Susanne erbjöds vikariat efter 20 år i förskolan
Läget inom förskolan i Göteborg har varit turbulent i flera år. Susanne och hennes förskollärarkollegor skulle plötsligt förflyttas, men senare på våren togs beslutet tillbaka.
Barnraset
Susanne Ekström har jobbat på Fanjunkarens Lycka sedan 2007, och inom barnomsorgen i Göteborg i över 20 år. Men i våras kom det chockartade beskedet – Susanne och fyra förskollärarkollegor skulle plötsligt förflyttas.
– Det var hemskt. Jag blev helt knäckt, säger hon.
LÄS OCKSÅ:”Jättetungt för våra medlemmar”
Fanjunkarens Lycka ligger i nordöstra delen av Göteborg. Det är en förskola med förhållandevis hög förskollärartäthet, något rektorn också har eftersträvat. Men barnantalet minskar i området, mest i hela staden, och inför årets budget fanns varken tillräckligt med pengar eller barn för att ekonomin skulle gå ihop. Omställningen var ett faktum. Fem av förskolans förskollärare fick veta att de skulle förflyttas till andra förskolor i staden.
– Jag fick ett papper i handen med en lista på tio förskolor jag kunde välja mellan, och rangordna. Det som erbjöds var bara vikariat. Vi hade ett väldigt fungerande arbetslag och detta skulle slås sönder. Det var hemskt för alla, och vårdnadshavarna blev helt ifrån sig och trodde inte sina öron, säger Susanne Ekström.
Situationen skapade mycket oro och stress, även hos den personal som skulle vara kvar. Alla var oroliga och ledsna. Susanne berättar vidare att även barnen blev sorgsna när de drabbade förskollärarna talade om att de skulle sluta.
– De frågade varför, men vad skulle vi svara? Flera av oss är i 60-årsåldern, har stor erfarenhet och har jobbat länge. Men det kändes som att vi inte hade några rättigheter alls. Vi är anställda av staden och de kan göra som de vill. Vi fick höra att ”ni måste sluta” och det fanns ingenting vi kunde göra åt det, säger hon och tillägger att hon och kollegorna självklart förstår att en minskning av barnantalet får konsekvenser.
– Ja, något måste göras, det fattar vi också. Men de kunde ha sett till att barngrupperna blev mindre i stället för att göra sig av med personal. När jag började som förskollärare hade vi tolv små och 15 stora barn. Då kunde vi ta barnen i skrindor och gå till stranden. Vi kunde göra mycket mer än vi kan i dag, säger hon.
Fem förskollärare skulle omplaceras
Moa Noord, förvaltningschef för området där den aktuella förskolan ligger, bekräftar vårens turbulens. Den ansträngda ekonomin tvingade rektorn att agera och det beslutades om omställning i dialog med förvaltningen, fem av förskollärarna på Fanjunkarens Lycka skulle omplaceras.
– Vid omställningar försöker vi erbjuda tjänster på andra ställen i staden som behöver förskollärare och på Fanjunkarens Lycka bedömdes att kvaliteten kunde bibehållas med den personal som skulle vara kvar, säger hon.
Senare på våren kom plötsligt nya direktiv och mitt i bearbetningen av sorgen att behöva säga hej då till barn, kollegor och vårdnadshavare fick Susanne Ekström och de fyra kollegorna veta att de trots allt skulle få stanna kvar.
– Vi stod redan med ena foten utanför, då kom kovändningen. Då var det i stället barnskötare och förskoleassistenter som var aktuella för omställning, säger Susanne Ekström.
Tänkte om – behöll utbildad personal
Enligt Moa Noord på förvaltningen var det nya direktiv från politikerna och förskoledirektören som gjorde att man valde att tänka om.
– Ja, under våren kom tydliga signaler om att utbildad personal skulle prioriteras, att vi skulle behålla förskollärare och barnskötare i så hög grad som möjligt, säger hon och tillägger att detta tillsammans med att rektorn på den aktuella förskolan hade avslutat visstidsanställningar, begränsat antalet vikarier och haft naturliga avgångar gjorde att ekonomin stabiliserats.
– Dessutom fick förskolan lite fler barn än vad vi räknat med. Som jag ser det har vi ridit ut stormen på Fanjunkarens Lycka, säger Moa Noord.
Susanne Ekström har dock svårt att lita på beskedet.
– Jag vågar inte riktigt tro på det här trots att rektorn säger att det är säkert nu, säger hon.
Läs alla artiklar i vår granskning av barnraset i förskolan:
Färre barn i förskolan – 6 000 lärarjobb kan försvinna
Ta chansen – minska barngrupperna nu!
Förskollärarna: Vi får inga jobb
”Jättetungt för våra medlemmar”
Satsning på små barngrupper slog mot personaltätheten
Barnraset: Störst nedgång i norr
Djurberg: Med färre barn borde förskolan bli bättre