Hej Lina …

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Här möter du alltid en förskollärare som berättar om sig själv. Den här gången har vi pratat med Lina Kinner från Örebro som gillar IKT och delar med sig av ett fortbildningstips.

Du har deltagit i något som heter Etwinning, vad är det?

– Det är en plattform som förenar förskolor och skolor i hela Europa. En förälder rekommenderade det till oss och jag och en förskollärare till fick åka på en in­spirationsresa till Tromsö i Norge hösten 2015. Därifrån fick vi med oss massa spännande grejer och kontakter.

Vad gjorde ni i Tromsö?

– Det var som en konferens. Vi satt och lyssnade på dagarna, lite ovant att sitta så mycket när man är förskollärare. Det var väldigt många inspirationsföreläsningar om IKT. Mycket av det vi fick med oss därifrån jobbar vi med än i dag, programmering och små robotar till exempel.

Det ledde också till ett samarbete med en förskola i Norge, berätta om det!

Beeboten används ofta på Heimdals förskola.

– Under ett antal veckor letade barnen på vår förskola efter geometriska figurer, både inne och ute. Vi tog bilder, och delade med förskolan i Norge. De gjorde samma sak, så vi fick se vilka cirklar, rektanglar eller trianglar de hade, men också deras förskola och miljö. Som avslutning ringde vi varandra via videosamtal. Barnen fick presentera sig och se varandras ansikten. Det var väldigt festligt och pirrigt, våra barn tyckte det var jätteroligt när de andra barnen pratade norska.

Det låter som att Etwinning är något du kan rekommendera?

– Definitivt, även om vi inte jobbar med Etwinning längre är det som vi fått med oss därifrån fortfarande en stor del i vår vardag. Vi har små robotar som man programmerar att gå åt olika håll och göra vissa uppdrag, och en robotboll som går att styra med en app på paddan. Nu har vi även börjat lära oss att göra QR-koder.

Vad kan du berätta om förskolan du jobbar på?

– Heimdals förskola startade för tre år sedan. Jag var med från början och startade upp den. Vi ligger strax utanför stan, har tillgång till fina områden i närheten. Vi har fem avdelningar. Jag jobbar på Kremlan som är storbarnsavdelningen.

Hösten 2015 åkte Lina Kinner på en inspirationsresa till Tromsö. Foto: Shutterstock

Hur var det att starta en förskola?

– Jättekul! Du kan vara med och påverka så mycket. Hur man ska jobba och vilka grejer man vill ha. Och det är härligt med engagemanget och drivet som finns hos alla som är med i en uppstart.

Varför ville du bli förskollärare?

– Jag är egentligen lärare mot tidigare år. Men när jag skulle ut i arbetslivet för ungefär tio år sedan var det tvärstopp på skolorna. De tog inte ens in vikarier. Jag hamnade i förskolan och upptäckte att det passade mig som handen i handsken.

Vad gjorde att det passade dig så bra?

– Jag får bli förvånad varje dag. Man är så vuxen och ser allt med sina vuxna ögon. Barnen har liksom en annan syn på många saker. Varje dag får man höra något man inte har tänkt på som vuxen.