Podcast: Hur skriver vi nyhetsbrev till föräldrar?

Förskollärarna Alexandra Ishak och Eva Lindström pratar nyhetsbrev och skriftlig kommunikation i podden.

I senaste avsnittet pratar vi om hur vi skriver till vårdnadshavarna. Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?

På många förskolor är den skriftliga kommunikationen det främsta verktyget för att nå ut till alla vårdnadshavare. Men att beskriva vad vi gör på ett bra och tydligt sätt är en utmaning för många förskollärare, något både Eva Lindström och Alexandra Ishak kan skriva under på. 
 
Det räcker inte med att fylla nyhetsbreven med bilder på pyssel och göranden som inte har något syfte, säger Alexandra i avsnittet.
 
– Vi erbjuder ju kvalitet och det är det jag tänker att de här skrifterna ska innehålla och man ska kunna hänvisa tillbaka till dem, tycker hon.
 
Eva framhåller att ett nyhetsbrev bör vara kort och informativt. Ibland kan det räcka med att beskriva en situation bra istället för att skriva om hela veckan, man får heller inte var rädd för att förmedla de utmaningar personal och barngrupp kan stå inför.
 
– Jag gillar att vara ärlig. Att kunna säga ”vi brister när det kommer till det här”, eller ”det är jättemånga barn som inte förstår", säger Eva i avsnittet och fortsätter: 
 
– För det tror jag är ganska skönt att känna som vårdnadshavare – att det är ok att göra fel och man får göra om.
 
I avsnittet diskuterar Eva och Alexandra hur mycket tid skrivandet får ta från annat arbete, vikten av att ta hjälp och hur ett nyhetsbrev kan integreras i den övriga verksamheten på förskolan. Duon pratar även om den svåra språkliga balansgången när vi strävar efter att nå alla vårdnadshavare, hur man kan tänka kring rubriker och om nyhetsbrev fyllda med läroplanscitat är en bra idé. 

LÄS OCKSÅ:

Podcast: Hur gör vi med föräldrarnas orimliga krav?

Podcast: Pedagogisk dokumentation – så gör vi

Förskollärare eller pedagog – är titeln viktig i förskolan?

Podcast: Kan man snacka upp lönen?