Podcast: Borde förskolan ta ett större ansvar för att göra barnen blöjfria?
Borde potträning vara en del av vårt uppdrag? Har vi ett ansvar att göra barnen blöjfria? Ja, vi borde ställa högre krav för barnens skull, säger förskollärarna Elin Björkén och Eva Lindström i podden ”Förskolan”.
Podd I senaste avsnittet av ”Förskolan” pratar vi om problemet med att allt fler barn har blöja högt upp i åldrarna. ”Låt potträning bli en del av förskolans uppdrag”, säger Eva Lindström i poddavsnittet.
Svenska barn använder blöja högre upp i åldrarna. Idag är det vanligt med blöja bland fyraåringar, vilket är en högre ålder jämfört med för 20 år sedan.
Eva Lindström tycker att förskolan borde ta ett större ansvar.
– Jag tycker att det är ett problem att så många äldre barn fortfarande har blöja. Jag tycker att det är misslyckande för alla. Jag tycker att förskolan ska ta ett mycket större ansvar att styra upp det här med att sluta med blöja och göra det till en norm att man slutar tidigt, säger hon.
Men det är inte barnen som ska ta beslutet. Detta är ett vuxenansvar.
– Jag upplever ofta att föräldrar frågar barnet om de ska sluta med blöja. Men är det verkligen barnens beslut? Det är lite som att borsta tänderna: Om barnet säger nej ska man ju inte bara strunta i att borsta tänderna, eller hur?
Eva Lindström räknar upp flera fördelar med att göra barnen blöjfria tidigt:
– Blöja skapar problem för barnen. Allt fler får problem att bajsa och blir förstoppade. Det här handlar ju om att ta ansvar för barnens hälsa. Vi tar ju ansvar vad barnen äter så varför tar vi inte ansvar för blöjorna också? Om vi skulle prioritera att lägga tid på detta när de var små så skulle barnen skulle må bättre. Dessutom handlar det om integritet och att ge barnen rätt till sin egen kropp. Man är rätt beroende av andra när man har blöja. Man kan också koppla det till hållbarhetsfrågan för engångsblöjor är inte så bra för miljön.
Men hur ska det gå till rent praktiskt? Elin Björkén beskriver vissa farhågor hon känner.
– Är det möjligt för oss att ta det ansvaret? Med våra stora barngrupper har vi inte den möjligheten. Om vi ska uppmuntra till att sluta med blöja när barnen är ett år, och vi har fjorton ettåringar i en barngrupp, så kommer vi inte göra något annat än att springa efter dem och byta nerkissade underkläder, säger hon.