Podcast: Lyssnarfrågor - Hur stor plats får barns födelsedagar ta?
Fredrik, Eva och Ellinor svarar på frågor från poddens lyssnare.
Podcast I senaste avsnittet svarar Fredrik Kahn, Ellinor Lange och Eva Lindström på frågor från poddens lyssnare.
Fredrik, Eva och Ellinor svarar på frågor från poddens lyssnare.
Podcast I senaste avsnittet svarar Fredrik Kahn, Ellinor Lange och Eva Lindström på frågor från poddens lyssnare.
Podcast Eva Lindström och ateljeristan Joakim Pettersson berättar hur de använder pedagogisk dokumentation för att utveckla sin undervisning.
Arbetsbelastning Sysslorna ingår inte i vårt avtalsområde och vi måste protestera mot att de blir fler, säger Pia Rizell, andre vice ordförande i Sveriges Lärare.
Krönika Någon minister pratade om hur himla viktigt det är att lyssna på barnen, verkligen lyssna på vad barnen säger. Jag kräktes lite i munnen, skriver Eva Lindström.
Arbetsmiljö Det här öppnar möjligheter att förbättra villkoren och arbetsmiljön för landets förskollärare, säger Sveriges Lärares ordförande Anna Olskog.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan diskuterar vi det skolförberedande arbetet.
Förskolans yngsta Att få barn blöjfria handlar i första hand om barnens hälsa och utveckling, säger förskolläraren Sara Eliasson.
Förskolans yngsta Jag vill synliggöra vad undervisning för de yngsta kan innebära, säger förskolläraren Sara Eliasson.
Förskolans yngsta Det finns ett syfte med allt som finns framme, och vi passar på att undervisa på ett lekfullt sätt när barnen visar intresse för något, säger förskolläraren Sara Eliasson som tipsar om hur hon skapar lärmiljöer för de yngsta.
Förskolans yngsta Det är viktigt att verksamheten då matchas med rätt förutsättningar, säger Pia Rizell, Sveriges Lärare.
Förskolans yngsta I våra studier, med förfinade instrument, ser vi frön till mycket redan hos de allra minsta, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi.
Förskolans yngsta De sex Babblarna var till god hjälp under de allra yngsta barnens första år på Von Bahrs förskola i Uppsala.
Förskolans yngsta Det gäller att invänta barnen i samtalet, även om de bara kan några få ord, säger Ingrid Pramling Samuelsson, professor i förskolepedagogik vid Göteborgs universitet.
Vi lärare debatt Det är viktigt att barnen på förskolorna möter många olika förebilder, men som det är nu vågar få män jobba i förskolan, skriver förskolläraren Victor Qwarfordt.
Forskning Yrket har fyra olika roller: lärare, omsorgsutövare, administratörer och hushållsarbetare, säger Maria Lennartsdotter.
Förskola ”Barnen lär sig samspel, läsa av, ta hänsyn. Dansen har stärkt deras relationer”
Forskning Min forskning har gynnats av att jag kunnat jobba så nära ihop med förskollärarna, säger professor Niklas Pramling, som fått Lärarstiftelsens forskarpris.
Svenska som andraspråk Förskolebarnen behöver få uttrycka sig på olika sätt, annars riskerar de att bli missförstådda, menar Ylva Novosel i sin avhandling.
Krönika Med det ok av dokumentationshysteri som vårt yrke numera bär på är det som att komma ut i friska luften att tänka på den pedagogiska dokumentationens barndom, skriver Erik Stenkula.
Podcast Jag vill att lyssnarna ska få nya idéer och samtidigt våga ifrågasätta sina invanda sätt att arbeta med barnen, säger Eva Lindström.
Kulturtips Jag vill visa på yrkesskickligheten och hur otroligt värdefulla de här yrkesgrupperna är, säger regissören Nils Petter Löfstedt.
Podcast Måste barnen smaka på allt – och är det ok att doppa brödet i soppan? I senaste avsnittet av Förskolan pratar Eva Lindström och Ellinor Lange om mat.
Fackböcker Utgå från högläsning i undervisningen av naturkunskap och teknik – då blir ämnena begripliga för barnen, säger skolbibliotekarien Maria Heimer.
Fråga facket ”Medarbetarsamtalen har i min förskola blivit uppskjutna flera gånger och det är nu mer än ett år sedan vi hade ett sådant samtal med vår chef.”
Krönika Det är egentligen identiska processer som pågår för såväl barn som vuxna i förskolan idag, skriver förskolläraren Sara Agné i en gästkrönika.
Podcast Hur kan vi hjälpa barnen att tänka fritt och nytt, hur delaktiga ska vi vara och varför är arbetet med fantasiutveckling viktigt och ibland helt nödvändigt?
Skolpolitik Regeringens samordnare mot utanförskap: ”Vi måste hitta vägar så att förskolan fyller en viktigare funktion.”
Krönika Att barn blir sexuellt utnyttjade handlar inte om män eller förskolornas rutiner eller om det finns fönster in till skötrummet, skriver Eva Lindström.
Högläsning Barn med svenska som andraspråk ökar då sin språkförmåga lika snabbt som alla andra barn, säger forskaren Rasmus Riad.
Krönika Ända sedan undervisning infördes i förskolans läroplan 2018 har jag varit tveksam. Men efter sex års träning har jag upptäckt något.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om fördelarna och utmaningarna med att jobba med processer som tillåts ta tid.
Krönika Jag har nästan alltid arbetat med någon manlig kollega och har inga problem med det. Jag tycker snarare att det är otroligt bra att det arbetar både män och kvinnor på en förskola, skriver Eva Lindström.
Läsning I Mölndal söder om Göteborg finns det 22 litteraturprofilerade förskolor.
Föräldrakontakt Hur gör ni för att föräldrarna ska få inblick i vad som händer på förskolan, och vad är svårast med föräldrakontakter? Vi bad tre förskollärare svara.
Krönika Jag får inte riktigt ihop att vuxna blir så upprörda när barn slåss, ljuger och förstör saker, som om det skulle vara det konstiga. Jag tycker inte alls att det är konstigt, inte ens ett litet dugg.
Pedagogiska tips Kabyssens förskola i Visby har under två år gjort en stor satsning på att främja lek och lärande utomhus.
Dilemmat Förskollärarens kollegor tar med sig sina egna barn till förskolan på loven.
Podcast Det är nog det jag gör mest under en dag på förskolan säger Eva Lindström.
Krönika Med svällande barngrupper tycker jag Eslövs kommun gjorde helt rätt, skriver Erik Stenkula.
Pedagogiska tips Hur kan man hjälpa 1–2-åringar att närma sig matematiken? På Naturförskolan Solen i Göteborg hittade arbetslaget svaret i närliggande Slottsskogen.
Barnraset Många kommuner satsar på storförskolor, bland annat för att bli mindre sårbara vid upp- och nedgångar i antalet barn.
Nedskärningar Rädslan att bli av med jobbet skapar både oro och stress, och ovissheten kan till och med vara värre än fullbordat faktum.
Krönika Vägen till en skärmklok förskola går via pedagogers och ledares kompetens, skriver Marie Eriksson.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om vår yrkestitel och vad titlar spelar för roll i vårt dagliga arbete.
Krönika I stället för att stänga förskolor och trycka ihop fler barn på samma förskola, sprid ut barnen, skriver Eva Lindström om larmet om att barnantalet i förskolan minskar.
Barnraset I våras kom det chockartade beskedet – Susanne Ekström och fyra förskollärarkollegor skulle plötsligt förflyttas.
Barnraset Åtta förskolor har redan tvingats stänga i Göteborg.
Barnraset I Falkenberg har politikerna lagt mycket krut på att få ner barngruppernas storlek och följer numera Skolverkets riktlinjer.
Krönika Betydligt färre barn kommer att behöva plats på landets förskolor de kommande åren. Är det nu som kommunerna tar tillfället i akt och minskar barngrupperna i förskolan? skriver redaktör Sara Djurberg.
Barnraset Det finns ett kraftigt behov av anpassningar överallt, säger Madeleine Holm som arbetar med ekonomisk analys på Sveriges kommuner och regioner.
Barnraset Varannan barngrupp i landet är större än Skolverkets riktmärken: ”Ypperligt tillfälle att rätta till”.