
Zainab Ibrahim på Hjällbo förskola. Foto: Emelie Asplund
Likvärdighet Att jämka barns språkliga svårigheter och förutsättningar i en likvärdig verksamhet är svårt. Hos Göteborgs förskolor hittar vi stora olikheter – men också stora framgångar.
Hur underlättar man barnens språkutveckling och gör dem mer jämspelta? Första steget är att undersöka var barnet befinner sig utvecklingsmässigt och hur det tillägnar sig språket. Enligt specialpedagogen Marlene Green ska man inte börja med det som är vare sig för lätt eller för svårt.
– Ofta ställer man för låga krav, det är viktigt att utmana barnen. De behöver mer språkstimulans för att komma längre. Jag tror att alla barn vill lyckas och göra rätt, säger Marlene Green, som arbetar med språkutveckling inom flera verksamheter hos Göteborgs förskoleförvaltning.
Hon har varit förskollärare i 24 år och har alltid intresserat sig för barn med särskilda svårigheter.
Zainab Ibrahim på Hjällbo förskola. Foto: Emelie Asplund
I dag arbetar hon bland annat med barn som har Downs syndrom, DS, och en försenad språkutveckling. Hon har mött barn i treårsåldern som inte sagt ett enda ord. Ny forskning visar att barn med DS ofta har flera diagnoser, som autism och adhd, vilket försvårar inlärningen.
När Marlene Green träffar barnet för första gången tar hon reda på vad det är som gör att det inte kommer ett verbalt språk.
– Med det lilla barnet med DS använder jag en spegel och gör mungymnastik. Vi leker oss fram och bygger vidare, gör olika kategoriövningar, lika på lika. Jag visar en bild på en lastbil och tar fram en leksakslastbil, och arbetar med konkreta föremål på förskolan. Det är viktigt att göra samma sak flera gånger per vecka. Jag gör också ett bildschema för hela dagen för den enskilda och för hela gruppen. Att arbeta med bilder är särskilt viktigt när man inte har svenska som första språk.
– För det mesta är det pedagogerna som gör övningarna med barnet. Jag handleder dem, för att försäkra oss om ”ligger vi rätt nu eller är detta för svårt”. Jag har samtal med vårdnadshavarna, så att barnet kan arbeta hemma med övningarna. Det är bra om man gör detta från två håll.
Marlene Green använder Karlstadmodellen, som bygger på rätten för alla att få lära, utveckla och använda språk. Den är inte avgränsad till ålder eller diagnos och fungerar för barn från ett års ålder och uppåt.
På en liten förskola i centrala Göteborg med 17 barn är Ann-Kristin Bellman en av fyra pedagoger. Hon har arbetat med Karlstadmodellen i mer än tio år och har även gått en fördjupningskurs.
– Vi har lärt oss vilka ljud som är problematiska för barnen, säger hon. Både vi och barnen arbetar med tecken. De underlättar för barn som har det svårt med sitt språk och är långsamma i sin språkutveckling. Det blir ett andra språk för alla.
Här skapas likvärdighet! Ann-Kristin Bellman, på en liten förskola i centrala Göteborg. Foto: Emelie Asplund
Ann-Kristin Bellman är ansvarspedagog för ett barn med DS som varit på förskolan i två år och utvecklats väldigt mycket. De har fått en nära kontakt. Barnet har lärt sig uttrycka sina känslor och tecknar med de andra barnen.
Marlene Green handleder också en kollega som besöker förskolan en gång i veckan och tar med nytt material till träningslådan. Tillsammans gör de en handlingsplan för språkutvecklingen, baserad på Karlstadmodellen.
– De lättaste ljuden är bd, m och n. ”Babblarna” är ett viktigt inslag, barnen förstår att de är olika och har olika ljud. Vi bygger på med lekar och sånger. Detta gör vi flera gånger per vecka, så att det blir ett naturligt inslag på avdelningen.
Vad kännetecknar Karlstadmodellen?
– Den kan användas i vilka grupper som helst. Det är ett tilltalande material och ett roligt sätt att lära sig språk. Det finns en checklista på vad man tränar och vilka språkljud. Det finns så mycket bra tips. Man kan plocka ut det man vill, hoppa över vissa delar och gå vidare. Det skulle kunna vara ett komplement i skolan när man ska lära sig läsa och skriva, säger Ann-Kristin Bellman.
Marlene Green menar att Karlstadmodellen är ett viktigt verktyg för barnens språkutveckling. Foto: Nicke Johansson
I stadsdelen hjällbo är förskolans roll en annan. Här lever 73 procent av barnen i en familj med utländsk bakgrund. 63 procent har en låg ekonomisk standard, jämfört med 25 procent i hela Göteborg.
Lena Karlsson är specialpedagog och arbetar på förskolorna här. Hon möter barn med stora utmaningar och inlärningssvårigheter. Majoriteten av barnen har inte ett fullödigt språk och dåliga kunskaper även i modersmål.
– De flesta har inte svenska som språk hemma. Barnen blir inte fullspråkliga någonstans – hur ska de kommunicera? När språkförebilderna är få blir det inte bra. Drygt 70 procent kommer att hamna i skolor där färre än 80 procent av eleverna i årskurs 1 bedöms ha grundläggande läsförmåga, enligt siffror från Göteborgs stad. Med ett sämre språk blir allt skolarbete lidande, matte, historia och så vidare, säger Lena Karlsson, som liksom Marlene Green arbetar hos förskoleförvaltningens Samverkan och stöd på Barnhälsa område Öster i Göteborg.
Hennes uppgift är att stödja pedagogerna och skapa en gemensam kommunikativ arena, främst genom AKK och TAKK. Ett dilemma är att pedagogernas kompetens i Hjällbo, generellt sett, inte är lika hög jämfört med hela Göteborg. Dessutom är andelen förskollärare lägre än i övriga staden.
Olikheter berikar, men de svårare förutsättningarna blir en likhet som gör barnen fattigare. Utanförskapet börjar redan i förskolan.
– Det är viktigt att arbeta språkfrämjande för det är vägen in i det demokratiska samhället, menar Lena Karlsson. I mitt område är antalet barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning betydligt större än i andra stadsdelar. Jag möter även barn där den kognitiva nivån inte stämmer med den biologiska åldern, en femåring kan uppfattas på en tvåårings nivå i olika funktioner.
Hon menar att det behövs särskild sakkunskap när de olika kulturerna ska mötas och förskolans läroplan ska introduceras hos föräldrarna.
Helena Thöresson tillsammans med barnen på en förskola i Hjällbo. Foto: Emelie Asplund
– Alla barn har enligt Barnkonventionen rätt till utbildning, ett språk och medbestämmande. I Hjällbo finns familjer där framför allt mammorna saknar kontakt med det svenska samhället, förutom i förskolan. Då blir den enskilda pedagogen och hes kompetens det viktigaste. Men det räcker inte. I synnerhet inte när personalomsättningen är relativt hög.
Men det finns initiativ till förändring. Förskolan arbetar med Hjällbo samverkan, en modell för utredning och insatser till små barn, 0–4 år, med autism och andra diagnoser. Personal från Hjällbo samverkan kommer till förskolan och i samarbete med föräldrarna arbetar de med gemensamma mål kring språk, kommunikation och samspel. Föräldrarna gör övningar med barnet i hemmet och på förskolan görs samma övningar i en mindre grupp.
Tecken är en naturlig del i vardagen på förskolan. Foto: Emelie Asplund
Vad är det bästa med Hjällbo samverkan?
– Vi ser goda resultat i barnens kunskapsnivåer. Inte minst genom träningen i vardagen och genom att övningarna även görs enskilt hemma med föräldrarna. Kunskapen befästs och blir bestående. I variationen sker utvecklingen. Det märks i barnens hela vardag, de får en ökad kompetens inom kommunikation och samspel, lek och aktivitet på förskolan underlättas, svarar Lena Karlsson.
– Det ger också en riktad kompetensutveckling hos pedagogerna, vilket gör gott för alla barn i förskolan. Föräldrarna har också fått förståelse för att språk inte bara är verbalt, utan att det även handlar om sampel och kommunikation.
– Detta har gett ringar på vattnet. Arbetet är på väg att utökas i en annan del av Angered. Projektet ”Små barn i nordost” är inspirerat av Hjällbo samverkan och ska snart sätta i gång.
Språkarbeta – systematiskt, lekfullt och utforskande
Heidi Sandö, Iris Hansson Myran
(Natur & Kultur 2020)
Språkstörning hos barn 3–7 år
Catarina Sjöberg
(Gothia 2020)
Vägar till språk i förskolan
Sonja Kibsgaard (red)
(Studentlitteratur 2019)
Språkstimulera mera! Att stötta barns språkutveckling
Elvira Ashby
(Studentlitteratur 2019)
Språklig förebild i förskolan
Karolina Larsson
(Gothia 2019)
Svenska som andra språk i förskolan
Polly Björk-Willén (red)
(Natur & Kultur 2018)
Språkutveckling och språkstörning hos barn – flerspråkighet, utveckling och svårigheter
Eva-Kristina Salameh, Ulrika Nettelbladt
(Studentlitteratur 2018)
Språkleka i förskolan – barns möjlighet till ett rikt språk
Catarina Sjöberg
(Gothia 2018)
Språkande i förskolan och grundskolans tidigare år
Åsa Wedin
(Studentlitteratur 2017)
Flerspråkighet! Alla barn, alla språk, alla dagar
Mahroo Khousravi
(Natur & Kultur 2017)
Språklig sårbarhet i förskola och skola – barnet, språket och pedagogiken
Barbro Bruce, Eva Sventelius
(Studentlitteratur 2016)
Att få barnets språk att växa – strategier för språkutveckling i förskolan, skolan och hemma Karolina Larsson
(Stefan Herz Utbildning 2016)
Språkstimulera och dokumentera i den flerspråkiga förskolan
Margareth Sandvik, Marit Spurkland
(Studentlitteratur 2015)
Flerspråkiga barns villkor i förskolan – lärande av och på ett andra språk
Anne Kultti
(Liber 2014)
Språkinlärning hos barn
Gisela Håkansson
(Studentlitteratur 2014)
Podcast Vad har vi för rättigheter när personal måste sägas upp, sitter man säkert om man jobbat länge, vad gäller vid omplacering och hur ser framtidsutsikterna ut?
Krönika Hur kommer det sig att det fortfarande är så att vuxna som arbetar med att utbilda barn inte har förmågan att förstå att framgångsrikt ledarskap inte handlar om makt, utan om ömsesidig respekt? frågar sig Eva Lindström.
Pedagogiska tips Med förskollärarnas metod blir abstrakta begrepp begripliga för barnen.
Krönika Om man inte förstår vikten av att lärare behöver planera sin undervisning är man dåligt insatt i förskolans uppdrag, skriver Eva Lindström.
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Forskning Barbro Westlund ser flera skäl att ge genren större utrymme vid högläsningen.
Krönika Ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.