliga rörelser på korten, från tigerdans och orm-magdans till tango. Lite jobbigt, tycker barnen, när Reinar Räv snor kort från dem.
Bamse Gympakortspel
(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 99 kr
Betyg 2
Kortspel som barnen har lite svårt att hålla i händerna. Med tre likadana kort får man göra rörelsen på kortet. Tyvärr tar det lång tid innan någon har alla tre, så det blev inte så mycket rörelse. Barnen önskar inte att få spela spelet igen. Fint spel men passar kanske bättre i förskoleklass.
Bamse Odlingsspel
(Kärnan)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 199 kr
Betyg 3
Alla får en egen spelplan och de olika figurerna från Bamse odlar olika grödor och får sedan skörda. Enkla regler men ändå svåra att förstå, det är lite oklart varför man får skörda när som helst – när man lika gärna kan göra det på slutet. Väldigt tydligt och fint med både illustration och text till varje bild.
Daddas Lotto
(Lekolar)
Från 1 år
2 eller flera spelare
Pris 219 kr
Betyg 4
Roligt lotto-spel som lockar barnen med trevliga, färgglada bilder. Kan spelas med två olika svårighetsgrader. Går snabbt att spela, barnen orkar spela färdigt. Ger intressanta samtal om vad som är leksaker, frukt respektive grönsaker.
Fruktträdgården
(Lekolar)
Från 3 år
1–8 spelare
Pris 593 kr
Betyg 5
Alla spelar tillsammans mot en fågel i mitten på spelplanen. Dyker fågeln upp på tärningen måste man lägga en pusselbit, och blir pusslet klart vinner fågeln. Ett jättebra spel med enkla regler. Barnen kan spela själva, alla kan vara med. Stabilt och bra kvalitet, vilket krävs när barnen vill spela det ofta.
Lär Dig Bokstäver
(Tactic)
Från 4 år
1 eller flera spelare
Pris 179 kr
Betyg 3
Egentligen mer ett pedagogiskt material än ett spel, med fina, tydliga bilder. Barnen börjar med att plocka fram sin egen bokstav, därefter resten av familjens. Roliga samtal om ord och bokstäver uppstår, med bilderna som hjälp.
Lär Dig Naturen
(Tactic)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 179 kr
Betyg 4
Ett jättefint och pedagogiskt spel om naturen. Det är roligt att få ord på alla olika träd och lära sig mer om årstiderna. Även djur förekommer. Barnen tycker det är roligt att spela och på baksidan av brickan formas en bild när man gjort rätt. Enkelt att se vad som blev fel, och att göra misstag lär man sig också av.
Lär Dig Siffror
(Tactic)
Från 4 år
1 eller flera spelare
Pris 179 kr
Betyg 3
Ett spel med flera brickor i olika svårighetsgrader. Lägger man rätt siffra på rätt antal får man en bild på baksidan av spelbrickan. De första nivåerna går bra men på de svåraste brickorna måste man kunna subtraktion och det är lite klurigt. Roligt och pedagogiskt, men man kan nog sortera bort vissa av brickorna. Eller utmana de barn som har den matematiska kunskapen.
Mr. Wolf
(Asmodee)
Från 4 år
1–4 spelare
Pris 199 kr
Betyg 5
Ett annorlunda spel där man tillsammans försöker få in djuren i ladan – rätt djur i rätt lada. Samtidigt lurar vargen … spelet går ut på att övervinna den faran. Klurigt och roligt med samarbete på hög nivå, när barnen ska minnas vilka djur de placerat var och försöka sätta alla djur i säkerhet.
Små Grodorna
(Fahrmans)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 69 kr
Betyg 5
Roligt kortspel som fungerar som ”Memory”, barnen ska hitta likadana grodor – men även deras öron och svansar. Väldigt tydlig instruktion, enkelt att spela. Man kan ta bort en del kort så att spelet går lite snabbare att spela och barnens väntan på sin tur inte blir lika lång.
Förskolorna som testat spelen:
Teaterförskolan Duvungarna, Helsingborg. Skogsgårdens förskola, Ronneby. Mosippans förskola, Östersund. Herrestorps förskola, Vellinge. Förskolan Utkiken, Tollare.
LÄS ÄVEN
Nya barnböcker: Fullträff om konstnärer
Årets UBB-vinnare – Eva ger nytt liv åt gamla regellekar
Stenkula: Hur mycket valfrihet tål förskolan?
Förskolan som är byggd efter barnens storlek