Deras uppdragsbrev gör svåra ämnen konkreta

Foto: Pär Olert

Genom att barnen själva får hitta uppdragsbreven väcks deras nyfikenhet. Uppdragsbreven ser alltid likadana ut för att barnen ska känna igen dem.

Att få brev är något de flesta av oss uppskattar, så även barnen på Murbergets förskola i Härnösand. Där arbetar förskollärarna med lekresponsiv undervisning och uppdragsbrev som väcker både nyfikenhet och engagemang.

Hej alla barn! När jag vaknade var det helt svart i huset. Kan ni hjälpa mig att få ljust igen? Ungefär så skrev figuren Elon till barnen på avdelningen Utmanarna när undervisning om elektricitet stod på agendan. Tillsammans med pedagogerna löste barnen sedan uppdraget, och begrepp som sluten krets och batteri fick ett naturligt sammanhang.

Förskollärarna Marlene Nordlander och Johanna Jonsson berättar att barnen genom arbetssättet kan ta sig an ämnen som kan upplevas som abstrakta. De betonar också vikten av att alltid lyssna och ta vara på barnens tankar i undervisningen, där barnen tillsammans med pedagogerna för arbetet framåt.

– Att ha ett demokratiskt förhållningssätt skapar förtroende mellan barn och pedagoger. Metoden har växt fram genom åren och är ett bra sätt att göra alla barnen delaktiga i undervisningen. Vi försöker se till att de får ett uppdragsbrev varje vecka, eller när vi känner att det behövs, säger Marlene Nordlander.

Får med alla barn utifrån deras förutsättningar

Oftast ordnar pedagogerna så att barnen själva får syn på ett nytt brev och blir nyfikna. De delar även in barnen i mindre grupper där de får möta innehållet utifrån det uttryckssätt som passar undervisningen, exempelvis dans, drama eller skapande.

– Det gäller att hitta sätt som får med alla barn utifrån deras förutsättningar, säger Johanna Jonsson och tillägger att man genom leken som verktyg skapar en gemensam plattform där barnen får vara delaktiga i undervisningen på ett lustfyllt sätt.