Prisade podden: ”Lyssnarna ska få nya idéer”
Förskollärarna Ellinor Lange och Eva Lindström vänder och vrider på yrkesfrågorna i podden Förskolan, som nyligen fick det tunga priset ”Årets ljud” av Sveriges Tidskrifter.
Podcast
Den prisbelönta podden Förskolan vill både inspirera och utmana landets förskollärare.
– Jag vill att lyssnarna ska få nya idéer och samtidigt våga ifrågasätta sina invanda sätt att arbeta med barnen, säger Eva Lindström.
I slutet av oktober fick Förskolan Tidskriftspriset för ”Årets ljud” på Tidskriftsgalan i Stockholm.
– Vi var så glada för att ha blivit nominerade bland så många bra poddar. Men att vi skulle vinna också! Det trodde vi inte.
Eva Lindström är den förskollärare som varit med ända sedan podden lanserades för snart fyra år sedan. Ja, hon var rentav med och startade föregångaren, som inte fungerade lika bra.
– Då var tanken att vi skulle rikta oss till lärare både i förskolan, grundskolan och gymnasiet – men anslaget blev för brett. Vår popularitet idag beror i hög grad på att vi är fokuserade på förskolan och de frågor som berör vardagen där.
”Som ett samtal i personalrummet”
Juryn skriver i sin motivering att podden ”tar sin målgrupps frågor på allvar och kombinerar dem med ett tilltal som både är lättsamt och fängslande”.
– Vi vill att det ska kännas lite som ett samtal i personalrummet.
För närvarande gör hon podden ihop med sin yngre kollega Ellinor Lange.
– Vi kompletterar varandra. Jag har längre erfarenhet och hon har mer kunskaper om den senaste forskningen och pedagogiken eftersom hon gick lärarutbildningen mer nyligen.
Från jobbiga föräldrar till högläsning
Ämnena som de spänt över i podden under de här åren är många och skiftande: barnens konflikter, särskilt stöd, orimliga föräldrakrav, krig och skjutningar, högläsning, vikarier, riskfylld lek, lämningar, orosanmälningar – och mycket mer.
– Förskolans läroplan är lite grann som bibeln, man måste tolka den. Hur organiserar man ett föräldramöte? Hur tar man emot barnen på morgonen? Hur ger man barnen inflytande? Vi har alla samma jobb, men vi har olika synsätt. Saker kan göras på många olika vis.
Får ni många reaktioner från lyssnarna?
– Ja, vi är så tacksamma, det är jätteroligt med feedback. Vi får mejl och kommentarer på Instagram, de flesta väldigt positiva. Men vi får kritik och mothugg också, och det gillar vi!
När får ni flest lyssnare?
– När vi är som mest konkreta, när vi kommer in på hur man gör saker. Avsnittet om samlingar var till exempel populärt.
I motiveringen till priset betonade också juryn att det är ”en snygg produktion som är sprungen ur redaktionens egen kraft och kompetens”
– Vi hade aldrig vunnit om det inte varit för vår producent Elias, han har bidragit med engagemang och idéer och sett till att ljudet blivit perfekt.
Elias Krantz
Fler röster i podden
Poddproducenten Elias Krantz kom med för ett drygt år sedan, att vässa ljudkvaliteten var ett av hans mål:
– Numera finns ju så många poddar att välja mellan, varav en del har dåligt ljudkvalitet. Och då tröttnar folk. Det är viktigt med en snygg produktion!
Elias Krantz har också infört fler inspelade röster i podden, bjuder in gäster och knyter avsnitten till aktuella frågor.
– När vi skulle ha ett tema om måltider så gick jag ut med en mick och frågade föräldrar hur de gör med barnens ätande därhemma. Sedan kunde dessa röster vara med i avsnittet.
Samarbetet med tidningen Förskolan har också fördjupats – det som tas upp i tidningen kan också bli ett ämne i podden, exempelvis när en expert svarat på frågor under vinjetten ”Dilemmat”.
– Då kan jag ringa upp den sakkunnige som uttalat sig för tidningen och be om ett fördjupat svar för podden, säger Elias Krantz.
LÄS OCKSÅ:
Podcast: Konsten att arbeta i långa projekt
Podcast: När ett barn behöver särskilt stöd
Närhet och fysisk kontakt – känslig fråga i förskolan?