Barnraset hotar lärarna – 6000 jobb kan försvinna

Fallande födslotal innebär att behovet av förskola minskar de kommande åren. 2017 fanns det 607 000 barn i åldern 1–5 år. År 2030 beräknar SCB att antalet sjunkit till 492 000 barn.

Förskolepersonal varslas nu på många håll i landet till följd av det låga barnafödandet.
De kommande åren väntas barnkullarna bli ännu mindre och behovet av förskollärare minska med 6 000 heltidstjänster, enligt Förskolans granskning.

LÄS OCKSÅ: Ta chansen – minska barngrupperna nu!

Antalet födda barn per kvinna i Sverige har inte varit så lågt sedan 1700-talet. För landets förskolor innebär det att allt färre barn kommer att behöva en plats de kommande åren. Men i stället för att närma sig Sveriges Lärares krav eller Skolverkets riktlinjer slås många avdelningar eller hela förskolor ihop, personal förflyttas eller sägs upp. Runt om i landet vittnar lokalpressen om nedskärningarna: ett fyrtiotal medarbetare övertaliga i Landskrona, 105 förskoletjänster bort i Eskilstuna, stängning av förskola i Skövde, neddragning av antalet förskoleplatser i Timrå, förskollärare i Hörby erbjuds lämna sina tjänster mot sex månadslöner i ersättning och arbetsbefrielse, åtta förskolor stängs i Norrköping, 17 tjänster bort i Arvika, 35 barnskötare och elevassistenter sägs upp i Upplands Bro. Listan kan göras lång.

Minskar snabbare än väntat

Enligt SCB:s senaste befolkningsprognos sjunker nu barnafödandet snabbare än man tidigare hade räknat med. Jämfört med den befolkningsstatistik som myndigheten presenterade förra året är årets prognos mer än halverad de närmaste tio åren. Madeleine Holm, som arbetar på avdelningen för ekonomisk analys på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, berättar att antalet barn och unga nu beräknas minska med 200 000 fram till år 2033, vilket ger minskade behov i förskola och skola.

– Födelsetalet är nu det minsta sedan man började mäta, samtidigt ökar antalet personer över 80 år i stort sett i samma takt som tidigare. Det här kommer att kräva anpassningar för de allra flesta kommuner. Resurser måste ställas om från verksamheter riktade mot barn och unga till verksamheter riktade mot äldre, säger hon.

I sin ekonomirapport i höst uppskattar SKR att resurserna till förskolan behöver minska med 12 procent fram till 2027. Det skulle innebära att var tionde förskola kan försvinna – cirka 1 000 förskolor. Det säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog till DN.

”Kan få ställa om kompetensen”

Med nuvarande bemanningsnivå i förskolan, i snitt 12,4 barn per förskollärare, skulle behovet av förskollärare minska med 6 000 heltidstjänster till år 2030 om SCB:s prognos slår in, enligt tidningen Förskolans granskning. Behovet av personal i förskolan totalt minskar med 15 000 heltidstjänster.

Madeleine Holm, SKR.

– Det är en relevant uträkning. Lösningarna kommer att se olika ut i olika kommuner beroende på utgångsläge och personalstruktur. I vissa fall kan naturliga avgångar, till exempel personal som går i pension, vara en del av omställningen. I andra fall kan det handla om att ställa om kompetensen till andra verksamheter, säger Madeleine Holm.

Sveriges Kommuner och Regioner kommer under hösten att göra nya prognoser för att se vad det minskande barnantalet får för konsekvenser personalmässigt.

– Det har blivit svårare för barnskötare att få jobb, där råder redan arbetsbrist. Men vi kan inte se att förskollärare har sagts upp i någon större utsträckning, säger Madeleine Holm.

Men borde kommunerna inte passa på att införa mindre barngrupper och högre förskollärartäthet nu när antalet barn minskar?

– Jag har svårt att kommentera det, men det kommer säkert att ske på vissa håll beroende på utgångsläget och förutsättningarna. Men det krävs skattehöjningar eller effektiviseringar inom andra områden om kommunerna ska klara av att satsa på både förskola och äldreomsorg, säger Madeleine Holm.

Enligt SCB:s prognoser kommer antalet barn sakta börja öka igen först omkring år 2027–2028.

6 000 färre förskollärare

Så gjorde vi uträkningen: 

2023 gick 501 000 barn i förskolan, motsvarande 87 procent av alla 1–5-åringar. Med samma inskrivningsgrad minskar antalet förskolebarn i åldern 1–5 till cirka 428 200 barn år 2030. 

Det gick i snitt 5,1 barn per heltidsanställd i förskolan 2023, och 12,4 barn per förskollärare, enligt Skolverket. För att få fram antal förskollärare (heltidstjänster) 2030 delade vi det förväntade antalet förskolebarn med 12,4 = 34 532 förskollärare. Det är 6 000 färre heltidstjänster jämfört med i dag. 

Källor: SCB och Skolverket. 

Läs alla artiklar i vår granskning om barnraset i förskolan:

Ta chansen – minska barngrupperna nu!

Förskolläraren Susanne erbjöds vikariat efter 20 år i förskolan

”Jättetungt för våra medlemmar”

Satsning på små barngrupper slog mot personaltätheten

Barnraset: Störst nedgång i norr

Förskollärarna: Vi får inga jobb

Djurberg: Med färre barn borde förskolan bli bättre

Stenkula: Längesen det var så här svårt att få jobb

Lyssna på Förskolan här!