Podcast: Hjälp, barnbristen gör oss övertaliga!

Eva Lindström och Farah Waly i podden Förskolan.
Podcast I senaste avsnittet reder vi ut vad som gäller när det blir övertalighet på förskolan. Vad har vi för rättigheter när personal måste sägas upp, sitter man säkert om man jobbat länge, vad gäller vid omplacering och hur ser framtidsutsikterna ut?
Den senaste tiden har nyheterna om barntapp på många av landets förskolor avlöst varandra. Farah Waly från Sveriges Lärare gästar Eva Lindström i podden för att gå till botten med vad som gäller när personal blir övertalig.
Farah kommer med flera bra tips och slår bland annat fast att man inte ska acceptera någon lönesänkning och att omplacering är en rättighet för den som är övertalig.
– Arbetsgivaren måste se över vad det finns för möjligheter, både på arbetsplatsen men också i kommunen, förklarar Farah.
Eva vittnar om hur hon på nära håll sett hur förutsättningarna för förskollärare har förändrats, och på många håll försämrats, under de senaste åren i takt med att barnen blivit färre.
– När det uppstår sådana här problem- och krissituationer tänker jag att det är viktigt att ha koll på vad man har rätt till som arbetstagare, säger Eva.
I avsnittet pratar duon även om när arbetsgivare har rätt att frångå turordningsreglerna, hur man ska förhålla sig till omplacering och att rådande situation är en gyllene möjlighet till att göra förskolan bättre för både förskollärare och barn.
LÄS OCKSÅ:
Färre barn i förskolan – 6 000 lärarjobb kan försvinna