Podcast: Måste alla barn gå i förskolan?

Ellinor, Fredrik och Eva diskuterar förskolans kompensatoriska uppdrag.

I senaste avsnittet pratar vi om förskolans kompensatoriska uppdrag. Hur kan förskolan komplettera hemmet, vilka förmågor saknar barn hemifrån – och är obligatorisk förskola en bra idé?

Att förskolan har ett kompensatoriskt uppdrag framgår tydligt i läroplanen. Förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Ellinor Lange diskuterar hur sådant uppdrag kan se ut när barns hemmiljöer och förutsättningar kan skilja sig åt enormt.

Eva Lindström poängterar vikten av att det i förskolan hela tiden finns ett syfte och en medvetenhet kring vad vi gör med barnen.

– Att jag sitter och gör ramsor med barnen är inte bara för att det är kul. Jag har en tanke med att det handlar om munmotorik och träna upp tungan.

Just barns språkliga utmaningar och det kompensatoriska uppdraget har bidragit till att frågan om obligatorisk förskola hamnat på den politiska dagordningen. Både statsminister Ulf Kristersson och oppositionen har öppnat upp för att förskolan skulle kunna vara obligatorisk i vissa fall.

– Frågan om obligatorisk förskola leder ju till en rad andra frågor. Hur ska det rent praktisk gå till? frågar sig Ellinor i avsnittet.

Fredrik håller med om att frågan inte är enkel, men poängterar samtidigt att förskolan är fundamental för många barn och familjer.

– Jag tror att många barn mår väldigt mycket bättre och kommer klara sig väldigt mycket bättre i livet av att gå i en bra svensk förskola, säger Fredrik, som i avsnittet även kommer med tråkiga nyheter.

Lyssna på Förskolan här!

LÄS OCKSÅ:

Statsministern öppnar för obligatorisk förskola

Lindström: Snälla förälder, hämta ditt barn när ditt jobb är slut

Sveriges Lärares krav: Högst tre barn per anställd i småbarnsgrupperna