
Chagalls flygande fiskar återskapas med hjälp av återbruksmaterial.
Till tonerna av operan ”Trollflöjten” målade hela barngruppen gemensamt en enorm tygmålning. Förskolan Stensjöns egen parafras på Chagalls takfresk från Garnieroperan i Paris.
Pedagogiska tips Vi gör ett återbesök på Stensjöns förskola i Mölndal, där barnen haft ett projekt om konstnären Marc Chagall. Häng med in och bli inspirerad!
På avdelningen Solägget har de haft ett kreativt tema om konstnären Marc Chagall. Det pedagogerna fastnade för var det skeva, operfekta, drömlika och oväntade uttrycket hos Chagall. Konst som inte ger prestationsångest! Dessutom var han en bred konstnär som målade, skulpterade, illustrerade böcker, samt gjorde scenkostymer och glasmålningar. Perfekt om man vill prova på många olika uttryck med barnen.
Projektet startade med att förskolans figur ”Sagotjuven” kom med konstböcker om Chagall. Barnen fick också med hjälp av projektor se konstverken i storformat. De upptäckte då återkommande motiv som flygande fiskar, havsvarelser och cirkusar.
Chagalls flygande fiskar återskapas med hjälp av återbruksmaterial.
Med hjälp av aluminiumfolie, toarullar och annat återbruksmaterial formade barnen egna fiskar som monterades i takmobiler och flög precis som de sett på tavlorna. Barnen gjorde också ett eget akvarium med koraller och fiskar. Chagalls enorma takfresk på Garnieroperan i Paris inspirerade barngruppen att göra en egen tolkning.
Målningen blev på flera meter i diameter och hänger på väggen.
Ett stort runt tygstycke tejpades fast på golvet och till tonerna av operamusik målade barnen först fyra olika färgfält med svampar. Nästa steg var att med flaskfärg fritt måla olika symboler och annat de mindes från Chagalls konst. Barnen blev själva rätt imponerade av sin jätteduk.
– Det blev till att skrubba golvet rejält eftersom vi tejpat fast tyget med silvertejp. Men det var det värt, säger förskolläraren Emma Gustafsson.
Fiskarna flyger precis som i konsten.
1. ”Vi introducerade temat för barnen genom vår figur ”Sagotjuven” som är en bläckfisk spelad av Emma Gustafsson. Sagotjuven hade med sig flera konstböcker om Marc Chagall och projicerade även hans tavlor på väggen.”
2–3. ”Barnen noterade att flygande fiskar var återkommande i Chagalls målningar. Med hjälp av återbruksmaterial, toarullar och aluminiumfolie fick barnen forma egna fiskar och sedan måla dem. De monterades i takmobiler och blev flygande fiskar precis som i konsten.”
4. ”Ett större gemensamt projekt för barngruppen blev deras egen tolkning av Chagalls stora takfresk på Garnieroperan i Paris. Fresken innehåller fyra stora färgfält inspirerade av olika operor. Till tonerna av ”Trollflöjten” arbetade flera barn samtidigt med att måla färgfälten med tvättsvampar. I nästa steg använde de flaskfärg och målade dit detaljer och symboler de sett i Chagalls konst.”
5. ”Målningen blev flera meter i diameter med målad ram i guldfärg och en rund spegel i mitten som pricken över i. Barnen blev själva rätt imponerade av sitt gemensamma verk!”
”Vi måste inte veta vart vi ska i skapandets värld, utan det kan få vara fokus på skapandeprocessen. Inga idéer är fel, vi delar bara med oss av vårt inre landskap när vi skapar eller reflekterar kring konst tillsammans”, menar pedagogerna på Stensjöns förskola.
I det här projektet erbjöd pedagogerna mängder med olika material och tekniker att skapa av. Barnen fick göra egna skulpturer, måla på glasburkar, samt tillverka färgglada fiskar och koraller. En kubformad fotpall fick nytt liv när de klädde den i vitt tyg och målade dit oxar, sjöjungfrur och ”en ledsen fisk med sjögräs runt”.
Krönika Hur kommer det sig att det fortfarande är så att vuxna som arbetar med att utbilda barn inte har förmågan att förstå att framgångsrikt ledarskap inte handlar om makt, utan om ömsesidig respekt? frågar sig Eva Lindström.
Pedagogiska tips Med förskollärarnas metod blir abstrakta begrepp begripliga för barnen.
Krönika Om man inte förstår vikten av att lärare behöver planera sin undervisning är man dåligt insatt i förskolans uppdrag, skriver Eva Lindström.
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Forskning Barbro Westlund ser flera skäl att ge genren större utrymme vid högläsningen.
Krönika Ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.
Fackligt Lärare i förskola, det är den nya titeln för alla som tidigare titulerats förskollärare.