Podcast: Så underlättar pedagogisk dokumentation vårt arbete

Eva Lindström får besök i poddstudion av ateljeristan Joakim Pettersson.

I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi pedagogisk dokumentation. Vad gör dokumentationen pedagogisk, på vilket sätt kan den göra vårt arbete enklare och hur ska vi egentligen gå tillväga när vi dokumenterar?

Eva Lindström pratar pedagogisk dokumentation med ateljeristan Joakim Pettersson. För båda är den pedagogiska dokumentationen en förutsättning för att få mening och styrsel i arbetet på förskolan. Men att dokumentera är utmanande och kräver att vi lär oss tolka det insamlade materialet menar Eva.

– Ibland tänker jag att många går vilse i undervisningsbegreppet: att vi ska mata barnen med kunskap fast det egentligen är deras kunskap som ska mata oss, säger hon.

För Joakim som arbetar mycket i långa projekt är den pedagogiska dokumentationen fundamental. Att plocka upp vad barnen säger och gör driver projekten framåt.

– Om jag dokumenterar kommer jag att ha en massa information om vem som har sagt vad, vad som hände, hur vi mött de olika saker som vi har undersökt och då får jag en chans att fånga upp det för att gå vidare, berättar Joakim.

I avsnittet förklarar Joakim och Eva ingående hur de dokumenterar. De diskuterar hur mycket plats den pedagogiska dokumentationen ska ta, ger exempel på när den gett tydliga resultat och tipsar dessutom om läsning om man vill utveckla sin pedagogiska dokumentation.

 

LÄS ÄVEN

Dokumentation med fel fokus?

Podcast: Pedagogisk dokumentation – så gör vi

Forskarna: Bedömning behövs för rättvis förskola

Granskning om bedömning: Laddat ord delar förskollärarna