Sveriges Lärare: Ta chansen – minska barngrupperna nu!

Pia Rizell, förskollärare och andre vice ordförande i Sveriges Lärare, säger att kommunerna bör ta tillfället i akt att minska barngrupperna i förskolan nu när barnafödandet minskar.
Foto: Adobe.

Pia Rizell, förskollärare och andre vice ordförande i Sveriges Lärare, anser att kommunerna bör ta tillfället i akt och närma sig Skolverkets riktlinjer för barngruppernas storlek.

Varannan barngrupp i landet är större än Skolverkets riktmärken. Sveriges Lärare menar att kommunerna, i och med det minskade barnafödandet, nu har ett ypperligt tillfälle att rätta till förhållandena.
– Kommunerna bör ta chansen att göra rätt, säger Pia Rizell, Sveriges Lärare.

LÄS OCKSÅ: Färre barn i förskolan – 6 000 lärarjobb kan försvinna

Förskolläraren Pia Rizell, tillika ny andre vice ordförande för Sveriges Lärare, tycker att kommunerna ska ta tillfället i akt och ställa saker och ting till rätta i stället för att skära ned. I synnerhet med tanke på Skolverkets statistik som presenterades i maj och visade att 54 procent av de åldersindelade barngrupperna på landets förskolor är större än de bör vara. 

– Det som händer är alarmerande. Varför tar kommunerna inte chansen att göra rätt? Nu har de ju möjlighet att minska storleken på barngrupperna, öka förskollärartätheten och följa vårt krav på minimibemanning. Det drar isär både förskolan och samhället när man inte tänker på kvaliteten i första hand utan bara på ekonomin, säger hon.  

Andelen outbildade i förskolan ökar

Att som SKR hävda att resurserna måste ställas om från barn och unga till äldreomsorgen ogillas av Pia Rizell. 

– Det är tydligt att kommunerna inte mäktar med den här situationen om man måste spela ut grupper mot varandra. Det var inte bra i förskolan förut heller, absolut inte. Där har man lappat och lagat länge, det är tydligt. Det har funnits brister i både likvärdighet och förutsättningar under lång tid. Exempelvis har andelen som saknar relevant utbildning inom förskolan ökat från 2,8 till 30 procent de senaste 24 åren. Det är förödande, säger hon.

Med nuvarande bemanningsnivå minskar behovet av förskollärare med 6 000 heltidstjänster till år 2030, men med tanke på den låga andelen utbildad personal på många håll är behovet av behöriga förskollärare fortfarande stort, menar Pia Rizell. 

– Vi vet att den enskilt viktigaste faktorn för kvalitet på utbildning och undervisning i förskolan är förskollärare. Sveriges Lärare håller fast vid lagkrav på minimibemanning och maxtak på barngruppernas storlek.

”Effekter på trygghet och kvalitet”

Även i Örebro, där Pia Rizell är yrkesverksam på deltid, har frågan om omställningar varit uppe.

– Det är oroväckande. Våra medlemmar erbjuds nya placeringar, men när man flyttar runt personal riskeras alltid ett tapp av personal. Det skapar en oro i arbetslagen, och det tar tid att arbeta ihop sig. Det ger effekter på både trygghet och kvalitet. Nu är jag andre vice ordförande i Sveriges Lärare, det är tio år sedan en förskollärare hade den posten senast och jag ska göra allt för att lyfta upp våra frågor, säger Pia Rizell.  

Kräver lagstiftning om barngrupper

Sveriges Lärare och Kommunal ställer ett gemensamt krav på att det införs en övre gräns för barngruppernas storlek och en reglerad minimibemanning. Högst tre barn, 1–3 år, per heltidsanställd och max tolv barn per grupp.

Motsvarande siffror när det gäller de äldre barnen, 4–5 år, är högst fem barn per heltidsanställd och högst 15 barn per grupp.

Fler artiklar om barnraset i förskolan:

Färre barn i förskolan – 6 000 lärarjobb kan försvinna

Förskollärarna: Vi får inga jobb

Barnraset: Störst nedgång i norr

Djurberg: Med färre barn borde förskolan bli bättre

Stenkula: Längesen det var så här svårt att få jobb

Lyssna på Förskolan här!